Skip to Content

Flesvoeding baby; voordelen en nadelen kunstvoeding baby

Flesvoeding baby; voordelen en nadelen kunstvoeding baby

Als je zwanger bent, is één van de beslissingen die je maakt de voeding die je aan de baby wilt geven. Wil je borstvoeding of flesvoeding gaan geven?

Er kunnen verschillende redenen zijn om voor flesvoeding of borstvoeding te kiezen. Zo kan het zijn dat je lichaam na een (zware) bevalling onvoldoende melk produceert, waardoor flesvoeding de enige keuze is.

Dan is de keuze wellicht anders dan je eerst bedacht had, maar wees gerust: de flesvoeding van nu moet voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen. Deze wordt zeer streng gecontroleerd. In dit artikel willen we niet ingaan op wat goed of fout zou zijn.

Wel over de voor- en nadelen van flesvoeding ten opzichte van borstvoeding. Om zo de keuze wellicht een stukje makkelijker te maken. Of de acceptatie, als de keuze anders is dan je voor de geboorte gedacht had..

De voordelen van flesvoeding

  • Je kunt de voeding uitbesteden. Om maar meteen te starten met één voordeel van flesvoeding: je kunt dit als stel samen doen. Anders als bij borstvoeding, waar jij de enige bent die je baby kan voeden, kun je het nachtflesje of flesje overdag ook aan je partner eens uitbesteden. Of als je een tweeling hebt, kun je de flesjes mooi afwisselen.
  • Het is minder intensief voor je lichaam. Een flesje maken, verwarmen en geven vraagt veel minder van je lichaam dan borstvoeding. Het is dus fysiek veel minder belastend. Ook het risico op borstontstekingen en tepelkloven loop je bij flesvoedingen minder tot niet.
  • Hoge kwaliteit. We schreven het al eerder: flesvoeding is van hoge kwaliteit. Het moet aan allerlei criteria en eisen voldoen, voor het in het schap terecht mag komen. Daarnaast is onze flesvoeding zo goed, dat er ook vanuit het buitenland een run kan zijn op ‘onze’ babyvoeding. Veel drogisterijen en supermarkten hebben de regel dat je er 1 of maximaal 2 per bezoek mag meenemen en afrekenen. Dit om verkoop en opsturen naar het buitenland te voorkomen..
  • Geen gekolf. Anders dan bij borstvoeding, hoef je bij flesvoeding niet te kolven. Dat scheelt als je na je zwangerschapsverlof weer terug bent op je werk. Niet ieder bedrijf heeft een prettige ruimte om te kolven, er zijn genoeg verhalen van vrouwen die op het bedrijfstoilet of in een klein magazijntje moeten kolven. Moeders met flesvoeding hebben dit niet, die zetten hun torentje met flesvoeding en fles klaar en kunnen zonder oponthoud door gaan werken.
  • Borstvoeding kan veel moeite en energie kosten. Niet bij iedere vrouw is het geven van borstvoeding een succesverhaal. Mogelijk dat je ook de verhalen kent van te weinig melkproductie, kapotte tepels, niet goed willen aanhappen en constant bezig zijn met het aanleggen van de baby. Of de kraamweek die in het teken stond van de borstvoeding en de frustratie en schaamte bij de moeder als het ondanks alle pogingen niet lukt. Borstvoeding kan onder invloed van stress en vermoeidheid moeilijk of niet op gang komen. Bij flesvoeding heb je dit niet. De melkproductie bij borstvoeding hangt voor een deel samen met de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van de moeder.
  • Je weet bij flesvoeding hoeveel je baby gedronken heeft. Een voordeel van flesvoeding is dat je altijd kunt zien hoeveel je baby gedronken heeft. Bij borstvoeding zie je dit niet en heb je dus een stuk minder controle over hoeveel je kindje binnenkrijgt.
  • Minder druk bij de moeder. Borstvoeding kan meer druk geven, omdat je kindje afhankelijk is van de melk die jij geeft. Met name als er problemen zijn met drinken en aankomen, kan het overweldigend voelen voor de moeder. Bij flesvoeding is je baby niet afhankelijk van jouw melk, babyvoeding is in iedere supermarkt wel te koop. En daardoor dus ook goed verkrijgbaar.
  • Bij flesvoeding hoef je geen aangepast eet- en drinkpatroon aan te houden. Het drinken van alcohol kan wél als je flesvoeding geeft. Je hoeft dus geen aangepast eet- en drinkpatroon aan te houden. Bij borstvoeding krijgt je kindje van wat jij eet en drinkt de voedingsstoffen mee. Gezond eten en alcoholvrij leven is dan aan te bevelen.
  • Geen stopschema. Als je borstvoeding geeft en je wilt stoppen, dan heb je vaak te maken met een afbouwschema. Bij flesvoeding hoef je dit schema niet te onthouden. En ook fijn; als je wat warrig bent door het slaaptekort of hormonen, dan staat er altijd op de flesvoeding aangegeven hoe je dat flesje ook alweer maakt.

