Momenteel het meest favoriete spelletje van onze peuter; doen alsof. In het Engels ook wel pretend play genoemd. Ik vind dat eigenlijk een veel mooier begrip; pretend. Betekend misschien wel zo goed als hetzelfde als doen alsof, maar dan net iets meer. Je doet niet alleen alsof je ‘pretendeert’ het ook te zijn. Als dreumes kan je dit spel al voorzichtig onderscheiden, bijvoorbeeld als hij je telefoon te pakken heeft en dit tegen zijn oor aanhoudt. Zelfs als je eigenlijk nauwelijks belt en alleen je touch screen gebruikt zal je kind dit gedrag vertonen. Als ze ouder zijn gaat het meer de kant op van een rollenspel en betrekken ze andere kinderen erbij. Het liefst ook met behulp voorwerpen die het echt maken. Een paar van de favoriete spelletjes van onze dochter:

Boodschappen doen

Aangezien de supermarkt hier om de hoek is komen we daar regelmatig. Als er eentje iets onrustig is, gelijk een goed excuus om even de deur uit te gaan. Even een andere omgeving. Geen wonder dus dat boodschappen doen een van de favoriete spelletjes is van peuter. Ze neemt dan het boodschappenmandje of een tasje en propt daar zoveel mogelijk in; houten onderdelen van de keuken, duplo boekjes, diertjes het maakt niet uit. Zolang het maar vol zit.

Doktertje spelen

En dan het liefste bij mama, of een ander willekeurig slachtoffer dat op de bank moet gaan liggen. Onder het dekentje. En dan mond open voor medicijn, de hartslag wordt gecontroleerd en zodra de pleister om is ben je genezen en mag je weer verder. Tenminste als je geluk hebt ;-) Gelukkig kunnen knuffels en poppen ook heel goed ziek zijn. Alleen jammer van al die stickers die als pleister worden geplakt.

Kok

Met haar houten keukentje speelt ze ook erg graag. Dan gaat ze bakken en wordt het dienblad er voorzichtig met de ovenhandschoenen uitgetrokken. Moet er heel hard geblazen worden zodat iedereen vervolgens een hapje kan proeven. Ze maakt vooral heel graag ‘iets lekkers’,  taartjes en ijsjes. Jaja, zelfs die gaan bij haar in de oven! En ohwee als mama na vijftien koekjes aangeeft genoeg te hebben, dan heb ik opeens een dikke koekjesbuik…

Ridder & Prinses

Tja, met een vader die helemaal fan is van de Middeleeuwen mag dit natuurlijk niet ontbreken. Gelukkig hebben we bij de geboorte van onze zoon een stoffen zwaard en schild gekregen. Dan kunnen ze het tenminste zacht ‘uitvechten’. Wie ridder is en wie prinses wil nog wel eens wisselen, ongeacht geslacht. Stiekem vind ik dat trouwens alleen maar mooi om te zien en moedig ik het alleen maar aan als ze daar zelf mee komen. Hoe langer ze zonder voordelen blijven over wat voor meisjes is en wat jongens hoe beter, die fase komt vast vanzelf nog wel een keer.

Poppenmoeder

Natuurlijk mag de poppenmoeder ook niet in dit rijtje ontbreken. Met tijd en wijle kan ze zo ontzettend lief zijn voor haar ‘baby’. Dan moet iedereen stil zijn en de baby slapen. Of er een flesje in, wordt het helemaal uitgerust met kusjes en knuffels. Om vijf minuten later iets anders te zien liggen en er vandoor te gaan. De baby op de grond in een donkere kamer achterlatend…

Wat is het favoriete fantasiespel van jullie peuter?

Lees ook

Linda van Aken