Skip to Content

Fotoboek zelf maken; ideeën om met de hand te knutselen en versieren

Fotoboek zelf maken; ideeën om met de hand te knutselen en versieren

Misschien vind je het een leuk idee om een fotoboek te maken, aan je moeder te geven met de foto’s van het afgelopen jaar van je kleintje? Of ga je over een paar maanden op vakantie en schiet je net als ik iedere dag rustig honderden foto’s.

De vraag is echter wat doe je ermee? De meeste foto’s ‘verstoffen’ ergens in een digitaal archief.

Natuurlijk kun je ook foto’s afdrukken en er een collage van maken of inlijsten, maar dan blijf je ieder jaar bezig. Daarom vind ik het zelf erg leuk om van ieder jaar en vakantie een fotoboek te maken. Voor de opmaak heb ik een aantal tips en tricks die ik graag met jullie wil delen.

Foto’s bewaren

Nog voordat je gaat beginnen met het ontwerpen van je fotoboek is het handig als de foto’s al enigszins uitgezocht zijn en in hetzelfde mapje staan. Op die manier hoef je het niet tig keer te openen.

Bij sommige programma’s kun je ze ook allemaal in één keer laden en zelf het ontwerp laten vullen zodat je dit alleen maar hoeft te controleren. Zelf bewaar ik de foto’s van dagjes uit, verjaardagen, feestdagen en vakanties in aparte mappen en heb ik een grote map per kalenderjaar.

In het begin had ik de mapjes ook per kind, maar al snel bleek dat erg onhandig voor de foto’s waar ze samen op staan. Ik neem me iedere keer voor om één keer per maand dit uit te zoeken, in de praktijk is dit één keer in de twee / drie maanden.

Dan gaat het vaak ook om zo’n 2000 (of meer) foto’s dus ben je er wel even mee bezig. Je hebt dan echter wel je selectie met foto’s en een mapje met foto’s die later leuk zijn om aan je kinderen mee te geven.

Fotoboek

Kies een standaard afmeting die je kan gebruiken. Als je ieder jaar / zomer een nieuw boek gaat maken staat dit extra mooi in de kast.

Er zijn vaak verschillende opties mogelijk voor de kaft; van een stijlvolle linnen uitvoering in één enkele kleur met tekst aan de zijkant zodat je toch weet waar het boek over gaat tot een foto op de kaft.

Kwaliteit van de foto’s

Voor een mooi fotoboek is het belangrijk dat de foto’s van goede kwaliteit zijn. De resolutie is daarbij erg belangrijk. Bij foto’s met een hoge resolutie zal de kwaliteit ook beter zijn. 

Heeft u een foto van wat mindere kwaliteit? Geen zorgen, met bijvoorbeeld het gratis programma picmonkey kun je dit aanpassen.

De software zal het aangeven als een foto te weinig resolutie heeft voor de gekozen grootte op de pagina. In plaats van de foto te spreiden over twee pagina’s kun je hem dan bijvoorbeeld beter op een enkele pagina afdrukken.

Op die manier hoef je het niet te bewerken. Let op: door de kwaliteit van de huidige fototoestellen kan het ook zijn dat de foto teveel pixels heeft.

Hierdoor wordt de afdrukkwaliteit van de foto’s minder. Bij meer dan 12 miljoen pixels is het beter om de foto’s te verkleinen voordat je upload.

Probeer er ook voor te zorgen dat de foto’s die je selecteert ongeveer een gelijke witbalans hebben, zeker als ze dicht bij elkaar zijn geplaatst. Het ziet er raar uit als de kleur rood van foto tot foto verschilt.

Als je in RAW fotografeert kun je de witbalans achteraf gemakkelijk wijzigen en voor de verschillende foto’s gelijk maken. Probeer ook om de bewerking onderling niet te veel te laten verschillen.

Het is leuk dat je allerlei soorten effecten kunt toepassen op je foto’s, maar voor de kijker is het lastig er één geheel in te herkennen en het geeft ook een drukke indruk.

Achtergronden

In het programma zitten standaard achtergronden. Tijdens een vakantie is het bijvoorbeeld ook echt leuk om zelf achtergrondfoto’s te maken zo maak je de sfeer nog completer. Met name tegels, oude muren en herhalende patronen doen het vaak goed.

Als je een foto maakt, kies dan voor een simpele achtergrond. Dan komt alle aandacht op jouw onderwerp en springt je foto er dus nog meer uit.

Compositie

Dit begint al bij het fotograferen, houd rekening met de gulden snede voor een professionele uitstraling. Het mooiste resultaat krijg je namelijk door je onderwerp niet in het midden van je foto te plaatsen, maar door het een beetje naar de zijkanten te positioneren. 

