Skip to Content

Elektrische step; vanaf 2023 legaal in Nederland

Elektrische step; vanaf 2023 legaal in Nederland

Wim Sonneveld zong het al: ‘Op de step, op de step, ik ben zo blij dat ik hem heb’. Maar de step van Wim was nog een beetje anders dan die er nu door de straten heen rollen. Hoe zit het nu met de regels van de elektrische step, bijvoorbeeld.

Welke voorwaarden zijn er en vanaf welke leeftijd? En als we het dan toch over steppen hebben: hoe zit het met de kinderstepjes?

De elektrische step

De e-step is een vervoersmiddel wat valt onder de lichte elektrische voertuigen. Hiervoor komen nieuwe regels, die waarschijnlijk in 2023 in werking treden. Om de lichtgewicht elektrische voertuigen te legaliseren is er een Kader Lichte Elektrische Voertuigen opgesteld.

Hierin wordt een kader geboden waaruit straks de echte regels moeten gaan voortvloeien. Dit kader wordt, zoals het er nu uitziet, begin 2022 naar de Tweede kamer gestuurd. Pas begin 2023 wordt dan gehoopt dat de regels in werking zullen treden.

De e-step binnen Europa

Binnen Europa wordt in de meeste landen (22 lidstaten om precies te zijn) de e-step volledig toegestaan. In Ierland wordt de step volledig verboden.

In Nederland zou je kunnen zeggen dat de e-step praktisch verboden is en in nog vier andere landen gelden vergaande beperkingen of zijn ze niet erkend. In de 22 landen waar ze wel toegestaan zijn, gelden (uiteraard) bepaalde regels. Dit is zowel qua leeftijd als snelheid.

Anders dan de elektrische fiets

Het zou misschien voor de hand liggen om de elektrische step gelijk te stellen aan de regels van de elektrische fiets. Veel lidstaten van Europa doen dit ook. In ons land zullen we waarschijnlijk hetzelfde beleid gaan voeren als in Duitsland.

Dit wil zeggen dat iedere e-step zal moeten worden gekeurd door de RDW. Verder zullen ze maximaal 55 kg zwaar mogen zijn en is er de minimumleeftijd van 16 jaar. De maximumsnelheid komt op 25 km/u te liggen. Een helm hoeft er niet gedragen te worden.

Het opvoeren van de e-step

Soms kom je ook bij de e-step verhalen tegen over opvoeren van de snelheid. Natuurlijk mag dit niet. De step is immers niet op die snelheden gemaakt en daardoor is de veiligheid niet meer gewaarborgd.

Hierdoor maak je meer kans op ongelukken, ben je strafbaar en de batterij gaat ook nog eens minder lang mee. Besef ook dat jouw garantie vervalt als je de step hebt opgevoerd.

De e-step en kinderen

Uit bovenstaande komt dus al naar voren dat kinderen niet op de openbare weg met de e-step mogen rijden. Wil je kind (en jij) dus wel aan de e-step? Dan moet je dus op eigen terrein steppen!

In België mag je kind dit trouwens wel, mits hij of zij niet op een step stept met een zadel. Want dan is de step gelijkgesteld aan een brommer en moet je dus ook minimaal 16 zijn.

Hoe kies je een e-step?

Wil je toch een e-step kopen voor je kind? Dan zijn er een aantal zaken waar je het beste even op let. Natuurlijk kijk je naar het gewicht wat de step aankan.

Verder moet je de stuurhoogte goed kunnen afstellen op de lengte van je kind. En bedenk dat een lichtgewicht e-step makkelijker te hanteren is voor je kind dan een zwaardere step.

Kinderen tot 8 jaar kun je beter geen e-step geven. Let op de adviesleeftijden die de verschillende modellen hanteren.

Andere steppen

Voor jonge kinderen is het sowieso beter om niet te kiezen voor een e-step. Daarnaast kan het voor een ouder kind wel heel leuk lijken, maar als hij dan eigenlijk nergens legaal kan steppen is het ook minder fijn.

Nu zijn de variaties in gewone steppen eindeloos, lijkt het soms wel. Dus misschien zit er wel een leuke variant bij, die niet elektrisch is, waardoor je kind er misschien wel veel meer aan heeft!

Varianten steps

Bij de gewone normale step heb je al keuze uit meerdere varianten. Zo kun je kiezen voor luchtbanden, harde wieltjes of zelfs voor een kinderstep met drie wielen. Je kunt kiezen voor een kleine, opvouwbare step of juist voor een grote, stoere step. Of juist een stuntstep. Net hoe oud je kind is en wat het ermee doen wil.

Swingstep

Er zijn heel veel variaties ontstaan op de gewone step. Zo heb je bijvoorbeeld de swingstep. Hierbij heb je twee aparte delen waarop je je voeten zet. Door afwisselend je voeten te bewegen ga je vooruit. Hierdoor krijg je een heel andere manier van bewegen. Eigenlijk zijn hierbij je heupen volop in beweging.

Steppen voor volwassenen

Ook voor jou, als volwassene, zijn er steppen te koop, zonder elektra. Een heerlijk gezonde bezigheid en toch net weer anders dan fietsen.

Deze step, of autoped, is ook te vinden in heel veel verschillende uitvoeringen. Ga je voor groot en robuust of toch voor lekker makkelijk. Want eigenlijk is een kleine opvouwbare step een ideaal vervoersmiddel in de stad….

Steppen op je feestje

Om dan het stepverhaal maar helemaal compleet te maken: je kunt ook heerlijk steppen als teamuitje of bijvoorbeeld met een (kinder-)feestje. Zo kun je in de duinen of in de bossen steppen met grote steppen.

Maar dat wordt natuurlijk op meerdere plekken aangeboden. Overigens kun je ook georganiseerde uitjes vinden met de e-step. Steppen huren kun je op veel plekken.

Een step voor meerdere personen of een step voor ieder voor zich. Steppen en ondertussen een puzzeltocht rijden. Of een tocht door de stad, met een lunch erbij.

Iedere aanbieder heeft uiteraard zo zijn eigen arrangementen. Zowel voor volwassenen als voor kinderfeestjes. Gek op de step? Misschien een leuk idee voor het volgende feestje wat jij mag organiseren…

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)