Skip to Content

Foliumzuur zwangerschap; van voeding tot bijwerkingen

Foliumzuur zwangerschap; van voeding tot bijwerkingen

Wil je zwanger worden of ben je zwanger? Dan wordt door artsen en verloskundigen aangeraden om foliumzuur te slikken. Omdat ons lichaam foliumzuur niet zelf kan aanmaken, zijn er speciale tabletten hiervoor.

Een bekende zijn de mamatabletten van Davitamon. Wat is de werking van foliumzuur precies? En wanneer kun je het beste starten met het slikken van foliumzuurtabletten?

Foliumzuur of B11

Foliumzuur zou je ook kunnen omschrijven als vitamine B11. Je vindt dit met name in volkorenproducten en in groente en fruit. Foliumzuur is belangrijk voor de groei van het zenuwstelsel van je ongeboren baby.

Ook is het nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor de werking van de zenuwcellen. Wetenschappelijk is bewezen dat het slikken van foliumzuur de kans op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte (schisis) bij je baby verkleint.

Stel dat je veel natuurlijke producten wilt eten waar foliumzuur in voorkomt, welke moet je dan hebben? In de vorm van foluut zijn er heel wat producten waar foliumzuur in voorkomt. Je kunt dan aan onderstaand lijstje denken:

  • Peulvruchten (erwten, linzen, sperziebonen, tuinbonen)
  • Groente en dan met name de groene variant (spruitjes, sla, broccoli, andijvie, rucola)
  • Volkorenbrood en anderen volkorenproducten
  • Fruitsoorten zoals aardbeien, kiwi’s, meloen en citrusvruchten
  • In vlees komt foliumzuur ook voor, maar wel in mindere mate als bovenstaande producten
  • In melkproducten komt foliumzuur ook voor

Wanneer starten met foliumzuur slikken

Als je een kinderwens hebt, raden verloskundigen en artsen vaak aan om een maand van tevoren al te starten met het slikken van foliumzuur. Als je net weet dat je zwanger bent en je slikt nog geen foliumzuur is het advies om vanaf dat moment foliumzuur te slikken.

De eerste weken staan in het teken van de aanleg van je baby. Door foliumzuur te slikken wordt de kans kleiner op afwijkingen in het zenuwstelsel van je baby. Ook de kans op andere geboorteafwijkingen neemt af als je foliumzuur slikt.

Je slikt foliumzuur niet de hele zwangerschap door. Als je 10 weken zwanger bent (dus 8 weken na de bevruchting) mag je stoppen met het slikken van foliumzuur.

Het advies is om 400 microgram foliumzuur te slikken voor vrouwen die zwanger willen worden tot de 10e zwangerschapsweek.

Te lang doorgaan met foliumzuur slikken geeft kans op obesitas bij kind?

Volgens dit artikel van RTL Nieuws zou het te lang slikken van foliumzuur een hogere kans geven op obesitas bij het kind.

Biomedisch wetenschapper Sara Pauwels van de KU te Leuven heeft hier onderzoek naar gedaan. Door DNA uit de navelstreng af te nemen en de kinderen een jaar lang te volgen, kwam ze tot deze bevindingen.

Het bleek dat de vrouwen die een half jaar voordat ze zwanger werden, DNA-genen doorgaven die verhoogde kans op obesitas geven. Ook vrouwen die het foliumzuur de hele zwangerschap geslikt hadden gaven deze genen door.

In Nederland is het advies nog niet gegeven om na de 12e week van de zwangerschap te stoppen met het gebruik van foliumzuur. De Gezondheidsraad geeft aan dat verder onderzoek eerst nodig is voor er definitief iets over het gevolg van langer doorslikken foliumzuur/obesitas vastgesteld kan worden.

De werking van het slikken van foliumzuur

Als je zwanger bent en je slikt foliumzuur, gebeurt er het volgende in je lichaam: Deze vitamine B11 helpt bij een betere groei van de placenta en weefsels. Daarnaast is het helpend voor de vorming van het zenuwstelsel van je kind. Ook aangeboren afwijkingen en de kans hierop nemen af door de aanwezigheid van foliumzuur.

Wat merk ik bij een tekort aan foliumzuur?

Als je een tekort aan foliumzuur hebt, kunnen de volgende symptomen optreden:

  • Vermoeidheid
  • Depressie
  • Bloedarmoede
  • Darmstoornissen
  • Geboorteafwijkingen
  • Te hoog homocysteïnegehalte in je bloed.

Een te hoog homocysteïnegehalte in je bloed geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Een gemiddelde ‘gezonde’ waarde van foliumzuur is 17.91 nmol/L. Dit is zowel voor mannen als vrouwen hetzelfde. Voor kinderen gelden hogere waardes.

Foliumzuur en folaat, het verschil

Foliumzuur wordt meestal gebruikt in voedingssupplementen. Dit omdat deze synthetische en geoxideerde vorm van folaat stabieler is om te bewerken. Folaat komt in voeding voor.

Welke foliumzuur kan ik het beste slikken?

Eén van de bekendste foliumzuurtabletten voor zwangere vrouwen is die van Davitamon. Zelf heb ik dit merk in al mijn zwangerschappen geslikt. Davitamon heeft een fijne lijn ontwikkeld. Je kunt zowel tabletten voor als na je zwangerschap slikken om je lichaam de nodige ondersteuning te geven. In de blije doos vind je ook vaak proeftabletjes van de lijn voor na de bevalling.

Bij Holland en Barrett kun je deze tabletjes foliumzuur kopen. Per dag slik je er 1.

Liever iets van Etos eigen merk? Dat kan. Etos biedt deze foliumzuurtabletten aan. In een potje zitten 120 tabletten. Je slikt er 1 per dag voor de benodigde foliumzuurhoeveelheid.

Yummie gums heeft vitaminegummies ontwikkeld. Ze smaken naar papaya en je ‘moet’ 3 snoepjes per dag. Naast foliumzuur bevatten ze maar liefst 15 vitaminen en andere mineralen. Voor meer informatie kun je hier kijken.

Omschrijving van de afbeelding

Mirjam de Stigter