Onze peuter gaat nu ruim twee maanden naar de peuterspeelzaal. Een goede oefening voor mama om te gaan met ochtendstress. Het ‘mooi’ maken van de haartjes schiet er regelmatig bij in. Dan blijft het bij een eenvoudig staartje of vlechtje. En dat terwijl andere meisjes met superschattige peuter kapsels aankomen vol staartjes, vlechtjes en andere frutsels. Waar ze thuis over het algemeen niet aan haar haren komt, behalve als ze naar bed gaat. Is dat op de peuterspeelzaal wel anders. De oplossing zijn peuter kapsels met ‘veel’ elastiekjes die goed ‘strak’ zitten. Het voordeel daarvan is niet alleen dat het niet in het gezicht gaat hangen maar ook prima werkt om luizen te voorkomen. Vraag me soms dan wel af of ze zich daar dan niet verveelt. Het is en blijft een peuter, dus de kwaliteit van de foto’s is niet denderend. Stil zitten vind ze echt verschrikkelijk, dus blij als er iets op de foto staat. Verder merk ik dat doordat ze zulke donkere haartjes heeft het soms lastig te zien is. Hoop dat jullie toch een beetje een beeld krijgen.

Staartjesvlecht

Peuter kapsels back-to-school - Mamaliefde

Voor dit eerste kapsel zijn aardig wat elastiekjes gebruikt. Een perfect alternatief voor als de haartjes nog te kort zijn om te (leren) vlechten. Je begint met een klein staartje precies boven het oor. Dat zet je vast met een elastiekje. Vervolgens neem je er met een kam een plukje haar bij; zowel van de bovenkant als van de onderkant. Deze zet je ook vast onderaan het hoofd. Zo ga je helemaal door tot je bij het andere oor beland en daar een groter staartje maakt.

Alternatief staartjesvlechten

Peuter kapsels back-to-school - Mamaliefde

Een iets ingewikkelder alternatief zijn deze twee staartjesvlechten. Je begint met een scheiding te maken in het haar en bind een deel samen in een elastiekje zodat het niet in de weg zit. Vervolgens maak je bovenaan de andere helft een staartje, trekt het elastiekje een klein beetje los en haalt het staartje onder het elastiekje door. Vervolgens maak je een tweede staart met een extra pluk haar erbij, haalt dit weer onder het elastiekje door en maakt een derde staartje. Dit doe je vervolgens ook aan de andere kant. Ziet er net iets ingewikkelder uit dan de eerste versie.

Diadeemvlecht

Peuter kapsels back-to-school - Mamaliefde

Dit is mijn ideale ‘geen-tijd’ kapsel. Een invlecht is vaak zo gemaakt. Dan begin ik aan de ene kant boven het oor, vlecht langs het voorhoofd naar het andere oor en dan nog een stukje verder in een gewone vlecht. Tot slot een staartje of knotje aan de achterkant en klaar. Definitief geen haartjes in het gezicht.

Vissegraat

Peuter kapsels back-to-school - Mamaliefde

Deze vlecht had ik eerder ook al geprobeerd, maar was echt een ramp. Nu het haar wat langer is, is het tijd voor de herkansing. Het gaat al iets beter, maar vooral in het begin is het nog even lastig. Als je er eerst een staartje van maakt gaat het al iets makkelijker. Als je klaar bent kan je er voor kiezen om het voorzichtig iets uit elkaar te trekken zodat het duidelijker een visgraat vlecht wordt. Dit heb ik hier niet gedaan omdat het daar nog eigenlijk nog te kort voor is. Voor een duidelijke uitleg, met beeld verwijs ik je graag naar dit filmpje.

Gewoven haar

Dit idee kwam ik tegen op pinterest, en aangezien we het toch erg rustig aan deden wou ik het wel proberen. Om te beginnen heb ik aan de voorkant zeven staartjes naast elkaar gemaakt. Ieder staartje met een ander kleur elastiekje vastgezet. Vervolgens heb ik aan de achterkant het haar verdeeld in twee grotere staartjes en gelijk vastgezet met een elastiekje. Bij het rechtse staartje heb ik de vier staartjes die voor aan de linkerkant zitten erbij gevoegd. Dit heb ik staartje voor staartje gedaan en eerst even ingedraaid (dit kan je ook insmeren met wax om pluizen te voorkomen). Vervolgens ben ik begonnen met het staartje dat iets meer aan de rechterkant van het middelste staartje voor zit en dit, nadat het gedraaid is, door de andere staartjes heen getrokken. Er overheen, onderdoor etc. Hier kan je natuurlijk ook als hulpmiddel de ponytail loop voor gebruiken. Die zet je natuurlijk aan de andere kant van het hoofd vast en klaar.

