Skip to Content

Eerste nacht en week met baby; tips en ervaringen

Eerste nacht en week met baby; tips en ervaringen

Je kijkt er al weken, zo niet maanden naar uit. De geboorte van jullie baby. Het getrappel doet jullie verlangen groeien naar het vasthouden van het kleine hummeltje. En dan is het moment gekomen dat jullie kindje ter wereld komt. Een prachtig moment dat met geen enkel woord omschreven kan worden.

Op welk moment van de dag jullie kindje ook ter wereld komt, je zult altijd de eerste nacht met baby beleven. Ieder beleeft het voor zich. Je hebt ‘opeens’ de verantwoording voor jullie baby en er wordt van jouw verwacht dat je direct weet wat je moet doen. Misschien kijk je die eerste nacht wel smachtend naar je wekker totdat die 8:30 uur aangeeft. Het moment dat de kraamverzorgster komt, de redster in nood.

De eerste nacht met baby in het ziekenhuis

Een bevalling laat zich niet voorspellen. Je weet van tevoren niet of je in je eigen bed bevalt, het ziekenhuisbed of op de autostoel. Daardoor is het ook niet zeker waar jij de eerste nacht met jullie baby doormaakt. In mijn geval was dit in het ziekenhuis. Deze eerste nacht is relatief minder spannend, omdat ik met één druk op de rode knop een verpleegkundige naast mij had staan die mij kon helpen wanneer ik hulp nodig had.

Moet je dus vanwege omstandigheden in het ziekenhuis moet blijven, om hier de positieve aspecten van mee te pikken. Stel al je vragen aan de verpleegkundige. Ga niet alles eigenwijs proberen zelf te doen, want jullie liggen niet voor niets in het ziekenhuis. Luister naar je lichaam.

Eerste nacht alleen met jouw kindje thuis

De eerste nacht alleen met jouw kindje thuis is weer een ander verhaal. Want nu hangt er geen rode knop naast jouw bed waarmee je binnen één minuut een verpleegkundige naast je hebt staan. Wat is handig om te weten voor de eerste nacht alleen met jullie baby?

Lees je in

Je doet het nu al heel goed. Lees je in! Er is een berg aan informatie en soms ook wel teveel aan informatie. Dus kijk kritisch naar wat je allemaal leest. Het beste haal je informatie van de websites van verloskundigen zoals deze hier, ziekenhuizen, huisartsen als je op medisch advies iets te weten wilt komen.

Maar let op; ga niet alle websites na met alle ervaringen van moeders. Want elke kersverse moeder overkomt weer wat anders.

Stel vragen aan de verloskundige en kraamzorg

Verloskundige. Maak jij je zorgen over de eerste nacht of zie je er als een berg tegenop? Maak het eens kenbaar tijdens een consult bij de verloskundige. Zij kan je van tevoren misschien al wat angst wegnemen door de vragen te beantwoorden en je uitleggen hoe zo’n eerste nacht er ongeveer uit zal zien.

Kraamzorg. Als je bevallen bent komt er thuis altijd een kraamzorg langs. En wanneer je ontslagen bent uit het ziekenhuis dan komt de kraamzorg ook de eerste paar uur bij je thuis om op te starten. Ook wel bekend als: opstartzorg.

Opstartzorg

Tijdens de opstartzorg krijg je uitleg over het aanleggen van je baby bij borstvoeding of hoe en wanneer je de baby flesvoeding moet aanbieden. Hoe je het ledikantje op moet maken. Wat te doen bij huilende baby’s etc. Aan haar kun je ook al je vragen stellen voor de nacht.

Waar kun je tegenaan lopen?

Waar kun je tijdens de eerste nacht tegenaan lopen?

