Skip to Content

Finse babydoos; gratis babybox met bedje en uitzet

Finse babydoos; gratis babybox met bedje en uitzet

Daar liep ik dan met mijn nog nagenoeg platte buik tussen alle bolle buiken in de Prenatal. Ik stond in de rij met een dubbelgevouwen, uitgeprint A4’tje en zei: ‘Ik kom voor de blije doos!’.

Een paar minuten later liep ik met de blije doos in handen over het parkeerterrein. Nu kon de hele wereld zien dat ik zwanger was! Thuis maakte manlief en ik hem open, om de beurt pakten we iets uit de doos.

De blije doos, ik voelde me op en top zwanger. Maar wie weet, sta ik bij de (hopelijk) volgende zwangerschap met zo’n briefje bij de dokter om een doos op te halen?

Lees ook: Uitzetlijst baby; wat heb je nodig?

Wat is de Finse babydoos?

Finland staat bekend om haar goede wetgeving rondom gezondheid en vooral om de goede wetgeving rondom ouderschapsverlof.

Waar een kersverse papa in Nederland 2 dagen betaald verlof krijgt, krijgt een kersverse papa in Finland 8 weken! Wauw, dan is het eerste lachje er zelfs al… Dat is toch om van te dromen?

Maar ze hebben nog meer in dat mooie Finland: de Finse babydoos. Een initiatief van de overheid wat al meer dan 75 jaar bestaat en wat dus al generaties lang een terugkerend begrip is.

Elke zwangere vrouw mag gratis een babydoos ophalen bij de huisarts of verloskundige. In de doos zit (bijna) alles wat je nodig hebt voor je baby, zo’n 80 items.

Denk aan: unisex kleding (ja echt, ze krijgen daar gewoon gratis kleding), boxpakjes, slaapzakken, sokjes, hydrofieldoeken, mutsjes, tandenborstel, speelgoed, haarborstel, thermometer, luiers, zeep, een voorleesboekje, een skipak (tsja, die zouden we hier niet nodig hebben…), manicuresetje, slabbetje, een matras…

Finse doos als wieg

Finse babydoos; gratis babybox met bedje en uitzet - Mamaliefde

En wist je… dat de Finse baby’tjes zelfs in die doos slapen de eerste weken/maanden na de geboorte? Het matrasje dat in de doos zit, past namelijk precies in de doos. Door de gratis ‘wieg’ slapen kinderen niet meer bij hun ouders in bed zoals in Finland de gewoonte was, maar in de doos. Veel veiliger!

Lees ook: Soorten baby wiegjes
Lees ook: Baby of kinderbox

Waarom krijgen ouders de Finse doos?

Zo’n 80 jaar geleden was er een erg hoog sterftecijfer wat betreft baby’s in Finland. De regering sloeg de handen ineen en bedacht de Finse babydoos. In eerste instantie kregen alleen ouders die het financieel zwaar hadden zo’n doos, inmiddels krijgt elke zwangere de doos.

Sinds de introductie is het sterftecijfer sterk gedaald, hoe gaaf is dat?

Het doel van de Finse doos is: het stimuleren van goed ouderschap. Dat is gelukt, want weet je dat Finland inmiddels het laagste percentage babysterfte ter wereld heeft?

Sterftecijfer baby’s gedaald door Finse doos

Om de babydoos op te halen moet de zwangere vrouw naar haar huisarts of naar een verloskundige. Superslim systeem. Zoals je de blije doos zelf moet ophalen bij de Prenatal (in de hoop dat je daar dan meteen wat koopt), zo komen de zwangere vrouwen in Finland meteen bij een arts of verloskundige terecht.

De arts of verloskundige controleert de gezondheid van de vrouw en van de baby, registreert dat ze zwanger is en plant vervolgafspraken in.

Zo wordt elke zwangere vrouw automatisch goed in de gaten gehouden wat betreft haar gezondheid en het kindje ook.

Daarnaast zitten er veel spullen in de doos die ouders nodig hebben om hun kind een goede start te geven. Denk aan het wiegje, maar ook aan warme kleertjes, een dekentje…

Om die reden zit er ook een voorleesboek in de doos: voorlezen is erg belangrijk voor de ontwikkeling en dit wordt op deze manier gestimuleerd.

Steun en saamhorigheid door Finse doos

De ouders ervaren veel steun door de Finse doos, het geeft hen het gevoel dat de overheid er echt is om hen te helpen en dat hun baby welkom is.

Daarnaast krijgt elke baby een goede en gelijke start, want elke baby heeft een eigen bedje, hoeft het niet koud te hebben… Er is nog even geen verschil tussen arm en rijk.

Vaak is het bekijken van de doos een familietraditie. Moeders, oma, tante en zus hebben de doos ook gehad, al wisselt de inhoud per jaar. De kleding is dus anders dan de kleding die dit jaar in de doos zit.

Het is ook mogelijk om te  kiezen voor een vergoeding van 140 euro in plaats van de doos, zodat je als ouders zelf de spullen kan kopen of kan gebruiken van eerdere kinderen.

Het kopen van een vergelijkbare uitzet red je echter niet voor 140 euro. 95% van de Finnen kiest dan ook voor de doos.

Finse doos in Schotland

De Finse doos is niet alleen enorm populair in Finland, ook andere landen zijn enthousiast. Schotland nam het idee over en stelde de ‘Schotse doos’ samen.

Sinds 1 januari 2017 kregen Schotse ouders in bepaalde regio’s de Schotse doos, inmiddels wordt de doos door het hele land verspreid.

Introductie Finse doos in Nederland?

Begin 2015 deed de PvdA in Rotterdam een voorstel om de Finse doos ook in Nederland te introduceren. Raadslid Fatima Talbi stelde dit voor en veel mensen waren enthousiast. De doos is echter nog niet geïntroduceerd, ik ben benieuwd of het er van gaat komen!

In 2008 en 2010 had Nederland een hoog percentage babysterfte in vergelijking met andere Europese landen. De overheid heeft veel plannen gemaakt en de gezondheidszorg is beter gaan samenwerken. Inmiddels is het sterftecijfer gedaald.

Momenteel overlijden 7 van de 1000 baby’s (2016), in 2000 overleden 12 op de 1000 baby’s…

Maar het zijn er nog steeds te veel. Misschien brengt de Finse babydoos hier ook uitkomst?

Wat vind jij, moet de doos ook in Nederland geïntroduceerd worden?

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit