Als baby ligt je kind in de box, daarna gaat het kruipend de wereld ontdekken, zet het de eerste stapjes en op een gegeven moment is het klaar om te leren fietsen. Met zijwieltjes of zonder. Waar je kind op dat moment aan toe is. Zo zijn we met grote zus aan het oefenen zonder wieltjes en proberen we zoonlief te laten lopen. Hij is namelijk direct van een loopdriewieler naar een loopfiets gegaan en heeft altijd geweigerd om te trappen. Hij probeert het wel eens maar trapt dan achteruit. Op de peuterspeelzaal fietst hij dan achteruit rondjes, maar thuis gaat dat niet. Hij heeft namelijk een paar maanden geleden een superstoere Spidermanfiets gekregen.

Vanaf welke leeftijd is je kind er klaar voor om te leren fietsen?

Natuurlijk kan je heel veel blijven oefenen en je kind stimuleren om te leren fietsen. Toch heeft het pas kans van slagen als:

 • je kind gemotiveerd is
 • je kind er motorisch aan toe is
 • je kind voldoende zelfvertrouwen heeft
 • je kind goed bij de trappers kan én de voeten op de grond kan zetten
 • je kind genoeg kracht heeft om de trappers rond te draaien
 • je kind over voldoende evenwichtsgevoel beschikt
 • je zelf rustig en geduldig genoeg bent om je kind te helpen

We hebben bij onze zoon van alles geprobeerd om hem te stimuleren op zijn nieuwe stoere fiets te oefenen. Hij koos echter voor gemakzucht en veiligheid en ging liever op de loopfiets dan zijn Spidermanfiets. Wat we ook probeerden met beloningen etc. Totdat hij zijn zus in het midden van de belangstelling zag staan tijdens het oefenen zonder wieltjes. Toen moest oma mee om een andere fiets te pakken.

Loopfiets; balans en corrigeren

Deze tip kom ik regelmatig tegen; zodra je kind twee of drie jaar is beginnen met oefenen op een Kinderfeets houten loopfiets. Op een loopfiets gebruik je geen trappers, zodat de concentratie zich volledig richt op het stuur en de kijkrichting. Tijdens het fietsen zijn veel kinderen namelijk bezig met de trappers of het stuur in plaats van naar voren te kijken. Daarnaast leer je op een loopfiets twee heel belangrijke vaardigheden: “balans” en “corrigeren”. Als je kind daaraan gewend is en spelenderwijs deze vaardigheden heeft eigen gemaakt, zodat ze een soort automatisme worden, is het makkelijker om de overstap te maken naar een fiets zonder zijwieltjes. Ook daarna hebben kinderen die eerst geoefend hebben op een loopfiets nog jaren een voorsprong als het gaat om balans. Zo zijn ze stabieler met het op- en afstappen, hebben minder moeite met een grotere fiets en durven ze sneller het stuur los te laten om de richting aan te wijzen.

Waar voldoet een goede kinderfiets aan?

Het is belangrijk om een goede en degelijke fiets aan te schaffen om te leren fietsen. Waar een goede fiets aan voldoet:

 • In de tips hierboven heb ik het al geschreven; een fiets die goed past bij de lengte van je kind is heel belangrijk. Kies dus niet voor een te grote fiets, een fiets van 12 inch is heel goed om te leren. Als je twijfelt staat er bij de fietsen van Volare aangegeven wat de beenlengte is of wat de geadviseerde kledingmaat is voor de juiste fiets. Of ga met je kind naar een fietswinkel om de juiste maat te controleren. Je kind komt dan niet alleen minder goed bij de grond, de afstand tot de grond is veel hoger, de draaicirkel van de trappers is groter enzovoorts. Daarom kan je het beter op een kleiner fietsje leren. Zodra het zelfvertrouwen er is en de vaardigheid van het fietsen kan je altijd nog overstappen op een grotere fiets.
 • Een stuur dat in hoogte verstelbaar is. De knieën van je kind mogen namelijk niet tegen het stuur komen. Daarnaast moet de stuurbreedte even groot zijn als de schouderbreedte van het kind.
 • Een fiets die het kind mooi of stoer vindt, zodat het gestimuleerd wordt om te oefenen. Aangezien onze zoon groot fan is van Spiderman hebben we deze kinderfiets met Spidermanprint uitgekozen. Van het zadel, tot de kettingkast en de wielen. Superstoer natuurlijk! Zo wordt je gemotiveerd om ook echt te willen leren fietsen.
 • Kleine fietsjes hebben vaak massief rubberen banden. Terwijl ‘echte’ fietsen beschikken over luchtbanden. Daardoor heb je iets van vering en minder last van hobbels zodat het makkelijker is om te leren fietsen.
 • Een fiets moet niet te zwaar zijn, zeker voor kleine kinderen is een fiets al snel te zwaar en is het lastiger leren fietsen.
 • De fiets moet veilig zijn; beschikken over een fietsbel zodat ze andere weggebruikers kunnen waarschuwen. Ook al zullen ze het in het begin vooral gebruiken om mee te ‘spelen’. Daarnaast moeten er reflectoren aanwezig zijn en als ze er in het donker mee gaan fietsen ook verlichting voor en achter, op batterijen en zonder naafdynamo omdat dat zwaarder fietsen is.
 • Een achteruittraprem; remmen met een handrem is nog vrij lastig. Daarom leren kinderen eerst te remmen met een achteruittraprem. Versnellingen zijn ook nog niet nodig. Die gaan alleen maar kapot.