Kroontjesknot

Hiervoor maak ik een staart achterop het hoofd. Hij eindigde iets hoger dan verwacht, maar vond dat ook wel weer wat hebben. Zorg dat het elastiekje echt goed vast zit. Vervolgens doe je er een haardonut omheen. ‘Vouw’ je het haar eromheen en zet je dit weer vast met een elastiekje. De haartjes die uitsteken draai je om dit elastiekje heen zodat het wegvalt en zet je vast met (heel veel) clipjes.

Heidi

Een beetje een donkere foto, maar vind dit best wel Heidiachtig. Je maakt in het midden een scheiding, maakt aan beide kanten net boven de oren een vlechtje en knoopt deze aan de achterkant met een elastiekje vast. De haartjes die overblijven kan je doorvlechten of voorzichtig wegsteken achter een vlecht.

Tussendoor is dochterlief naar de kapper geweest en is er best wel een stuk vanaf geknipt zodat het weer mooi op één lengte zit. Het lijkt er ook meteen een stuk voller door en piekt minder, ik ben dus erg blij dat we dit keer een andere kapper hebben gehad waar we zeker terugkomen. Het haar lijkt ook een stuk beter in model te vallen en dan is een simpel speldje voldoende om het uit het gezicht te houden. Nu nog dat speldje laten zitten ;-)

Visgraatvlecht

Back-to-school kapsels die blijven zitten - Mamaliefde.nl

Voor dit kapsel heb ik alleen wat haar van bovenop het hoofd gepakt. Naar een zijkant gekamd en met twee plukjes een visgraatvlecht gemaakt. Even oefenen om de slag te krijgen maar verder heel simpel.

Dit is het laatste kapsel, een variant op wat ik bij een ander meisje zag met iets langer haar. Ook hiervoor heb ik in het midden een scheiding gemaakt. Vooraan begonnen met een opvlecht, een variant op de invlecht waarbij de vlecht op het hoofd lijkt te liggen en aan de achterkant doorgevlochten. De onderste haartjes heb ik losgelaten en de vlechtjes samen in een elastiekje vastgezet.

De knot

Het roze haarelastiek is vrij groot en bevat een aantal bloemetjes. Heel erg schattig dus bij een meisje. Omdat het elastiekje vrij groot is combineerde ik dit met een knot. Hiervoor borstelde ik haar haren naar boven. Zette dit vast in een staart. Aangezien de haren nog vrij dun zijn deed ik er een wikkel om heen en bond ik vervolgens de staart dubbel met het rozen elastiekje eromheen. Superschattig toch?

Azteken vlechtjes

Op de tweede set vind je twee plastic haarelastiekjes. Groter dan die heel kleine voor ministaartjes. En twee stoffen bandjes met kleurrijke Aztecprint. Voor dit kapsel bracht ik een scheiding aan in het midden, bond een helft samen en ging vervolgens aan de andere kant verder met een opvlecht tot halverwege het hoofd. Zoals je ziet heb ik het vrij grof ingevlochten met hier en daar losse plukken en geen superstrakke scheiding. Daar gebruikte ik als eerste het plastic elastiekje om de vlecht mee vast te zetten en vervolgens het stoffen elastiekje om ook de andere haren erbij te binden. Wees wel heel voorzichtig met het uittrekken van deze plastic elastiekjes en doe dit één-voor-één in plaats van een keer eruit trekken, want dan trek je heel wat haartjes mee. Dit omdat plastic wat meer grip heeft op het haar. Ideaal dus voor een ochtendje peuterspeelzaal waarbij je kind er aan het einde van de ochtend nog steeds met een staartje kan rondlopen.

Vlecht

Ook op het haarspeldje is een zigzag Aztecpatroon verwerkt in vrolijke kleurtjes. Helaas heeft onze dochter nog te dun haar hiervoor. Dus heb ik een halve staart gemaakt met een elastiekje en vervolgens het haarspeldje erin gestoken. Niet heel ingewikkeld dus, maar dat hoeft ook niet altijd. Het haarspeldje zorgt voor een extra accent.

Welke is jullie favoriete kapsel?

Lees ook

Linda van Aken