Nadelen van flesvoeding

Net als moeders die voor flesvoeding kiezen, zijn er ook vrouwen die vol overtuiging voor borstvoeding gaan. Wat zijn de nadelen van flesvoeding?

  • Borstvoeding is direct op temperatuur en voor handen; Flesvoeding blijft gepaard gaan met flesjes en spenen die uitgekookt moeten worden, schoongemaakt en waarbij hygiëne erg belangrijk is en blijft. Daarnaast moet het flesje op de goede temperatuur opgewarmd worden. Te heet is langer wachten en als je per ongeluk een schepje teveel of te weinig doet, heb je kans dat je weer opnieuw kunt beginnen. Bij borstvoeding heb je dit niet. Dit is meteen op de juiste drinktemperatuur en voor handen..
  • Het geven van borstvoeding helpt je baarmoeder eerder te krimpen. Moeders die borstvoeding geven bloeden minder heftig na de bevalling en het geven van borstvoeding zorgt voor het sneller samentrekken van de baarmoeder.
  • Minder huid-op-huidcontact. Bij borstvoeding hebben moeder en kind veel huid-op-huidcontact. Dit is goed voor de hechting en het maakt je kindje rustiger. Bij flesvoeding heb je dit directe huid-op-huidcontact op een andere manier. Lekker knuffelen als je een flesje geeft ;)
  • Niet de unieke samenstelling van moedermelk. Hoe goed de kwaliteit van flesvoeding ook is, het heeft niet de unieke samenstelling van moedermelk. Zo bestaat moedermelk uit een unieke samenstelling die zich aanpast aan de soort voeding die de baby nodig heeft én bevat het antistoffen. Deze antistoffen helpen het immuunsysteem van je kindje weer.
  • Flesvoeding kan een hogere kans geven op het ontwikkelen van een allergie, suikerziekte, hart- en vaatziekte. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die borstvoeding gehad hebben, op latere leeftijd minder last hadden van suikerziekte, hart- en vaatziekte of allergieën.
  • Flesvoeding is niet goedkoop. Voor flesvoeding betaal je gemiddeld €13,- per week, borstvoeding is gratis.. Alhoewel vrouwen die borstvoeding geven wel meer voedingsstoffen nodig hebben.
  • Moeilijker verteerbaar. In vergelijking met moedermelk is flesvoeding moeilijker verteerbaar voor baby’s. Dit kan gepaard gaan met spugen en darmkrampjes.

Nog een tip.. Het belangrijkste is waar jij je als moeder het meest prettig bij voelt. Want je kindje heeft het meeste aan een blije, uitgeruste moeder!

Flesvoeding baby; voordelen en nadelen kunstvoeding baby - Mamaliefde
Mirjam de Stigter