Skip to Content

Etherische olie; welke werking en waarvoor van aromatherapie tot diffuser

Etherische olie; welke werking en waarvoor van aromatherapie tot diffuser

Etherische oliën worden de laatste tijd steeds populairder en lijken wel een hype te worden. Steeds meer mensen lijken hier het belang van te ondervinden; of het nu gaat om de gezondheid, aromatherapie, rust of gewoon een huis dat prettig aanvoelt. Er zijn verschillende varianten van etherische olie die je kan gebruiken. Maar hoe zit dat nu eigenlijk, hoe werkt dat?

Wat is de werking etherische olie?

Etherische olie is een vluchtige vloeistof die snel verdampt. Door het verdampen komt de geur van de olie vrij en ruik je de geur goed. Etherische olie wordt gewonnen uit bloemen, planten, zaden, bomen, hars en wortels

. Afhankelijk van de gebruikte ingrediënten heeft een etherische olie een bepaalde werking en geur. Een olie met een sterke geur wordt ook wel aromatische olie genoemd.

Ze zorgen voor ontspanning en geven rust. De 100% natuurlijke oliën hebben antibacteriële eigenschappen en worden direct door de huid opgenomen. Er zijn diverse oude culturen die de oliën gebruiken vanwege hun medicinale en therapeutische werking. En als het al generaties en tegenwoordig wereldwijd gebruikt wordt, dan moet er wel een kern van waarheid in zitten.

Hoe kun je etherische oliën gebruiken?

Er zijn drie manieren waarop je de etherische oliën kunt gebruiken. Je kent ze vast wel als geurverspreider. Er zijn oliën die op je huid aanbrengt en er zijn bepaalde oliën die gebruikt worden als voedingstof.

Koken met olie

Tegenwoordig wordt de etherische olie zelfs in de keuken gebruikt. Ik zou dit alleen adviseren als je kennis hebt van de olie en de werking. In plaats van gedroogde kruiden wordt de olie gebruikt die gemaakt is van kruiden of fruit. De smaak is in dat geval sterker dan de gedroogde variant.

Huid

Gebruik je de olie als huidverzorging dan wordt deze snel door de huid opgenomen. Je kent vast wel de ontspannende amandelolie die vaak bij massages gebruikt wordt. Gebruik je de etherische olie op de huid, dan moet je deze verdunnen met een plantaardige olie. Citroenolie zorgt bijvoorbeeld voor een goed gereguleerde talgproductie.

Heb je last van acné, eczeem of psoriasis, dan zorgt de bergamotolie voor een rustgevende werking. Van lavendelolie is bekend dat het rustgevend is voor de huid. Het is ontstekingsremmend, antibacterieel en zorgt ervoor dat de wond sneller geneest. En pepermunt stilt de jeuk.

Geurverspreider

Etherische olie als geurverspreider kent nagenoeg iedereen. Je kunt ze gebruiken in een geurbrander, in een flesje met geursticks of in een diffuser. Het assortiment is grenzeloos en het is zelfs mogelijk om verschillende geuren te combineren. Er zijn intense geuren en subtiele geuren. Voor iedereen is er een variant die precies bij je past.

Welke etherische oliën soorten en geuren zijn er?

Er zijn 100% natuurlijke oliën. Daarnaast zijn er synthetische oliën waarvan de basis de natuurlijke olie is en deze wordt aangevuld met een onnatuurlijke vloeistof. Slechts 10% van alle bomen en planten is in staat etherische olie te produceren.

Voor de huidverzorging en het koken met etherische oliën is het raadzaam alleen de 100% natuurlijke oliën te gebruiken.

Aan geur geen gebrek. Er zijn meer dan 100 verschillende aromatische oliën. Bekende geuren zijn de kruiden-, bloemen-, hout-, boom-, blad- en fruitgeuren. Kies je voor een aangename vanille- of lavendelgeur?

Of spreekt de luchtzuiverende werking van eucalyptus of citroen je meer aan? Onder andere teatree, pepermunt, tijm en kruidnagel desinfecteren de lucht, waardoor ziektekiemen en bacteriën gedood worden.

Aromatische olie in een diffuser

Een diffuser is een elektrische geurverspreider. Wanneer de diffuser aanstaat verspreidt deze een constante aangename geur in tegenstelling tot een interieurparfum. Deze geur ontstaat omdat de olie en het water verdampt. Je kunt ze vergelijken met geurverspreiders die je in het stopcontact plugt.

Er zijn ook diffusers verkrijgbaar die gebruik maken van ultragolven. Je voegt water en een paar druppels etherische olie toe. Het water wordt niet verwarmd, maar doordat het water constant in beweging is, wordt de geur door de kamer verspreid.

Je zet de diffuser op een plek in de buurt van het stopcontact of je kiest voor een draadloze diffuser die op een accu werkt. Je stelt de gebruikerstijd en geursterkte in. Door de trilling ontstaat er stoom. Deze stoom is ook ideaal als luchtbevochtiger in de kamer.

En wat ook niet geheel onbelangrijk is; de diffusers zijn er in verschillende designs en varianten. Zodat ze in ieder interieur passen.

Waar kun je etherische olie kopen?

Waar niet, kun je bijna zeggen. Als je op zoek bent naar etherische olie, dan hoef je niet lang te zoeken. Zowel bij de Action, Kruidvat en online kun je etherische olie kopen. Je vindt ze in verschillende samenstellingen. Sommige zweren bij de natuurlijke variant, anderen kiezen voor de aangename geur en vinden het niet erg dat het een synthetisch product is.

Holland en Barrett verkoopt de Jacob Hooy-olie en ook bij Bol.com is deze verkrijgbaar. De vuistregel is wel, hoe goedkoper de olie, hoe groter de kans dat hij synthetisch is. Natuurlijke olie is nu eenmaal duur.

Meer over aromatherapie

Je kunt aromatherapie ook wel geurende geneeskunst noemen. Het is een verwennerij voor lichaam en geest. Zeker als je kiest voor jouw favoriete geur, die afgestemd is op jouw stemming is het een aangename ervaring. Geur is nu eenmaal belangrijk. Je kunt kiezen voor een oliebrander, massage, inhalatie of diffuser.

Zodra je de aroma van de olie ruikt, start de aromatherapie. Als je angst of spanningsklachten hebt dan kunnen de geuren inwerken op je onderbewuste en het verstoorde zenuwstelsel weer in evenwicht brengen. Ook bij slapeloosheid helpt aromatherapie. De geuren zouden een positieve werking hebben op onze hersenen.

Hieronder leg ik de verschillende methodes uit.

Inhalatie:

Bij deze methode wordt de etherische olie geïnhaleerd. Hierdoor is er meer hersenfunctionaliteit. En dit kan voor een betere werking van vele lichaamsfuncties zorgen.

Massage:

Meng de etherische olie met plantaardige olie. Als je 3 % etherische olie en 97% plantaardige olie gebruikt, is dit de juiste verhouding om de olie op de huid te gebruiken. Dit heeft vooral een ontspannende werking en vermindert stress. Omdat de huid van je gezicht dunner is, verdun je hem extra en gebruik je maar 1% olie.

Bad:

Omdat de olie blijft drijven in het water moet je de olie emulgeren. Dit doe je door de olie te vermengen met melk, honing, sojamelk of room. Vul je badkuip met water en voeg de substantie toe aan het badwater en relax 15 tot 20 minuten.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *