Deze streek was bij mij nog enorm onbekend. Iets zuidelijker ligt Reims in het midden van de Champagne streek. Daar ben ik een paar jaar geleden al geweest. En ten noorden liggen de Ardennen wel. Maar dat gaat voor mij voornamelijk over het gebied in België. Dat begint zodra je bij Brussel naar het Oosten rijdt richting Luxemburg. Een bijna 126 km lange en rechte heuveltje op en heuveltje af weg. Zo af en toe rijdt je langs bordjes die aangeven wat er in de toekomst te zien en te doen is. Zoals de wereldberoemde grotten van Han bij de Lesse waar je kan overnachten in een boomhut tent, Spa of de watervallen van Coo. Als klein meisje ben ik hier meerdere malen op vakantie geweest. Het houdt echter niet op bij de grens, in Frankrijk kan je genieten van de schoonheid van de Franse Ardennen. Ideaal als vakantiebestemming, het is namelijk slechts drie / vier uur rijden vanuit Nederland. Wat er allemaal in deze smeltkroes van natuur, bijzonder erfgoed en geschiedenis te doen en zien is?

Top 3: Interessante steden en dorpen

 1. Sedan; Sedan is bekend vanwege zijn middeleeuwse vestigingsfort, het grootste van Europa. Tot in de 17e eeuw bleef deze stad onafhankelijk. Het middeleeuwse festival in het weekend van 16 / 17 mei dat dit jaar voor de 20e keer wordt georganiseerd is enorm beroemd. Natuurlijk waren wij ook van de partij, hoe kan het anders na een middeleeuws themafeest op je bruiloft?
 2. Charlesville; De dorpjes in Frankrijk hebben altijd een bijzondere sfeer met hun lichte stenen en enorme pleinen. In het centrum van Charlesville vindt je dit allemaal. In 1606 werd begonnen met de aanleg door Charles de Gonzague van zijn droom om de meest ongeëvenaarde hoofdstad van Europa te worden. Een stad met de mooiste pleinen van Europa zoals aan het Place Ducale met zijn authentieke herenhuizen. In een van deze panden is het Museum van de Ardennen gevestigd. Het Rimbaud museum is ook enorm beroemd.
 3. Rocroy; Ik ben hier niet geweest en ik vraag me af of je hier echt wat van ziet als je rondloopt. Maar dit is een van de weinige steden die zijn volledig stervormige karakter heeft weten te behouden. En dat zonder dat het er omheen volgebouwd is. Op het slagveld bij deze stad begon het verhaal van Charles de Bats, beter bekend als D’Artagnan.

Natuur

 1. Revin ligt in een gebied waar de Maas maar liefst drie keer doorheen kronkelt. Je vindt hier enorm veel wandel- en mountainbikesroutes om optimaal te genieten van de omgeving.
 2. Grotten van Nichet; In deze afgegraven kalkrotsbodem vind je de grotten van Nichet. Een onderaards avontuur langs het Jura tijdperk.
 3. Montherme; Bij de 7 heures et la Longue Roche vind je een van de mooiste kronkels van de Maas. Vanaf een grote hoogte kan je genieten van een schitterend uitzicht. Op veel materiaal vind je ook een foto van dit gebied terug.

Sportief

 1. Klimmen; Vanwege het bosrijke karakter van deze omgeving zijn er overal klimbossen uitgezet. Routes in de lucht over touwen en andere spannende hindernissen. Bij Fumay kan je zelfs over de Maas zoeven.
 2. Watersport; Bij een aantal meren zoals Douzy, Vieilles-Forges, Warenne en La Samaritaine kan je zwemmen. In andere steden kan je je uitleven in een kano of op een jacht zoals in de havens van Sedan en Montherme.
 3. Golf; Een sport die overal ter wereld wordt uitgeoefend, eerlijk gezegd snap ik zelf niet waarom. Maar ook in de Franse Ardennen is er een 18-holes baan van Poursades aangelegd bij Villers-le-Tilleul of bij het golfhotel vlakbij Charlesville.

Met kinderen

 1. Het Argonne Discovery Park; een waar dierenparadijs midden in het bos van Argonne. Hier kan je onder andere een roedel met 17 wolven, roofvogels en andere wilde dieren aanschouwen. In het Nocturnia bezoekerscentrum kom je alles te weten over het nachtleven.
 2. In het park van Vendrasse staat de grote 8 meter hoge steenoven dat in de 19e eeuw Frankrijk naar de top van de Franse revolutie heeft geleidt. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor allerlei spectaculaire geluid- en lichtshows.
 3. Het bosmuseum; dit indrukwekkende gebouw is gebouwd op palen en een echte must als je meer wilt weten over deze omgeving. Leuk en leerzaam met diverse ruimtes die ieder ingericht zijn in een ander thema zoals flora en fauna, smederijen en verbouwde zagerijen.

Meer informatie vind je hier.

Had jij wel eens van de Franse Ardennen gehoord?

Lees ook

Linda van Aken