Skip to Content

Eerste oefenhapjes baby 3, 4 of 5 maanden

Eerste oefenhapjes baby 3, 4 of 5 maanden

Als je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is, kun je beginnen met het geven van de zogeheten oefenhapjes. De oefenhapjes geef je naast de borstvoeding of flesvoeding zodat je baby kan wennen aan nieuwe smaken en steeds meer gewend raakt aan een andere structuur. Maar met welke oefenhapjes begin je? En hoe maak je ze klaar?

Wat zijn oefenhapjes?

Een oefenhapje is gepureerd of geprakt voedsel dat je je baby geeft om te wennen aan nieuwe smaken en een ander mondgevoel. Ook leert je baby op deze manier te eten van een lepel en traint daarmee zijn mondspieren.

Wanneer begin je met het geven van oefenhapjes?

Als je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is kun je beginnen met de oefenhapjes. Het is belangrijk om te kijken naar je baby en pas te beginnen als je baby daar zelf klaar voor is.

Je baby is er klaar voor als hij smakkende geluidjes maakt en als hij vol interesse naar jou zit te kijken als jij aan het eten bent. Hij kijkt het eten zelfs bijna uit je mond.

Tip: Start niet later dan 6 maanden, want als je baby 6 maanden oud is heeft hij naast de fles- of borstvoeding echt andere voeding nodig om goed te kunnen blijven groeien.

Met welke hapjes begin je?

Geef in het begin het liefst voedsel met een wat zachtere smaak, dan is het verschil met de melk niet zo groot.

  • Fruitsoorten waarmee je kunt beginnen zijn banaan, geraspte appel, peer, meloen of perzik.
  • Groentesoorten zijn bloemkool, broccoli, pompoen, wortels, boontjes of erwten.

Is je baby gewend aan de zachtere smaken groente en fruit? Dan kun je ook andere soorten proberen. Naast groente en fruit kun je ook een klein beetje fijngemaakt vlees of vis geven. Let er wel op dat het goed gaar is, anders kan je baby er ziek van worden.

Pasta, rijst of aardappel mag je ook al geven. Prak het wel goed fijn. Geef in het begin witte pasta en witte rijst, daar zitten veel minder vezels in zodat de darmen van je baby er eerst aan kunnen wennen. Als dat goed gaat kun je overgaan op volkorenpasta en zilvervliesrijst.

Als je baby al iets gewend is aan oefenhapjes kun je je baby stukjes brood geven. Dit kun je eerst in wat borst- of flesvoeding dopen om het iets zachter te maken.

Losse smaken

Als je begint met het geven van oefenhapjes is het het beste om te beginnen met losse smaken. Dus alleen peer of alleen pompoen en daar geen andere smaken aan toe te voegen. Zo leert je baby de losse smaak van elk product kennen.

Ook is het belangrijk om je baby elke smaak meerdere keren los te laten proeven. Voordat je een smaak pas echt goed leert kennen en aan de smaak gewend raakt moet je het wel 10 keer proeven!

Als je baby eenmaal gewend is aan een bepaalde smaak, kun je deze combineren met andere groenten, fruit of aardappels.

In dit boek van het Voedingscentrum (hier) vind je handige recepten om mee te beginnen.

Wat geef je je baby niet?

  • Rauw vlees, rauwe vis, rauw ei en kaas gemaakte van rauwe melk. Hier kunnen bacteriën in zitten waar jonge kinderen erg gevoelig voor zijn. Ze kunnen hier ziek van worden.
  • Lever, leverpaté of leversmeerworst. In lever zit veel vitamine A, dit kan bij je kindje hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid veroorzaken.
  • Gewone kaas of smeerkaas. Dit bevat erg veel zout en verzadigd vet, dit kan schadelijk zijn voor de nieren van je kindje omdat zout nog niet goed verwerkt kan worden door het lichaam.
  • Honing. In honing kan een bepaalde bacterie zitten waar kinderen onder de 1 jaar erg ziek van kunnen worden.

Zelf maken of kopen?

Je kunt in de winkel kant en klare potjes babyvoeding kopen. De kwaliteit van deze potjes is met de jaren erg verbeterd en soms is het handig om als je weg moet snel even een potje in je tas te stoppen.

Persoonlijk ben ik voorstander van het zelf maken. Je kunt de structuur van het eten zelf bepalen en eigengemaakt eten blijft toch echt lekkerder dan uit een potje. Daarnaast leert je baby jouw manier van koken kennen en dat scheelt weer in de toekomst. 

Daarnaast is zelf maken helemaal niet moeilijk! Houd bijvoorbeeld wat groente apart van jouw eigen avondmaal of fruit van jouw fruitmomentje, even prakken of pureren en klaar! Is het hapje nog een beetje aan de droge kant? Dan kun je er wat water of olijfolie doorheen doen.

