Twee jaar geleden, toen we eerst een weekje naar Italië met de hele familie, en vervolgens naar Oostenrijk gingen heb ik een hele stapel met speelgoed ‘gemaakt’. Zowel voor onze, toen 1-jarige dochter als 3-jarig pleegkind. Veel daarvan is ideaal voor peuters, om mee te nemen op vakantie zodat je geen enorme stapels hoeft mee te nemen. Maar ook voor als er kleine broertjes en zusjes op bed liggen. Daarom worden het ook wel eens quiet bags genoemd. Het zijn zakjes met daarin een opdracht of spelletje voor je kind om zich mee te vermaken. Het idee is dat daar alles in zit wat je nodig hebt. Het speelgoed spreekt voor zichzelf of laat het over aan de fantasie van het kind. Gewoon omdat het leuk is, of met een educatief karakter. Het ene heel ‘eenvoudig’ en het andere wat uitdagender. Heel ingewikkeld is het niet. Onlangs kwam ik de doos met spelletjes die nog over waren na deze twee vakantie tegen. Leuk voor onze peuter nu ze steeds meer het principe van spelletjes begrijpt en hopelijk ook interessant voor jullie. 

Rijgen

Rijgen is een bekende oefening van de fijne motoriek. Geen touwtjes met naalden die je toch alleen maar kwijt raakt, maar stevige rietjes en buigzame chenille die je kan gebruiken om de pasta mee te rijgen. Zowel grote als kleine pasta, die niet altijd even goed past. Dat maakt het wat uitdagender voor je peuter. Doordat het allemaal wat breder is blijft het sneller zitten. Er is echter geen knoopje, dus je kan zo weer opnieuw beginnen.

Sorteren

Bij de ikea komt deze ijsvormpjesvorm vandaan. In plaats van ijsklontjes heb ik er echter een handje met notenmix aan toegevoegd. Met onder andere hazelnoten, pinda’s, pistache en meer. Daar kan dan heerlijk mee gekookt worden, of juist gesorteerd. Je kan er ook mee tellen, met een , twee, drie of meer nootjes in een vormpje.

Water spel

Uit mijn tijd als chemie student stammen nog deze twee bakjes en pipet. In een bakje zit geen cafeïne, maar water. Het andere is leeg. De deksels blijven goed zitten, zodat het niet gaat lekken. Met de pipet kan je dan het water opzuigen en overbrengen in het lege bakje. Dat is best wel een heel nauwkeurig werkje en zeer geschikt voor kleuters.

Pincetgreep

Dit lijkt op het eerdere sorteerspel, alleen dan met pompons in verschillende kleuren en formaten. Het idee is echter om te oefenen met de pincetgreep. Daarom dat er een lange pincet bij zit (ook uit die tijd als chemie student), een wasknijper en een babyvoedingsschepje. Geschikt voor een dreumes, maar ook uitdaging voor een peuter.

Was ophangen

En tot slot dit spelletje om de was op te hangen. Hiervoor heb je nodig wat kleine wasknijpertjes (die zie je vaak bij de kraamvlaggetjes afdeling om kaarten op te hangen), een stukje lint en wat kledingstukken die ik uit vilt heb geknipt. Best nog een kunst om ze met die knijpertjes op te hangen. Leuk is ook om aan het lintje twee sateprikkers te binden zodat je hem ook echt rechtop in de grond kan steken om de was op te hangen.

Stiekem allemaal dus ook zeer educatieve spelletjes als het gaat om de motorische ontwikkeling.

Linda van Aken