Frozen was nog maar drie dagen in de bioscoop, maar als ik mijn dochter moet geloven is de halve klas al geweest. Zelf moest ze even wachten, want we mochten namelijk naar het Kids Weekend in Kinepolis gaan. Ik had vier kaartjes gereserveerd, dus ook het nichtje mocht mee. Dat liet ze zich natuurlijk geen twee keer zeggen! We kozen voor de locatie die het dichtste bij was in Zoetermeer voor de Nederlands gesproken versie in 3D. Veel mensen zullen een voorkeur hebben voor de Engelstalige versie, maar met 6 en 7-jarigen is dat toch niet heel erg geschikt omdat ze dan toch niet alles kunnen volgen. De Engelstalige volgt vast nog wel voor de muziek ;-)

Lees ook: Frozen 2 speelgoed; poppetjes, speelset, puzzels, spelletjes, verkleedkleding sieraden en meer
Lees ook: Frozen 2 in de bioscoop

Kidsweekend

Naar de bioscoop gaan is altijd al een feestje, maar tijdens een kids weekend bij Kinepolis gaat door nog een schepje bovenop! Er worden allemaal activiteiten georganiseerd vanaf een uur voordat de voorstelling begint en in de pauze die de ervaring helemaal compleet maken.  Als eerste was iedereen uitgenodigd om verkleed te komen; in iedere Kinepolis werd er in zaal een doos LEGO Frozen 2 verloot.

De activiteiten verschilden per locatie; zo waren er zelfs twee bioscopen met een indoor schaatsbaan! Hier konden ze onder andere kiezen om zich te laten schminken; de meeste meisjes gingen natuurlijk voor een koninklijk kroontje of wat ijsdecoratie. Voor zoonlief werd er als jongen extra tijd uitgestoken om een rendier op zijn gezicht te tekenen, hij was namelijk verkleed als Sven ;-) Vonden ze het geweldig om hun eigen Olaf te maken van marsmallows, kon er gekleurd worden, lag er een puzzel om te maken etc. Het hoogtepunt was echter toch wel op de foto gaan met Anna en Elsa! Al vond dochter dat in het begin toch wel een beetje spannend, ze gaat wel vaker op de foto maar dit waren haar grote ‘idolen’ en om die dan opeens in levende lijve te zien… Toen ze eenmaal aan het idee gewend was durfde ze toch wel samen met haar nichtje op de foto, maar een handje of high five was teveel ;-)

Het verhaal

Een korte inleiding in het verhaal, zonder echte plots te verklappen; daarvoor moet je toch echt zelf naar de bioscoop!

Ook deel 2 begint met een flashback naar de kleine Anna en Elsa en hun ouders die samen heel gelukkig leven. Daarna een sprong vooruit waarbij er al weer een aantal jaar zijn verstreken sinds Elsa is gekroond tot koningin. Elsa hoort een stem en komt er achter dat ze de geesten van het bos heeft gewekt; dit zijn aarde, vuur, water en wind. Samen met haar zus, Kristoff, Sven en natuurlijk ook Olaf reizen ze naar het bos waar de stem vandaan lijkt te komen. Dat bos is gehuld in een dichte mist  en bevat vele geheimen. Want wat is er nu precies gebeurt in het verleden dat die mist is ontstaan. En zou het de meisjes lukken om dat recht te zetten, zouden de krachten van Elsa wel groot genoeg zijn?

Vanaf welke leeftijd is Frozen 2 geschikt?

Het leeftijdsadvies voor deze film is 6 jaar, na de première waren er ook gelijk al veel geluiden dat het toch wel een heftige film is met een aantal spannende momenten. Zelf ging ik dus met een 6- en twee 7-jarigen. Ze wilden alle drie naast elkaar zitten dus zat ik naast zoonlief. Tot de pauze hebben ze alleen maar allemaal genoten; we kwamen meer te weten het opgroeien van Anna en Elsa, het leven nu en een inleiding op het avontuur. Er zaten ook aardig wat humoristische momenten in, dus er werd regelmatig gelachen. Ik begon me al af te vragen, waarom iedereen het zo spannend vond. Na de pauze zaten er inderdaad wel een paar spannende momenten in bijvoorbeeld als ze achterna gezeten worden door een stel reuzen. Verder vonden mijn kinderen het allemaal wel meevallen. 6 Jaar is dus in mijn ogen een prima indicatie.

Er waren ook veel jongere kinderen in de zaal, mijn ervaring is dat de echt jongere kinderen tot een jaar of 3/4 die hele enge dingen niet eens altijd mee krijgen en dus gewoon blijven genieten. Is je kind echter rond de 4/5 jaar kan het wel een beetje spannend zijn, dus als je kind snel bang is of last heeft van nachtmerries is het misschien beter om te wachten tot je hem thuis op dvd kan zien. Toch minder ingrijpend dan zo’n donkere zaal met hard geluid, of in ieder geval je kind goed voor te bereiden daarop.

Wat de dames ervan vonden?

Een groot feest, en dat begon al op het moment dat ik de Elsa jurken uit de tas trok. Ze wisten niet hoe snel ze zich moesten omkleden. Ook in de bioscoop was het genieten. Ik kon zelf gewoon even rustig kletsen terwijl zij zich prima vermaakten. Er was ook overal begeleiding bij, dus dat was erg fijn en ook aan wat drinken was gedacht. Tijdens de film hebben ze van begin tot het einde zitten genieten, ze gingen echt helemaal op in het verhaal en raakten na afloop niet uitgepraat. Later werd er met het LEGO kasteel van een paar jaar terug uitgebreid het verhaal nagespeeld. De film heeft dus duidelijk heel veel indruk op ze gemaakt. Drie keer raden wat er nu op hun verlanglijstjes staat… Het is altijd heerlijk om je kind zo te zien genieten!

Persoonlijk moet ik zeggen dat ik het lied Into the Untamed wat de eerdere hit Let it go! zou moeten opvolgen een beetje zwak. Het zat vrij vroeg in de film en het was het voor mij gewoon net niet. Daarentegen vond ik het lied dat Kristoff zong met een beetje dat boyband gevoel en drama qua beeld echt geweldig. Ook Olaf had natuurlijk weer een eigen lied, maar ook daar niet zo pakkende quotes die je bij blijven als uit het eerste deel. Zoals ‘Hallo, ik ben Olaf en ik hou van warme knuffels’. De film is zeker wel een aanrader om te zien, maar de muziek was in het eerste deel zo sterk dat het lastig is dat te evenaren.

Ook voor jongens!

Die ochtend had ik even een korte discussie met zoonlief; hij was van mening dat hij nu 6 jaar is en een grote jongen en die houden niet van prinsessenfilms. Ik heb even getwijfeld om hem bij oma en opa onder te brengen, maar dat was niet mogelijk dus moest hij toch mee. Eerst wilde hij zich ook niet verkleden, prima. Maar gelukkig had ik voor de zekerheid toch zijn rendier onesie meegenomen, want toen de dames hun Elsa jurk aan hadden wilde hij toch ook verkleden. En een rendier was wel stoer en voor jongens… (zijn woorden).

Bij de activiteiten vond hij het geweldig om zich te laten schminken, maar ook om de Olaf’s te maken en de puzzel te maken. Hij vermaakte zich prima. Tijdens de film zat hij naast me en zeker de eerste helft heeft hij alleen maar zitten lachen. Er zaten zoveel hilarische momenten in. In de tweede helft was er een momentje dat hij het toch wel een beetje spannend vond en even 5 seconden mijn arm heeft vast gehouden. Achteraf was hij dus toch wel heel erg blij dat hij mee was geweest en was hij ervan overtuigd dat dit niet alleen een meisjesfilm is, maar ook leuk voor jongens!

Heb jij deze film al gezien in de bioscoop?

Linda van Aken