Fuerteventura is na het eiland Tenerife het grootste Canarische eiland. Het heeft een droog klimaat en is voor een groot gedeelte nauwelijks begroeid. Vooral cactussen en vetplanten gedijen hier goed. Het eiland is het dunst bevolkt van alle Canarische eilanden. Het toerisme is zeer belangrijk voor de lokale economie. Met een temperatuur het hele jaar boven de 20 graden, hagelwitte stranden en blauwe zee is Fuerteventura een favoriete bestemming voor vele toeristen. Toch is er op het eiland geen sprake van massatoerisme waardoor dit een perfecte bestemming is met kinderen!

Corralejo

De toeristische stad Corralejo ligt in het noorden van Fuerteventura. Het is een badplaats die vooral door de passaatwind zeer geliefd is onder watersportliefhebbers. Het is een prima plek om te windsurfen, kitesurfen en golfsurfen. De plaats is omgeven door zandduinen die uitlopen tot aan het 12 kilometer lange strand. In dit deel van het eiland schijnt de zon bijna 365 dagen per jaar. Omdat strandliefhebbers ook graag naar Corralejo komen, heeft de plaats een bijzonder mix van strandliefhebbers en watersporters en heeft het een ontspannen sfeer.

Betancuria

Het centraal gelegen Betancuria is de voormalige hoofdstad van het eiland. Deze historische plaats heeft een archeologisch en kunstnijverheidsmuseum. De oude straten en gebouwen zijn fotogeniek, wat ook zeker het geval is bij het uitkijkpunt Mirador Betancuria. Restaurants en toeristenwinkels voorzien in de behoeften van de bezoekers die de plaats vaak tijdens een tocht over het eiland bezoeken.

Morro den Jable

Morro den Jable is het zuidelijkst gelegen dorp van Fuerteventura. Het oorspronkelijke vissersdorp is momenteel een toeristische bestemming. De kustlijn van het plaatsje bestaat uit lokale horecagelegenheden met de culinaire specialiteiten van het eiland. Hier is de fastfood nog niet doorgedrongen. De haven is geschikt voor vissers, plezierjachten en is de aanlegplaats voor de veerboot van en naar Gran Canaria. Het centrum meer landinwaarts heeft een goede mix van toeristische en lokale winkels.

Costa Calma

In de jaren ’70 was deze badplaats heel populair bij de Duitse bevolking. Je vindt hier lange rijen met palmbomen langs de toegangswegen waardoor je meteen het vakantiegevoel krijgt. Costa Calma betekend ‘rustige kust’; er zijn hier wel restaurantjes en café’s maar voor het nachtleven moet je hier niet zijn. De zandstranden zijn gedeeltelijk kunstmatig aangelegd met vergelijkbaar zand zoals je vindt op de Noordzeestranden, wat op Fuerteventura vrij uniek is.

Poblado de la Atalayita

Eén van de weinige archeologische vindplaatsen van het eiland ligt in de Barranco del Pozo Negro. Een groep van 115 huizen en overblijfselen van gebouwen ligt door het gebruik van vulkanisch steen haast verstopt in het landschap. De huizen zijn gedeeltelijk onder de grond gebouwd en zijn in de prehistorie al bewoond geweest. Het bezoekerscentrum is dinsdag tot en met zaterdag geopend en geeft meer informatie over het onstaan van de plaats en zijn bewoners.

Pico de la Zarza

Pico de la Zarza is de met 690 meter het hoogste punt van het eiland. Vanuit het Jandia natuurreservaat loopt een 6,4 kilometer lange weg om de top te bereiken. Eenmaal de top bereikt, is de beloning een prachtig uitzicht over het eiland en het strand van Cofete. De tocht kost wel enige inspanning en is geschikt voor bezoekers met een normale conditie.

