Skip to Content

Frozen de musical review met kinderen

Frozen de musical review met kinderen

Zodra bekend werd gemaakt dat de Disney-musical Frozen naar het Circustheater in Nederland zou komen, wilde ik daar heen gaan met dochter. Oké, op een leeftijd van bijna 12 jaar is ze niet meer het meisje dat het liefste de hele dag in een Elsajurk wil rondlopen, maar fan is ze nog steeds. En ze is niet de enige.

Dus toen we het hadden over verjaardagscadeautjes met opa en oma stelde ik voor om dit jaar kaartjes te geven voor de musical. Dus gingen we gezellig met vijf dames van drie verschillende generaties een middag op stap. We hadden kaartjes voor de woensdagmatineevoorstelling, dan is het vaak toch iets rustiger.

De musical

Het verhaal van Frozen is algemeen bekend, dus daar hoef ik niets meer over te vertellen. De musical volgt in grote lijnen het verhaal van de gelijknamige Disneyfilm compleet met dezelfde karakters. Hier en daar zijn er wel een paar kleine verschillen; zo zijn de trollen vervangen door het Northuldra-volk compleet met lichtgevende ogen.

Wat opvalt is dat de introductie relatief lang is, wat in de film een paar korte shots zijn van een jonge Anna (Zoë Black) en Elsa (Jolie Winterkamp) wordt daar in de musical tijdens de eerste acte relatief veel tijd en aandacht aan besteed met een aantal bekende liedjes zoals ‘Zullen we een sneeuwpop maken’ maar ook nieuwe liederen. Ergens ook wel terecht, omdat dit een groot deel van het teruggetrokken gedrag van Elsa en de relatie met haar zus verklaart en het verloop van het rest van het verhaal. We maken dan ook kennis met het Northuldra-volk met Pabbie en Bulda die Anna proberen te genezen.

Om me heen hoorde ik toch wel jonge stemmetjes vragen waar de ‘echte’ Elsa en Anna bleven. Dit eerste deel was voor mijn gevoel dan ook meer gericht op het ‘volwassen’ publiek. Het was wel erg leuk om te zien, met name vanwege de jonge Anna die werd gespeeld door een 8-jarig meisje. Deze is zo goed gecast en zat vol energie om zo de perfecte Anna neer te zetten; jong en onbezorgd, echt een feest om naar te kijken. Ook een groot verschil met de jonge Elsa die al de druk lijkt te voelen. Wat ook echt knap was dat vanwege een technische storing het doek niet open ging en de show na een paar minuten opnieuw gestart moest worden en zij met zijn tweeën de voorstelling openen alsof er niets was gebeurd.

Dan is het toch echt zo ver; Kroningsdag met het bekende lied “Voor het eerst na al die jaren” door Anna (Nienke Latten). Echt prachtig om naar te kijken en ook het ensemble de show steelt in prachtige kleding. En niet snel daarna het duet “Love is an open door” met Anna en Prins Hans. Ook Sven en Kristoff komen even voorbij, waarbij vooral Sven de harten weet te stelen van de nichtjes die helemaal blij zijn dat ze vooraan zitten heel dichtbij hem en hij naar hen had gezwaaid.

De eerste akte wordt afgesloten met Elsa die “Laat het los” zingt, echt het hoogtepunt van de musical. Zelfs als ik er nu aan terug denk, krijg ik kippenvel zo goed wordt dit gebracht door Vajèn van den Bosch. Het is niet alleen een prachtig lied, maar de emotie die zij er in weet te leggen, daar is het lied uit de film gezongen door Willemijn Verkaik (ook prachtig) niets bij. En dan dat ijspaleis, opeens was het winter.