Hierdoor wordt de foto spannender voor de kijker en tegelijkertijd straalt het meer rust uit. Dit is ook nog eens een superhandige manier van fotograferen voor je fotoboek!

Er blijft namelijk voldoende ruimte over om extra foto’s op de pagina te plaatsen. Probeer ook eens foto’s vanuit een andere positie te maken.

Gebruik je portretten in je fotoboek? Oogcontact op een foto is ook erg belangrijk, net als in het dagelijks leven. Het kan een foto tot leven brengen en net dat beetje extra aan een fotoalbum geven.

Selectie van de foto’s

Zijn het er meer of wil je foto’s groter op de pagina’s plaatsen, dan komt de kunst van het weglaten om de hoek kijken. Het is hier zaak niet te emotioneel met de foto’s om te gaan, soms kan het beter zijn pas na een paar weken een fotoboek te maken zodat je meer afstand hebt kunnen nemen.

Misschien zie je daardoor ook wel kwaliteiten in foto’s die je in eerste instantie hebt afgekeurd. 

Voldoet een foto niet aan je thema, is hij niet scherp, zijn de kleuren op het scherm niet goed, etc. gooi de foto dan uit je selectie zodat je een zo sterk mogelijk geheel kunt maken.

Nadat de selectie is gemaakt kun je stilstaan bij de volgorde waarin deze worden geplaatst. Probeer bijvoorbeeld groepjes te maken van foto’s; bijvoorbeeld van een dagje uit, of allemaal eetfoto’s, of newbornfotoshoot.

Als je die groepjes hebt kun je de volgorde bepalen. Het mooiste effect heeft het als je de foto’s zo groepeert over twee pagina’s. Bijvoorbeeld door een grote foto aan de linkerkant en twee kleinere foto’s aan de rechterkant te plaatsen.

Vanzelfsprekend moet je proberen zoveel mogelijk je beste foto’s te tonen, maar soms ontkom je er ook niet aan om iets mindere foto’s toe te voegen om er een compleet geheel van te maken.

Soms is een net iets mindere foto nodige die de ‘missing link’ vormt tussen de andere foto’s.

Opmaak van de pagina’s

Probeer niet teveel foto’s op een fotoalbumpagina te zetten. Hierdoor lijkt een fotoalbum al snel rommelig. Varieer ook in het aantal foto’s, de ene keer slechts 1 of 2 foto’s en de andere keer kun je best 6 foto’s plaatsen.

Voeg een éénkleurige foto toe voor een gekleurde achtergrond van een tekstvlak. Om het rustig te houden is het slim om hier met het fotograveren al rekening mee te houden, ga bij voorkeur voor een rustige achtergrond zonder storende elementen, zeker als je de automatische focusfunctie gebruikt.

Zeker bij collages wordt het snel teveel van het goede. Foto’s die je vooraf bewerkt naar zwart-wit en er vervolgens een kleuraccent in laat terugkomen doen het ook erg goed.

Kies ook eens foto’s met dezelfde kleurtoon samen op één pagina voor een bijzonder effect. Van dichtbij zien onderwerpen er vaak zoveel mooier uit! Besteedt ook aandacht aan de details van je vakantie.

Close-ups zijn niet alleen geschikt als achtergrond maar ook prachtig als je ze ze combineert met overzichtsfoto’s.

Tot slot is het ook een erg leuk effect als je extra beeldmateriaal gebruikt zoals uitsnedes van bonnen, tickets, een kaart met de afgelegde route of gedroogde bloemen van de bezochte bestemming.

Teksten

Bij iedere foto een uitleg plaatsen kan al snel druk zijn. Het kan wel handig zijn om per pagina een thema / datum mee te geven. Zo weet je later nog hoe of wat. Heel bijzonder is het ook om bijvoorbeeld in een fotoboek een pagina op te nemen met het bevallingsverhaal.

Of wat dacht je van een collage met 52 portretfoto’s; van iedere week eentje!

Om het plaatje compleet te maken moet je teksten laten uitlijnen met de foto’s.

Even wachten

Als je fotoboek af is, wil je hem waarschijnlijk zo snel mogelijk laten afdrukken. Niet doen! Als je het een paar dagen laat liggen, dan doe je nieuwe ideeën en inspiratie op en kun je dit er nog in verwerken.

Veel websites hebben ook een galerij met eerder gemaakte fotoalbums waar je soortgelijke albums kan bekijken.

Heb jij nog een tip waar je absoluut rekening mee moet houden als het gaat om het opstellen van een fotoboek?

Linda van Aken