Evora is één van de mooiste steden van Portugal en het centrum staat op de lijst van UNESCO. Al sinds de Romeinse tijd is deze stad ommuurd. Overal kronkelen Moorse steegjes met bogen en stralend witte huizen. Veel paleizen uit de Middeleeuwen en de Renaissance zijn bewaard gebleven en getuigen van het rijke verleden. Je kunt met de bus en de trein vanuit Lissabon richting het oosten naar Évora. Het is ongeveer 2 uur met de bus. Wij kozen voor de bus, omdat het busstation vlakbij het centrum is en de trein een eind buiten het centrum stopt. 

Praça do Giraldo

Dit grote plein is een gezellige ontmoetingsplek midden in de stad. Langs een deel van het plein staan arcaden en in het midden een marmeren fontein uit de 18e eeuw van Afonso Alvares die in de plaats is gekomen van een Romeinse triomfboog.

Templo Romano

Deze Corinthische tempel was waarschijnlijk aan Diana gewijd en is in de 2e eeuw gebouwd. De kapitelen en sokkels zijn van marmer uit Estremoz en de zuilschachten van graniet. In de Middeleeuwen werd de tempel verbouwd tot vesting. Dit monument is één van de symbolen van Évora.

Meer informatie vind je hier.

Palacio Cadaval

Dit hertogelijk paleis is gescheiden van het Convento dos lóios door de binnenplaats. Dit bouwwerk, waarvan de gevel in de 17e eeuw werd heropgebouwd, wordt beschermd door twee torens met kantelen. Het bouwwerk heeft zijn bijnaam, “vijfhoekig paleis”, te danken aan de vijfhoekige vorm van één van de torens die deel uitmaakte van de middeleeuwse stadsmuren.

Meer informatie vind je hier.

 Palácio de D. Manuel & Jardim Público

Dit park ligt aan de voet van de kerk. In het park staat een gedeelte van het Palácio de D. Manuel uit de 16e eeuw en de overblijfselen van een ander 16e-eeuws paleis.

Meer informatie vind je hier.

Universidade de Évora

De huidige universiteit is ondergebracht in de Antiga universidade dos Jesuitas. De bezichtiging van het 16e-eeuwse binnenhof in Italiaanse renaissancestijl mag niet worden overgeslagen. De gebouwen staan rond de algemene kloostergang. Rond de binnenplaats staat een galerij met arcaden. Het fronton van de porticus voor de Sala das Actas tegenover de ingang is versierd met beelden die de koninklijke universiteit en die van de jezuïeten symboliseren.

Meer informatie vind je hier.

Pousada Convento dos Lóios

Dit klooster van de H. Eligius is gewijd aan de apostel Johannes en werd in de 15e eeuw gesticht. De kerk is laatgotisch en heeft een gewelf met azulejo’s.

Meer informatie vind je hier.

Igreja de São Francisco en Capela dos Ossos

Voor deze vroeg-16e-eeuwse kerk staat een porticus met arcaden van rond-, spits- en hoefijzerbogen. De kerk is bekroond met kantelen en kegelvormige spitsen, waaronder enkele spiraalvormige. Boven het portaal in Manuelstijl is een pelikaan te zien, het embleem van Johan II. Het interieur van de kerk, die een kruisribgewelf heeft, valt op door het brede schip. In het koor zijn twee tribunes te zien, de rechter in renaissancestijl en de linker in barokstijl.

De indrukwekkende Capela dos Ossos werd in de 16e eeuw gebouwd door een franciscanenmonnik, die hiermee zijn medebroeders tot meditatie wilde aanzetten. De wanden en pilaren zijn bedekt met de beenderen en schedels van 5000 personen, sommige met opschriften. Bij de ingang van de kapel waarschuwt een inscriptie: “Wij beenderen hier aanwezig, wachten op die van jou.”

Meer informatie vind je hier.

Jardim Público en Palácio de D. Manuel

Dit park ligt aan de voet van de kerk. In het park staat een gedeelte van het Palácio de D. Manuel uit de 16e eeuw en de overblijfselen van een ander 16e-eeuws paleis.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook

Astrid
Latest posts by Astrid (see all)