Na je bevalling horen ze er traditioneel gezien bij; beschuit met muisjes. Maar soms heb je daar gewoon even geen zin in. En wil je gewoon iets anders. Voor de kraamvisite thuis, of voor je kindje om op school of kinderdagverblijf te trakteren bij geboorte broertje of zusje. Dan worden beschuitjes niet altijd gewaardeerd, zelf trakteerde ik daarom Nijntjekoekjes, gedoopt in glazuur en muisjes toen ik nog op het kinderdagverblijf werkte.

Of misschien heb je wel last van een allergie en mag je geen beschuitjes of zoek je een gezonder alternatief. Het voordeel daarvan is dat je de meeste vooraf kan voorbereiden en bijvoorbeeld in de vriezer of in een afgesloten bak kan bewaren om uit te delen aan kraamvisite. Dan hoef jij, je partner of de kraamzorg ook geen beschuitjes te smeren. Gelukkig zijn er genoeg (originele) alternatieven om er toch een klein feestje van te maken! Met of zonder blauwe of roze muisjes!

Waarom beschuit met roze of blauwe muisjes?

Beschuit met muisjes is zo’n algemene traditie geworden dat veel mensen niet beter weten. Toch was deze er niet altijd. Ze bestaan namelijk pas sinds 1938, en waren onderdeel van een publiciteitsstunt die ook nu vele tientallen jaren nog een groot succes is.

Mini tompouces


Als je een dochter hebt gekregen kan je mini tompouces kopen en deze met de zijkant (bakkersroom) in de muisjes dippen. In plaats van muisjes kan je ook mini tompouces bestellen met de foto van je kind.

Chocolade zoenen

Chocoladezoenen zijn natuurlijk erg lekker, als je echter het dakje ervanaf snijdt kom je bij het schuim dat lekker plakkerig is. Deze dip je even in de muisjes, roze of blauw, en klaar zijn je mini taartjes.

Lange vingers

Wat ik in de inleiding schreef met Nijntjekoekjes kun je ook prima doen met lange vingers. Even in de gesmolten chocolade of witte chocoladepasta dippen en daarna bestrooien met muisjes. Om je vingers bij af te likken! Als alternatief op de lange vingers kan je natuurlijk ook soepstengels gebruiken.

Rocky road

Rocky road is een combinatie van chocola, marshmallows, noten en koekjes die je heel makkelijk zelf kan maken. Zodra de chocolade in de bakvorm zit om af te koelen kun je het bestrooien met muisjes.

Lees ook: ‘ik wordt grote broer / zus’ boeken voorbereiding op komst baby

Chococups

Als je de chococups heel kort in de magnetron zet, smelt de bovenkant en kun je die dippen in de chocolade. Of je giet er iets vloeibare chocolade op om te dippen.

Chocoladeflikken

Bron

Als je chocolade smelt kun je deze op een groot vel bakpapier smeren in cirkels. Voordat het stolt, strooi je er wat muisjes overheen. Vooral met witte chocolade ziet dit er heel vrolijk uit, maar ook met (melk)chocolade kan dit. Er zijn snoepwinkels waar je dit ook kant en klaar kan kopen. In plaats van zelf flikken te maken kan je ook Droste chocolaatjes kopen en even ondersteboven smelten en dan de onderkant te voorzien van muisjes.

Mini cupcakes

In de supermarkt hebben ze vaak ook wel mini cupcakes. Hier kun je slagroom opspuiten of voorzien van een topping en dippen in de muisjes.

Choco brownies

Bron

Net zoals de rocky road kun je ook de brownies bestrooien met muisjes vlak voordat hij gaar is. Of je snijdt er deze plakjes van en doopt ze in de glazuur en voorziet ze daarna van een decoratie. Heb je echt wat anders.

Roze koeken

Als je een dochter hebt gekregen zijn roze koeken ook erg leuk om te gebruiken. Grote of kleine. Deze voorzie je van wat gesmolten chocolade of glazuur (poedersuiker met water) waarna je de muisjes eroverheen strooit.

Marsmallows gedoopt in de chocolade

De marsmallows doop je in de chocolade en daarna in de muisjes. Roze marsmallows voor meisjes en de witte voor jongens (of meisjes).

Slagroomsoesjes

Ook soesjes voorzien van chocolade of gekleurde glazuur zijn erg populair om in de chocolade te dippen. Dit kun je stuk voor stuk doen, of je kan er een torentje van maken.

Oreo lollies (ook kant en klaar)

Bron

Hiervoor heb je heel veel roze of blauwe glazuur nodig. Je steekt een lolliestokje (oa te koop bij de Xenos) in een dubbel koekje zoals een Oreo en doopt deze in de glazuur en vervolgens in de muisjes.

Nijntje koekjes

Deze Nijntjekoekjes met een gekleurd kleedje heb ik zelf getrakteerd toen onze oudste was geboren.

Babykoekjes

Wat je steeds vaker voorbij ziet komen zijn babykoekjes. Dit zijn koekjes die zijn uitgestoken met speciale vormpjes zoals flesjes, rompertjes of badeentjes. Deze voorzie je van een laagje glazuur en eventueel andere decoratie.

Langevingertaart

Bron

Deze taart met lange vingers is populair geworden met het bad van m&m’s waarin een aantal varkentjes zwemmen. Je kan hem echter ook prima afwerken met muisjes. Handig als je meerdere gasten in één keer verwacht.

Kwarktaart

Deze heugelijke gebeurtenis kun je ook prima vieren met een kwarktaart. In het roze voor een meisje, of naturel die je met behulp van voedingskleurstof blauw kleurt en al dan niet voorziet van muisjes.

Gekleurde macarons

Je kan deze kant en klaar in de winkel kopen, uitgezocht op kleur maar dat kan zeer prijzig worden. Of je gaat zelf aan de slag om macarons te maken met wat roze of blauwe kleurstof. Hier vind je het recept voor macarons met witte chocoladeganache.

Gekleurde popcorn

Pof zelf wat mais in de magnetron zodat je popcorn krijgt en meng dit voordat het afkoelt met gekleurde glazuur. Zo krijg je een feestelijke popcorn!

Chocolade aardbeien

Ook fruit kan prima geserveerd worden op een kraamfeestje. Deze aardbeien doop je in de chocolade en voorziet het van een leuke chocolade decoratie.

Lange vingers met muisjes

Een alternatief op de soepstengels met muisjes, maar dan met lange vingers gedoopt in witte chocolade (pasta) en vervolgens in de muisjes.

Mini donuts

Geglaceerde donuts versierd met een blauwe, of roze decoratie.

Confetti oreo’s

Vrolijk gekleurde koekjes

Snoepjes

Als je niet kan kiezen tussen alle lekkernijen kun je ook prima een etagière vullen met een aantal van bovenstaande lekkere hapjes. Aangevuld met snoepjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van doopsuikers, blauwe of witte geglaceerde dragees, snoephartjes, witte muizen etc.

Combinatie van hapjes zoals te vinden op de blog van ByMirandaa.

Meer inspiratie vind je onder andere op Pinterest. Zoek ook eens op baby gender reveal treats voor meer ideeën.

Lees ook

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)