Op de website van Volare vind je trouwens nog veel meer degelijke en veilige kinderfietsen; van loopfietsen, tot en met Disneyprint; voor alle leeftijden en voorkeuren.

Fietsen met vallen en opstaan

De meeste kinderen leren fietsen doordat je heel hard meeloopt met je kind. Dat vergt natuurlijk wel wat conditie. Het ene kind leert het in een kwartier, bij de ander ben je weken bezig. In het begin gaat dit door het vasthouden van je kind bij zijn middel, of het stuur. Als de fiets wat groter is kan je de bagagedrager vasthouden. Als je kind onverhoopt toch valt is het belangrijk om meteen weer op te staan en het nog een keer te proberen zodat je kind geen angst ontwikkelt. Zelfde advies als wat ze geven na een ongeluk met de auto.

Vindt je kind het erg spannend? Dan kan je ervoor kiezen om de zijwieltjes eerst wat hoger te zetten. Zo heeft je kind voor zijn gevoel toch de bescherming van de zijwieltjes maar zal het steeds meer moeten oefenen met het bewaren van evenwicht.

Hulpmiddelen

Als je kind gaat oefenen met het fietsen zal je daar de eerste paar keren heel hard achteraan / naast moeten rennen. Als je kind op een lage fiets ziet, zal dat al snel betekenen dat je krom loopt. Gelukkig zijn er daarom een aantal hulpmiddelen ontwikkeld die je daarbij kunnen helpen:

 • Een lange sjaal die je om de middel van je kind knoopt, of onder de oksels door. Dit geeft je kind net wat meer zelfvertrouwen als het dreigt te vallen.
 • Een fietshelm; fietsen leer je met vallen en opstaan. Als je kind snel bang is zal het juist vanwege het vallen daar tegenop zien. Door het dragen van een fietshelm kan je je kind net wat meer zekerheid geven. Daarnaast is het ook een stuk veiliger fietsen en zijn er trendy helmen met vrolijke opdrukken.
 • De Agu BikyBiky is een speciaal vestje voor kinderen om te leren fietsen. Het heeft namelijk een handvat op de rug! Dit houd je vast zodat je kind zelf kan oefenen met het bewaren van evenwicht en het krijgen van zelfvertrouwen. Dit is zelfs geschikt voor kinderen tot 50 kg!
 • De Fiets Balans Trainer is een duwstang die je op de bagagedrager van de fiets monteert. Net zoals de kleine driewielers die met je baby meegroeien. Je kind voelt het niet of je hem vast hebt zodat je het ook sneller kan loslaten als het evenwicht er begint te komen.

Lees ook: Bang om te leren fietsen

Veilig fietsen

Zodra je kind het balans houden en trappen door heeft ben je er nog niet. Om goed te leren fietsen is veiligheid ook heel belangrijk:

 • Veilig stoppen; na het leren trappen is stoppen ook heel belangrijk. Anders eindigt het fietsen in een valpartij. Om dat te voorkomen moet je kind een voet op de grond zetten. Ook dat is belangrijk om te oefenen.
 • Veilig in het verkeer; als je kind nog erg jong is zal je er zelf naast fietsen. Toch is het belangrijk als je kind bijvoorbeeld richting kan aangeven. Ook is het goed om de basis verkeersregels door te nemen. Een handige tip om de voorrangskant rechts te onthouden is door aan die kant een lintje te knopen. Neem je kind bijvoorbeeld mee achterop de fiets in een fietsstoeltje of fietskar om zo ervaring op te doen in het verkeer.
 • Zichtbaarheid; automobilisten zien niet altijd kinderen op een klein fietsje. Daarom is het goed om daar rekening mee te houden. Er zijn onder andere fel oranje vlaggetjes te koop die je op de bagagedrager kan monteren.

Hoe heb jij je kind leren fietsen?

Lees ook

Linda van Aken