Mirador De Morro Velosa

Dit uitzichtpunt is een ansichtkaart op zichzelf. Het haast buitenaardse landschap bestaat uit kronkelige ravijnen en ronde heuvels die, afhankelijk van het tijdstip, uit verschillende schakeringen oker bestaat. Naast het uitkijkpunt staat een kunstzinnig huis van de Canarisch kunstenaar César Manrique. In het huis leert de bezoeker meer over de geschiedenis van Fuerteventura.

Isla de Lobos

Het kleine onbewoonde eiland Isla de Lobos ligt vlak boven de badplaats Corralejo en is hiervandaan eenvoudig met een boot te bereiken. Bezoekers komen naar het eiland voor de stranden, de zoutpannen en vulkaankegels en om de meer dan 130 verschillende planten te bewonderen. De vuurtoren is na een klim met vele traptreden te bezichtigen om de tocht te besluiten bij het enige restaurant op het eiland.

Parque Natural de Corralejo

Dit Nationale park heeft een omvang van 24 vierkante kilometer en bestaat voornamelijk uit zandduinen met een unieke fauna die je het gevoel geven alsof je in het midden van de woestijn begeeft. Het gebied is geliefd onder zonaanbidders en watersporters die de stranden van de Grandes Playas goed weten te vinden. In het hele gebied staan slechts 2 hotels waardoor er veel rust heerst. Gedurende de dag zijn er wel bussen met toeristen die de stranden even komen bezichtigen en fotograferen.

Playa de Cofete

12 kilometer ongerept strand, alleen te bereiken via een 8,5 kilometer lange toegangsweg met een 4×4 wagen. Dat is Palya de Cofete, gelegen aan het noorden van het schiereiland Jandia. Vlak achter de parkeerplaats ligt een klein dorp met restaurant. Dit is de juiste plaats om na een lange wandeling weer op krachten te komen.

Aguas Verdes

In het westen van het eiland ligt Aquas Verdes. Een gebied met een lengte van 6 kilometer, voorzien van vele natuurlijke zwembaden. Door de werking van de zee zijn er vele inhammen en waterpoelen die geschikt zijn om in alle rust te baden. Slecht de krabben houden gezelschap in het zeer heldere water.

Snorkelen op Fuerteventura

Door de ligging in zee is het eiland zeer geschikt om te snorkelen. Het water bij het natuurreservaat Isla de Lobos heeft een uniek ecosysteem en is een zeer geliefde plek voor snorkelaars. De noordelijk gelegen El Cotillo-meren zijn minder diep en geven veel zicht onder water. Ook het zeewater rondom het kleine eiland Isla de Lobos is bekend om zijn uitstekende snorkelmogelijkheden.

Lees ook: Snorkelen met kinderen; tips van leeftijd tot snorkelmasker

Dolfijnen spotten

De constante temperatuur en hoeveelheid beschikbaar voedsel van het zeewater rondom Fuerteventura heeft een grote aantrekkingskracht op vissen. Onder anderen vanuit Corralejo worden excursies aangeboden om dolfijnen te spotten. Behalve tuimelaars en grienden zijn soms ook walvisachtigen, vliegende vissen en zeeschildpadden te bewonderen. Vooral de maanden maart tot en met juni staan bekend als de beste maanden om bij de Canarische eilanden zeezoogdieren te spotten. Al heb je ook de rest van het jaar een vrij grote kans op waarnemingen.

Winkelen op Fuerteventura

Fuerteventura is een prima plaats voor de liefhebbers van winkelen. Centra zoals de Centro Comercial El Campanario in Corralejo of Las Rotondas Centro Comercial in Puerto del Rosario zijn groots van opzet en bieden een grote keuze aan internationale (mode) merken. De vele souvenirshops verschillen van kwaliteit. Naast de vele, made in China, souvenirs, zijn er ook meer ambachtelijke winkels waarin men teruggrijpt op de meer traditionele kunstvormen van het eiland. De vele wekelijkse markten zijn levendig en niet alleen gericht op toeristen.

Lees ook

Redactie Mamaliefde
Latest posts by Redactie Mamaliefde (see all)