Dat een verjaardagshoed (of feestmuts) bij een kinderverjaardag hoort, daar zijn we het vast allemaal wel over eens. Niet alleen op school is het leuk als de juf of meester het kind als jarige job in de schijnwerpers zet met een (originele) feestmuts, maar ook thuis! Op zoek naar leuke ideeën? Dan zit je hier goed!

Wat heb je nodig?

Natuurlijk maakt het uit wat voor soort verjaardagshoed je maakt om te weten wat je nodig hebt. Maar de volgende artikelen zijn een fijne basis om in huis te hebben om een mooie feestmuts te kunnen maken:

  • Stevig karton
  • Crêpepapier
  • Stickers
  • Glinsterende plaksteentjes
  • Lijm
  • Nietmachine
  • Schaar
  • Stiften/permanent marker

De basishoed

Bijna alle hoeden beginnen met het basisprincipe dat je van karton een hoed op maat maakt. Knip een brede rand van het karton af en pas deze om het hoofd van het kind. Je niet de rand op de juiste afstand aan elkaar vast. Let op dat je dit zo doet dat de onderkant van het nietje aan de buitenkant zit. Het is heel veel vervelend als je het andersom doet. Hier gaan haren tussen zitten of de uiteinden kunnen in het hoofd van je kind prikken. Dit voorkom je heel eenvoudig om dus ‘andersom’ te nieten. Vervolgens kan je deze rand op heel veel manieren versieren, waardoor er hele verschillende hoofddeksels ontstaan. Kijk maar eens naar de volgende voorbeelden.

Als kroontje

Je kunt de rand zelf al knippen als kroontje, maar de manier waarop dit voorbeeld gedaan is, is ook leuk. En misschien wel net zo makkelijk. Knip van karton de vorm van een kroontje en niet of plak deze vast op de rand. Je kunt in de bolletjes van het kroontje de naam van het kind schrijven. En uiteraard kan je allerlei figuurtjes erop plakken.

Een hoge kroon

Kronen als feestmuts is vanzelfsprekend een geliefd thema. Naast bovenstaand voorbeeld kan je ook een andere kroon maken. Deze hoge kroon is vrij eenvoudig te maken. De basisrand voorzie je van lange, smalle stroken karton die bovenin aan elkaar gemaakt worden. Versier het verder met leuke hartjes (zoals in het voorbeeld) of ga je juist voor mooie glinsterende plakkralen? Dan is het net of er diamantjes op jouw kroon zitten!

Een taart op je hoofd!

Wat hoort er bij een verjaardag? Een taart natuurlijk. Dus een taart als feestmuts is helemaal feestelijk. En zo moeilijk hoeft het niet te zijn. Op de basisrand maak je een leuke tekening en zet je de naam van de jarige erop. Of zijn nieuwe leeftijd. En dan ga je kaarsjes knippen. Deze kan je met een stift een randje geven zoals op de foto, waardoor ze er nog meer als de uitblaaskaarsjes op een taart eruitzien. Uiteraard voorzien van een geel vlammetje. Deze kaarsjes plak je aan de rand. Je kunt een hele rij kaarsjes maken. Je kunt er ook voor kiezen om het aantal kaarsjes erop te plakken wat overeenkomt met de leeftijd van de jarige.

Ballonnen op je hoofd…

Naast kronen en taarten kan je ook denken aan ballonnen. Knip uit verschillende kleuren karton de vorm van een ballon en plak deze speels aan de basisrand. Of op en over elkaar heen. Op iedere ballon kan je dan dingen schrijven, zoals de leeftijd en de naam. Een gezellige feestmuts die al meteen zorgt voor een feestelijke sfeer.

Als Minnie Mouse

Hoe leuk is dit voorbeeld! Je begint weer gewoon met de basisrand, maar nu plak je er de oren van Minnie Mouse op. Uiteraard kan je dit naar eigen inzicht veranderen naar Mickey Mouse. Is je kind gek van Minnie, dan is dit zeker een schot in de roos!

Het kan nog leuker… Je kunt de basisrand ook al zo maken dat het lijkt alsof het al een deel van het hoofd van Minnie is. Zo verandert je dochter nog meer in dit bekende muisje. En bij je zoon maak je er uiteraard Mickey van. Of ga je voor Donald Duck?

Met veel tierelantijnen

Als dit geen feestmuts meer is… Maak de basisrand en met dunne stroken maak je mooie lussen bovenop de muts. Door te kiezen voor veel verschillende kleuren en verschillende hoogtes krijg je een heel feestelijk geheel! Heeft je kindje een voorkeur voor een kleur, of bijvoorbeeld een bepaalde kleur in zijn feest outfit? Uiteraard kan je de kleuren van de muts hierbij aan laten passen. Maar eigenlijk is hoe meer kleur hoe feestelijker voor een kind…

Met crêpepapier

Naast karton is het versieren van de basisrand van de hoed ook leuk om met crêpepapier te doen. Je kunt hier mooie bloemen van vouwen, op een heel eenvoudige manier. Dit kroontje is toch heel schattig met de bloemetjes en de lieve kleurtjes die gebruikt zijn!

Een eenhoorn

Een eenhoorn kroon zal ook door veel kinderen leuk gevonden worden. En die zijn op heel veel verschillende manieren te maken. Je kunt leuke afbeeldingen zoeken en die op de rand plakken. Maar je kunt de kroon ook in de vorm van een eenhoorn maken.

Dino’s

Is een eenhoorn nou niet bepaald wat bijvoorbeeld je zoon leuk zou vinden? Dan kan je ook voor iets stoers kiezen en eigenlijk kan je uiteraard met ieder hoed onderwerp aan de slag. Een gewild onderwerp bij kinderen zijn en blijven toch dino’s. Dus waarom zou je die niet gebruiken, want stoer zijn dino’s zeker. Wat dacht je van dit voorbeeld? Een feestmuts met stekels!

Cars

Een ander onderwerp zou ‘cars’ kunnen zijn. Deze wilde ik toch even laten zien, want wat een leuk origineel idee. De kartonnen stroken op de kroon is het circuit! Een echte looping voor de auto boven op je hoofd, zeg maar. Eigenlijk heel eenvoudig om te maken, maar wel heel erg leuk!

Een kunstwerk met flamingo’s

Uiteraard kan je echt je hart ophalen met het maken van een feestmuts. Ben je zelf wel creatief aangelegd en vind je het leuk om je even helemaal uit te leven? Doen! Wat dacht je van deze prachtige flamingohoed? Eigenlijk gewoon jammer om hem op te zetten…

Meer inspiratie vind je hier.

Wil Cats
Volg me via:
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)