Skip to Content

Fantasie kind 7 jaar

Fantasie kind 7 jaar

Fantasie en kinderen horen bij elkaar. Fantasie hebben is een groot goed, maar kan helaas ook zorgen voor angsten bij kinderen. Hoe zit dit bij kinderen van 7 jaar? 

Fantasie is belangrijk

Allereerst iets over de positieve kanten van fantasie. Voor kinderen is fantasie namelijk belangrijk voor hun ontwikkeling. Maar ook voor volwassenen is het hebben van een portie gezonde fantasie goed. Juist door je fantasie te gebruiken kun jij je dromen waarmaken, bijvoorbeeld.

Kun je oplossingen vinden en eerlijk is eerlijk, je kunt door je fantasie ook heerlijk wegdromen (en daarmee je goed voelen…). Als volwassenen kunnen we echter onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid, waardoor de fantasie niet met ons op de loop gaat.

Voor kinderen loopt dit nog door elkaar heen als ze heel jong zijn. Daardoor ontstaan bijvoorbeeld de angsten van monsters onder het bed. 

Op welke vlakken is fantasie belangrijk bij kinderen?

Zoals gezegd is fantasie belangrijk bij kinderen. Het prikkelt het ‘buiten de paden’-denken en daarmee doen ze vaardigheden op die ze hun leven lang kunnen gebruiken. Je leert immers oplossingen bedenken bij problemen of nieuwe dingen te ontwikkelen, die misschien handig zijn op je werk.

Ook op sociaal vlak is fantasie fijn. Ze ontwikkelen hierdoor de kunst om zich te verplaatsen in anderen. Ze kunnen spelen dat ze iemand anders zijn, bijvoorbeeld, wat juist hun empathie zal doen vergroten.

Verder zorgt fantasie voor een creatieve geest en het kan helpen bij de emotionele ontwikkeling. Met hun fantasie kunnen kinderen gebeurtenissen verwerken. Zorg dus dat je kind heerlijk vrij mag spelen en zijn of haar fantasie mag gebruiken!

Jonge kinderen en fantasie

We weten allemaal vast voorbeelden te noemen van kleintjes die helemaal opgaan in hun eigen fantasiewereld. Heerlijk spelen en net doen alsof je huisdier terugpraat of wat dacht je van zelf een superheld of prinses zijn?

Je kind kan nog magisch denken en beleeft zijn wereld vanuit die magie, zeg maar. Dit is helemaal niet kinderlijk, maar eigenlijk heel rijk te noemen. Je kind zal namelijk zo dus kunnen omgaan met dingen die op hun pad komen. Ze kunnen er zelfs zelfvertrouwen door krijgen. Dus laat ze lekker ‘vliegen’ op hun bed of spelen dat jouw hoed een toverhoed is die wensen waar maakt…

De andere kant van fantasie

Helaas kan de fantasie ook zo echt gaan aanvoelen dat het met het kind op de loop gaat en er irrationele angsten ontstaan. Dan is het natuurlijk wel tijd om in te grijpen. Leer je kind om angsten die daardoor ontstaan te kunnen bestempelen als niet echt. Stel ze gerust. 

Kinderen van 7 jaar en fantasie

Hoe ver is hierin de ontwikkeling van zevenjarigen? In principe zullen ze nu beter onderscheid kunnen maken tussen werkelijkheid en fantasie. Die monsters onder het bed zullen dus minder vaak het probleem zijn waarom je kind niet slapen kan.

Daar staat tegenover dat ze nu dus wel bang kunnen zijn voor de dingen uit de echte wereld. Het kan ook zomaar gebeuren dat hij zelf begint op te merken bij films dat iets niet echt kan zijn. Leuk om die ontwikkeling mee te maken!

Overigens is ieder kind uniek. Er zullen zesjarigen zijn die al duidelijk verschil maken tussen fantasie en echt, terwijl anderen pas bij 8 jaar hier echt aan toe zijn.

Meer besef van hoe het echt is

Jouw zoon of dochter zal nu dus wel andere angsten kunnen gaan krijgen. En daarmee wel angsten ontwikkelen die begeleiding nodig hebben. Is er iemand overleden in de naaste omgeving, dan zullen ze nu gaan begrijpen dat dit ‘voor altijd’ is.

Dat is al een heftige ervaring. Maar ze kunnen daardoor ook de angst gaan ontwikkelen dat ook papa of mama dood kan gaan. Uiteraard ben jij er voor je kind! Gelukkig zullen dit soort angsten bij de meeste kinderen van korte duur zijn. Anders is het wel zaak om hier meer aandacht aan te besteden. 

Spel en fantasie

Maar uiteraard zal je zevenjarige kind nog wel degelijk zijn fantasie gebruiken. Veel speelgedrag is immers een uiting van fantasie. Laat dit ook heerlijk toe, want het helpt nog altijd bij zijn ontwikkeling. Speel eens lekker mee en doe ook net alsof je iemand anders bent, bijvoorbeeld. Wees niet bang als je kind zich zo heerlijk vermaakt. Heel gezond! 

Creatief speelgoed

Om de fantasie van je kind te stimuleren kun je ze creatief materiaal aanbieden. Ook speelgoed waarvan niet helemaal vast staat wat je ermee speelt is fijn. Een doos LEGO met een bepaald item erin is mooi en natuurlijk kunnen ze hiermee ook heerlijk spelen en hun fantasie gebruiken.

Maar een doos met neutrale LEGO-blokjes zorgt ervoor dat alles hun eigen fantasie is. Ook het bouwen op zich en het verhaal wat ze ermee zullen gaan spelen!

Verhalen en fantasie

Zelf lezen, maar ook voorlezen is een fijne manier om de fantasiebeleving van je kind een impuls te geven. Verbeeldingskracht kan hierdoor vergroot worden en zoals je inmiddels weet is dit een groot goed.

Het grote voordeel van verhalen boven films is dat je zelf de plaatjes in je hoofd kunt maken. Maar ook het zelf verzinnen van verhalen is uiteraard een zaak van je fantasie gebruiken. Aan de slag met eigen verhalen? Dat kun je doen door:

  • Je kind te laten vertellen.
  • Je kind kan inmiddels schrijven, dus misschien vindt hij of zij het wel leuk om echt een verhaal te schrijven!
  • Samen een verhaal te verzinnen, door om de beurt een stukje te vertellen en dan mag de ander het verder aanvullen. 
  • Je kinderen een poppenkastvoorstelling te laten geven. Je zou eerst zelf een verhaal kunnen laten zien met de poppenkast en daarna zijn zij aan de beurt.
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)