Onlangs stond ik in de rij van de supermarkt en zag hoe een aardige groep van zo’n 12 kinderen van een jaar of 8 / 12 bij een andere kassa zwermden. Ik keek even rond maar zag er niet direct een volwassene bij. Zo’n grote groep vond ik al opvallend in de winkel. Toen ik zelf op de middelbare school zat en we in de bovenbouw het schoolterrein mochten verlaten, hingen er bij alle winkels in de buurt briefjes dat er maar twee / drie scholieren tegelijk naar binnen mochten. Maar oké, dat kan. Ze waren in ieder geval sneller aan de beurt met zijn allen dan ik en zoveel boodschappen had ik echt niet.

Buiten stonden ze voor de deur te praten en moest ik er wel doorheen om naar huis te lopen. Ik zag toen dat ze allemaal blikjes energydrink en cola aan het verdelen waren. Gezien de nog jonge leeftijd vroeg ik me af of dat eigenlijk wel mocht, energydrank kopen door kinderen. Het is natuurlijk gewoon troep en de stofjes die daarin zitten zijn mega slecht voor kinderen. Er zitten tenslotte behoorlijke hoeveelheden cafeïne in verwerkt. Bij meer dan 150 miligram per liter moet er daarom een waarschuwing staan op de verpakking. Het gaat echter niet alleen om dit stofje dat ook in cola en koffie verwerkt wordt, maar ook ingrediënten als taurine, ginseng en guarana. Deze stofjes en de grote hoeveelheid suiker zorgen er ook voor dat het verslavend werkt en je alleen maar meer gaat drinken.

Wat googlewerk levert op dat er geen leeftijdslimiet op zit. En voorlopig ook niet gaat komen. Eerder is er al wel onderzoek gedaan naar een algemeen verbod toen dit in 2004 in Frankrijk werd verboden maar voorlopig is het gewoon beschikbaar vanuit de supermarkt.

“Het kabinet zet in op meer kennis bij mensen over deze drankjes, zegt minister Schippers van Volksgezondheid. Op het etiket staat, in kleine lettertjes, een waarschuwing dat het drankje niet geschikt is voor kinderen en zwangere vrouwen.”

“Ook de Vereniging van Frisdranken verwijst in een reactie naar die waarschuwing. “Het is overdreven om het te verbieden”, zegt een woordvoerder. “De verantwoordelijkheid ligt vooral bij de ouders. Die moeten die drankjes niet kopen voor hun jonge kinderen.”

Eigenlijk ben ik blij dat er ook dingen zijn die niet vastgelegd worden door de wet zodat je nog een zekere autonomiteit behoudt als burger. Dit mag van mij echter zo in het wetboek opgenomen worden. Net zoals bij alcohol en autorijden. Prima om de verantwoordelijkheid voor voorlichting bij de ouders te leggen, maar in deze situatie was dat het probleem niet. De ouders waren er tenslotte niet bij. Sterker nog. Een aantal kinderen zeiden zelf al tegen één dat hij het maar beter niet kon drinken omdat zijn moeder boos zou worden als zij er achter kwam maar daar bleef het bij.

Natuurlijk kan het groepsdruk geweest zijn, wilde hij er ook ‘bij horen’ en daarom energydrank drinken. De overige kinderen dronken het echter wel, op een enkeling na met een flesje cola. En dan te bedenken dat ik onlangs al een grote uitzondering maakte om mijn kinderen prik te geven. Dat nog alleen omdat het enorm warm was dus ze wat moesten drinken en ik niet had gezien dat het een fles bruisend water was (in het buitenland). Ik las dat de gemiddelde leeftijd voor het eerste energydrankje op 11,2 jaar ligt. Dat is voor onze kinderen nog ver weg, maar als het aan mij ligt wachten ze tot ze nog ouder zijn. Klinkt misschien oudbollig maar ik had vroeger ook geen energydrank nodig om goed te scoren op school of om de schooldag door te komen.

Wat vind jij? Moet er een leeftijdsgrens komen op energydrankjes?

Linda van Aken