Na de pauze gaan we verder met de tweede akte en zijn we in het houten hutje van Eik van Houten, waar een grappig nieuw liedje “Hygge” wordt gezongen en gedanst door het ensemble. Daarna volgen we Anna, Kristoff (Naidjim Severina) en Sven (Nicholas Li) die ook echt geniaal gespeeld wordt, terwijl ze de Noorderberg proberen te beklimmen op weg naar het ijspaleis van Elsa om haar te overtuigen om de winter terug te brengen. En dan Olaf (Steven Roox) ontmoeten met de hit “In de zomer” waardoor de winter even heel ver weg lijkt.

Er is hier natuurlijk ook een rol weggelegd voor Prins Hans (Tristan van der Lingen) die de leiding heeft over Arendelle en een expeditie start om Anna te vinden en Elsa gevangen te nemen onder druk van de Graaf van Wesselland (Joost Verkroost) die een hilarische uitwerking heeft op het publiek. Als Anna ook terug is in Arendelle, komen de ware intenties van Prins Hans naar voren en blijkt hij helemaal niet zo ‘lief’ te zijn. Gelukkig komt alles weer goed en wordt Anna gered door een ‘daad uit ware liefde’ en ontdekt Elsa dat liefde de oplossing is.

Frozen de musical review met kinderen

De musical wordt afgesloten met een tweede keer het lied “Laat het los”, maar dit keer niet alleen gezongen door Elsa. De sfeer is daardoor ook heel anders, ook een stukje ‘ontlading’ zo aan het einde voor de voorstelling gevolgd door de finale waarbij iedereen nog een keer het podium op komt om het applaus in ontvangst te nemen.

Frozen de musical review met kinderen
Frozen de musical review met kinderen

Geschikt vanaf welke leeftijd?

Op de site van de Stage Entertainment wordt een adviesleeftijd van 6 jaar aangehouden, het zou mij niet verbazen als de helft van het aanwezige publiek (tijdens deze matineevoorstelling) rond die leeftijd was, en ook nog veel jonger. Vanaf het moment dat we uit de parkeergarage kwamen liepen we al in een zee van blauw gekleurde Elsa’tjes naar het theater. Voorafgaand aan de voorstelling wordt dan ook iedereen die voor het eerst in het theater is nog speciaal welkom geheten. ;-) Het waren ook niet alleen kinderen die voor het eerst naar het theater gingen.

Het is een adviesleeftijd, dus jongere kinderen zijn wel degelijk welkom, er is echter extra personeel aanwezig en zodra je kind gaat huilen wordt je verzocht om de zaal te verlaten om het plezier voor de andere bezoekers niet te verpesten.

Voor jonge kinderen kan het een vrij lange zit zijn, zelfs met een half uur pauze. Gelukkig zit er in de tweede akte wel meer vaart om zo de aandacht van het publiek vast te houden. Af en toe hoor je wel wat reacties uit de zaal naar aanleiding van wat er op het podium gebeurt, maar dat viel me enorm mee. Wel waren er aardig wat kinderen die op schoot werden genomen, en als je dan niet veel beenruimte hebt kan dat hinderlijk zijn voor de persoon voor je. Zeker als er dan met de voeten ‘meegeschopt’ wordt met de liedjes.

Praktische informatie

Frozen de musical review met kinderen - Mamaliefde.nl

Tip: Wil je gaan in de zomervakantie dan kun je kiezen voor de speciale familietickets die extra aantrekkelijk geprijsd zijn. Ik ga zelf zeker overwegen om die zelf te bestellen om nog een keer te gaan, maar dit keer met beide kinderen want deze voorstelling is echt niet alleen leuk voor meisjes!

Frozen de musical review met kinderen

De musical wordt gespeeld in het AFAS Circustheater in Scheveningen, dit is op loopafstand van het strand. Als je hier heen rijdt houdt er dan rekening mee dat je het laatste stuk in een parkeerfile kan staan bij de ingang van de parkeerplaats. Deze ligt direct tegenover het theater. Ook is dit prima te bereiken met de tram vanaf het Station Den Haag Centraal of Hollands Spoor. Een bezoekje aan de musical is ook prima te combineren met een bezoek aan het strand of Legoland Discovery Center Scheveningen.

Linda van Aken