Als je op vakantie gaat naar Normandië hoort een bezoekje aan de kliffen erbij, op sommige plekken zijn deze zelfs meer dan 100 meter hoog. De kust in Normandië ligt bezaaid met deze witte krijtrotsen. Eén van de bekendste rotsen vind je in Etretat en draagt de naam olifantenslurf, dit is een natuurlijk gevormde boog die een poort vormt over het water. Deze ligt op de punt van de rots zodat je hem zowel van het noorden als zuiden goed kan bewonderen. Ook zijn er diverse wandelpaden zodat je hierheen kan lopen. Dit heel bijzondere landschap inspireerde heel wat kunstenaars die op zoek waren naar authenticiteit. Isabey was de eerste, vanaf de jaren 1820, om deze schilderachtige omgeving te ontdekken. Claude Monet verbleef hier de hele winter van 1868.

Kliffen bij Etretat

De kliffen bij Etretat zijn grote kliffen van kalksteen, welke tot stand zijn gekomen in het Krijt. Uit verschillende archeologische vondsten blijkt dat het gebied in de nabijheid van deze indrukwekkende kliffen al in de oudheid bewoond moet zijn geweest. Men leefde voornamelijk van de visvangst. Zo zijn er onder meer sporen gevonden van prehistorische harpoenen.

In de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk, kwamen er steeds meer mensen in de nabijheid van de kliffen bij Etretat te wonen. Hoewel er geen sporen zijn gevonden die duiden op de daadwerkelijke aanwezigheid van de Romeinen, zoals overblijfselen van de typerende Romeinse bouwwerken, zijn er wel sporen gevonden die er op duiden dat het gebied te maken kreeg met de Romeinse invloeden. Zo is er uit verschillende archeologische grondonderzoeken gebleken dat de woningen in deze regio in de loop der tijd steeds meer kenmerken kregen die duiden op de Romeinse invloeden.

Ondanks het feit dat het gebied rondom de kliffen bij Etretat steeds dichter bewoond raakte, had dit geen effect op de kliffen zelf. Sterker nog, tot op de dag van vandaag zijn deze enorme kliffen nog steeds zeer indrukwekkend te noemen. De haven van Etretat, ingebed tussen hoge witte kalkrotsen, was tot in de 19e eeuw moeilijk toegankelijk.

Bron

Amont Klif

Wij gingen eerst naar de kliffen aan de andere kant van het stadje, vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de l’Aiguille. Daar staat een kapel en een gratis parkeerplaats waar het niet druk is. Je kan hier boven een rondje lopen langs de rotsen waar je foto’s blijft maken. Ook is er een oude vuurtoren te vinden en je vindt hier de tuinen van Etretat en het museum du patrimoine d’etretat, een museum dat gaat over de geschiedenis van Etretat, vanaf het begin tot het einde van de Tweede Wereldoorlog compleet met vliegtuig.

Boulevard & Strand

Vanaf hier ben je ook na een korte wandeling, van ongeveer een kwartiertje met kinderen, op de boulevard en bij het keienstrand. Deze wandeling deed ik met zoonlief, die niet van het wandelen is maar de trap vond hij toch wel erg leuk om te doen. Manlief reed met dochter die de wandeling niet zag zitten en de auto weer naar beneden, zodat we deze later niet hoefden op te halen. Vanaf boven zagen we een terras met fel oranje parasols dat een ideaal herkenningspunt was om af te spreken. Eenmaal beneden zagen we ook nog een speeltuin bij het terras dus dat was een mooie bonus.

In het stadscentrum vind je nog een aantal middeleeuwse huizen, waaronder ‘Het huis van de Salamander’ dat nu dienst doet als hotel dat uit de 12de eeuw komt en in de 19de eeuw is verhuisd vanaf Lisieux naar hier. Ook heb je hier een overdekte houten markt die door veel toeristen wordt bezocht. In deze hallen zijn winkeltjes te vinden waar ze voornamelijk souvenirs en andere typisch Normandische producten verkocht worden. En andere bekende bezienswaardigheid is het veertiende-eeuwse huis “Cirie Plantefor” dat in het begin van vorige eeuw in zijn geheel in de originele staat is herbouwd.

Tourist train & Velotrain

Naast het strand en de ‘olifantenslurf’ vind je nog een toeristische bezienswaardigheid in deze stad. Vroeger lag er namelijk een treinverbinding die de stad met het binnenland verbond. Een deel van deze route is nog in gebruik voor een toeristendieseltrein. Het kan even zoeken zijn naar het station dat buiten het centrum ligt. Hier kun je ook parkeren. Het stationsgebouw staat er nog maar is nu een kantoor. Een stukje verder, vlak voor de gendarmerie, stopt nu het spoor bij een perron waar je kan wachten tot de trein komt om op een oude dieseltrein te stappen die in ongeveer twintig minuten naar het verderop gelegen plaatsje Les Loges rijdt.

De trein rijdt niet erg snel, maar is echt heel leuk met de kinderen. Die ook even bij de machinist kunnen kijken en mogen plaatsnemen op de roze bankjes van de eerste klas. De raampjes aan één kant kunnen opengedraaid worden zodat je naar buiten kan kijken.

Op het station bij Les Loges staan er nog meer oude treinen. Hier koop je de kaartjes voor een ritje terug of je kan kiezen voor de Velotrain. Dit is een fiets die is bevestigd op het spoor en waarmee je in ongeveer 20 minuten naar Etretat fietst. De buitenste twee hebben een fietszadel en pedalen, de overige drie zijn stoeltjes. Vanwege de warmte en de korte kinderbeentjes zagen we dat met de kinderen echter niet zitten dus gingen met de trein terug.

Meer informatie vind je hier.

Overige bezienswaardigheden

Chateau des Aygues

Chateau des Aygues is een kasteel dat net buiten de stad ligt. Dit is de voormalige zomerresidentie van de koninginnen van Spanje in de 19e eeuw. Je vindt hier nog steeds de meubels en souvenirs van de regerende families van de negentiende eeuw, waaronder porseleincollecties uit China. Het is mogelijk om hier een rondleiding te volgen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook

Linda van Aken