Als je begint met oefenhapjes geven, dan begin je met heel fijn gepureerde hapjes zonder stukjes. Als dat goed gaat, kun je de hapjes steeds grover maken.

Zelf hebben wij voor de oefenhapjes een foodprocessor van Alecto aangeschaft. Ik vond het echt ideaal! Je kunt hiermee de groenten stomen (hierdoor blijven alle voedingsstoffen bewaard) en het daarna pureren.

Vooral heel handig om snel 1 portie klaar te maken als je zelf een keer wat ongezonds wilt eten en niet een hele pan vol groentes wilt koken. Het is heel makkelijk en snel.

Hoe langer je hem laat pureren, hoe fijner het hapje wordt. Daarnaast zitten er nog meer handige functies op. Zo kun je er flessen mee verwarmen, speentjes en flessen steriliseren en eten opwarmen.

Meer info over de foodprocessor van Alecto vind je hier.

Oefenhapjes bewaren

Het is handig om in 1 keer een grote portie oefenhapjes klaar te maken, zo heb je altijd wat bij de hand als je een keer weinig tijd hebt. Je kunt oefenhapjes 1 dag in de koelkast bewaren.

De rest kun je heel makkelijk invriezen. Gebruik hiervoor diepvrieszakjes of -doosjes of een ijsblokjeshouder met deksel. In de diepvries zijn de hapjes 3 maanden houdbaar.

Schrijf de datum erop, zodat je weet hoe lang het al in de diepvries ligt.

De ijsblokjeshouder die je hier vindt is ideaal! Je kunt de oefenhapjes ontdooien in de koelkast of vlak voor gebruik au-bain-marie in een pannetje, in de magnetron of in de flessenwarmer.

Hoe geef je de oefenhapjes?

Zorg ervoor dat je baby goed rechtop zit, bijvoorbeeld in een babystoel of wipstoel en goed kan slikken. Het handigst is om tegenover je baby te zitten, zodat je de reactie van je baby goed in de gaten kunt houden. Gebruik een zachte babylepel om de hapjes te geven.

Let er wel op dat het hapje niet te heet is, proef zelf altijd even voor.

Ga je voor het eerst een oefenhapje geven? Zorg dan dat er iemand bij is die het moment kan vastleggen op foto of video!

Het is toch echt wel een mijlpaal in het leven van je kindje en bovendien wil je de gezichtsuitdrukking van je baby als hij ineens wat anders proeft nooit meer vergeten. Bij ons leverde het hilarische beelden op!

Hoeveel geef je?

De belangrijkste voedingsbron voor je baby is nog altijd borst- of flesvoeding. Geef je baby daarom maar kleine beetjes van de oefenhapjes, zodat je baby niet te vol zit en geen melk meer lust. Het beste is om je baby eerst borst- of flesvoeding te geven en daarna 3 tot 4 lepeltjes met een oefenhapje.

In het begin kun je 1 tot 2 keer per dag een oefenhapje geven en dit bouw je dan langzaam op, totdat je kindje 8 maanden is en je de borst- of flesvoeding kan gaan vervangen door vast voedsel.

Let er op hoe je baby op de oefenhapjes reageert. De gegeven hoeveelheden zijn alleen richtlijnen. Volg je baby in de hoeveelheid die hij wilt eten en hoe snel je de hapjes opbouwt. Ieder kind is anders.

Het kan zijn dat je baby het oefenhapje uitspuugt, dat is helemaal niet erg. Het is voor hem ook wennen en het zal in het begin erg vreemd zijn om ineens een andere structuur en smaak in zijn mond te voelen.

Dring geen eten op, dit kan er juist voor zorgen dat je baby een afkeer gaat krijgen voor vast voedsel. Probeer het later gewoon nog een keer.

Voedselallergie voorkomen

Door je baby tussen de 4 en 6 maanden ei of pindakaas te geven, zorg je ervoor dat je baby minder gevoelig wordt voor een voedselallergie.

Het is daarbij wel belangrijk om dit langzaam op te bouwen. Geef eerst een heel klein beetje (een halve theelepel pindakaas of een theelepel ei) en geef gedurende een week elke dag een klein beetje meer.

Het beste is om 100% pindakaas te geven zonder toegevoegd zout of suiker. Het ei kun je klaarmaken als roerei, dat is voor jouw baby het makkelijkst te eten.

Is jouw baby gevoelig voor eczeem? Dan is het verstandig om je baby, na de week wennen, elke week een keer ei en pindakaas te geven.

Houd je baby goed in de gaten na het eten van pindakaas en ei.

Dingen waar je op moet letten zijn:

  • Overgeven
  • Diarree
  • Verstopping
  • Eczeem
  • Darmkrampen
  • Veel huilen
  • Onrustig zijn
  • Niet meer willen eten of drinken

Vermoed je dat je baby een voedselallergie heeft, neem dan contact op met je huisarts.

Ook interessant

Tessa Janssen
Volg mij via