Skip to Content

Geboortefeest organiseren; internationale kraamfeest ideeën en voorbeelden

Geboortefeest organiseren; internationale kraamfeest ideeën en voorbeelden

Je bent net vader of moeder geworden en natuurlijk wil je jouw grote trots laten bewonderen door je vrienden en familie. Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor het geven van een kraamfeest, geboorteborrel, geboortefeest of welk naampje je er ook voor gebruiken wil.

Natuurlijk kan je zo’n feest helemaal vieren op de manier die jullie leuk vinden. Maar we geven je graag handige tips en een beetje extra inspiratie in dit geboortefeestartikel!

Wanneer geef je een geboortefeest?

Een kraamfeest is bedoeld om jouw kindje aan de familie en vrienden te laten zien, zodat je niet iedere dag kraambezoek op de stoep hebt staan. Maar dat houdt natuurlijk ook in dat je niet eerst maanden gaat wachten.

Hou er wel rekening mee dat je als kraamvrouw nog niet meteen de oude zult zijn én dat je baby de drukte ook wel moet kunnen handelen. De meeste kraamfeesten worden gegeven tussen de 1e en 2e maand van het kindje.

Wie nodig je uit?

Voor iedereen zal de gastenlijst weer anders zijn. Kies je voor een besloten groepje intimi of ga je voor een groots feest voor alles en iedereen? De keuze is aan jou! Nu wil ik wel graag iets meegeven om even over na te denken.

Ooit kreeg ik een kaartje van een kennis, wat ik niet verwacht had en dus ook erg leuk vond. Ik wachtte expres even met bellen, want de eerste dagen zijn toch vooral voor de familie om op bezoek te komen (vind ik).

Maar toen ik belde, werd me duidelijk gemaakt dat ze niet zo van bezoek hielden. Later begreep ik dat ze een kraamfeest hadden gegeven. Tja… Als je kaartjes verstuurt en niets meldt over bezoek of kraamfeest kan je dus ook dit soort situaties verwachten!

Alles en iedereen een kaartje sturen is leuk, maar als je dan een feestje geeft voor een selecte groep: dan heb je waarschijnlijk goed bedoelde mensen die toch op bezoek willen komen!

Waar geef je het feest?

Geef je een feest thuis of ga je ergens heen? Beide hebben zo hun voordelen. Thuis is het lekker bekend voor de kleine en heb je alles bij de hand. Nadeel is wel dat je zelf overal achteraan moet (schakel zussen, nichtjes, oma’s of vriendinnen in…) en de ruimte beperkter is.

Ga je naar een locatie, dan kan je ook heerlijk de catering uit handen geven, je kunt meer gasten vragen, je hoeft niets meer op te ruimen en iedereen kan gewoon genieten.

Nadeel: is er wel een rustig plekje om je kindje even te voeden, bijvoorbeeld?

Uitnodiging

De uitnodiging voor het kraamfeest kan je het beste combineren met het geboortekaartje. Je kunt ervoor kiezen om het al standaard op het kaartje te laten zetten, of je stopt er een extra kaartje bij in (handig als je niet iedereen wilt uitnodigen).

Natuurlijk kan je ook twee verschillende geboortekaartjes laten drukken. Eén met en één zonder uitnodiging voor het kraamfeest.

Denk aan de kinderen!

Waarschijnlijk zijn er bij jouw vrienden en familieleden nog meer kinderen, die meekomen? Zorg voor een plek waar zij zich mogen en kunnen uitleven. Een hoek met speelgoed, een speeltuin bij de locatie of je kiest voor een heel andere optie: je geeft het feest ’s avonds zodat de gasten maar oppas regelen ;-)

Heb je nog wensen voor de baby?

Bij trouwerijen is het heel normaal om een wensenlijst te hebben. Uiteraard kan je dit bij een geboortefeest ook doen om vijfentwintig dezelfde jurkjes te voorkomen!

Er zijn online shops waar je de gelegenheid krijgt om zo’n kraamwensenlijst in te vullen.

Regel het op tijd!

Trap niet in de valkuil om pas te gaan regelen na de bevalling. Jouw hoofd zal al zoveel te onthouden hebben en je hebt het razend druk met een kleine baby. Om dan ook nog eens een feest te moeten organiseren: daar zit je waarschijnlijk helemaal niet op te wachten!

Bovendien zal het dan ook moeilijker worden om nog een geschikte locatie te vinden.

Kraambedankjes

Net als na een bruiloft, is het ook leuk om een bedankje mee te geven na een kraamfeest. Maak (leuk om te doen als je zwanger bent ;-) ) zelf leuke dingetjes of koop ze. Leuk om dit te combineren met de kleur van het geslacht, maar uiteraard hoeft dat helemaal niet.

In andere culturen

In andere culturen worden al veel langer kraamfeesten gegeven. Vaak zit er dan een hele traditie aan vast, zoals het bekend maken van de naam.

Maar misschien vind jij het wel leuk om jullie feest een exotisch tintje te geven en ideetjes te “lenen” van deze uitheemse feesten!

Wil je leuke ideetjes opdoen over exotische kraamfeesten? Dan hier een paar weetjes:

  • Marokkaans kraamfeest: Een feest met uiteraard veel lekker eten. (Wil je een echt Marokkaans tintje aan het feest? Uiteraard is het dan ook het leukst om voor echte Marokkaanse hapjes te gaan.) Het geboortefeest wordt traditioneel gegeven na de zevende dag. Er wordt een schaap geofferd en de naam van het kindje wordt hiermee gezegend. Ook een leuk weetje: meisjes worden na 40 dagen al geknipt! Het gewicht van deze haartjes wordt omgezet in goud, waar een armband of ring voor het meisje van gemaakt wordt! Leuk idee, misschien? Bij mommytobe lees je meer hierover.
  • Ghana: Kinderen in Ghana heten naar de dag waarop ze zijn geboren. Dit zal ongeveer na een week zijn. Na deze naamgeving volgt er een feest. Meestal gebeurt dit op een zondag. Met muziek, lekkere hapjes en drankjes wordt de geboorte van het kind gevierd. De ouders dragen bij dit feest witte kleding. Het is een echt feest, wat doorgaat tot de late uurtjes. Ook hier worden moeder en kind onder geld en/of cadeautjes bedolven!
  • Kenia: Bij de Masai krijgen de kinderen pas hun naam na 1 jaar! Zij vinden dat een kind pas een naam kan krijgen als het een eigen karaktertje heeft gevormd…. Misschien niet een tip voor een kraamfeest, maar laat wel zien dat een naam belangrijk is! En daar kan je natuurlijk wel iets mee doen op een kraamfeest!

Heb jij een geboortefeest georganiseerd?

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)