Voeding

Borstvoeding. De eerste keer borstvoeding geven zonder dat de kraamverzorgster naast je staat kan best even spannend zijn. Het belangrijkste is om rustig te blijven, ook wanneer het niet lukt in eerste instantie. Onthoud de tips van de kraamverzorgende, zoals:

  • Grote hap en goed om de tepel. Dus niet alleen de tepel, maar ook een deel van de tepelhof.
  • Laat je kindje rustig liggen tijdens het voeden.
  • Wrijf wat melk op de lipjes van de baby als ze niet direct hapt.
  • Kietel onder de voetjes om haar goed wakker te houden tijdens de voeding (anders heb je kans dat ze snel weer een voeding wilt).
  • Voorkom sabbelen.
  • Leg aan wanneer de baby hierom vraagt, dit stimuleert de productie gedurende de eerste dagen.
  • Een kindje mag in de eerste dagen licht afvallen van de borstvoeding, omdat de productie op gang moet komen. Ga niet direct aan de slag met kunstvoeding als ze afvalt.

Flesvoeding. De kraamverzorgende zal uitleggen hoe het in zijn werk gaat met het geven van kunstvoeding via de fles. Er is namelijk een maximaal aantal milliliters wat een baby mag binnen krijgen. De verloskundige en kraamzorg weten de precieze cijfers voor jou.

Verslikken

Een baby kan zich verslikken of wat uitspugen. Als dit kleine golfjes zijn is dit niet direct iets om je zorgen over te maken. Leg je kind niet direct verticaal in de ‘boerstand’, maar geef de melk even de tijd om naar het maagje te gaan, anders heb je straks de hele voeding over jouw kleding heen.

Zwarte ontlasting

Verschoon de luier van je baby voordat je haar gaat voeden. Dit heeft meerdere voordelen.

  • Jouw kindje is dan wakkerder waardoor ze meer zal drinken en niet direct in slaap valt tijdens het voeden.
  • Je kunt je kindje na het verschonen al slapend in zijn ledikantje leggen. De kans dat hij dan wakker wordt is minder groot, omdat zij nou geen koude billen krijgt.
  • Als ze haar voeding binnen heeft wordt er niet meer aan haar gezeten, waardoor de kans groter is dat haar voeding binnen blijft.
  • De eerste ontlasting heet meconium. Het is zwart/donkergroen van kleur en heeft een taaie structuur. Dit is normaal.

Temperatuur

Neem de temperatuur van je baby elke keer op als je haar luier verschoont en houdt dit bij in het kraamboek. De temperatuur mag schommelen tussen de 36,5 en 37,5 graden Celcius.

Kruik

Als je je kindje uit bed haalt, leg dan een kruik op haar plekje neer, zodat het bedje lekker warm is als ze je haar er weer in wilt leggen. Leg de opening van de kruik altijd naar beneden toe. Als deze onverhoopt (controleer het altijd goed) toch open gaat dan lekt het water naar beneden.

Wikkel de kruik in een hydrofiele doek met aan de zijkant de knoop. Leg de kruik met de knoop richting de baby. Zo kan de kruik nooit naar de baby toe rollen. Leg de kruik op de dekens en laat het nooit in direct contact komen met je kindje. Zorg ervoor dat de kruik op minimaal een handbreedte afstand van je baby ligt.

Ademhaling

Het kan zijn dat je amper hoort dat je baby’tje ademhaalt. Je zal niet de eerste ouder zijn die met zijn oor boven het neusje gaat hangen. Een onregelmatige ademhaling bij een pasgeborene is heel normaal. Soms kun je dus even niets horen en even later een zucht. Als de kleine vier maanden is wordt de ademhaling regelmatiger.

Wil je toch graag luisteren, zorg er dan voor dat je haren niet opeens in haar gezicht vallen. Het zou zo zonde zijn als ze wakker wordt terwijl ze eindelijk slaapt. Je kunt ook je vinger nat maken en onder haar neus houden (niet er tegenaan). Zo voel je of er lucht uit haar neus komt. Of kijk of haar borstkas op en neer gaat als je twijfels hebt. En zorg dat je dit afwisselt met je partner! Jij hebt als pas bevallen vrouw ook je slaap nodig en dat krijg je niet als je de hele tijd haar ademhaling in de gaten houdt.

Huilen

Er zijn verschillende redenen waarom jouw baby’tje huilt. Het is aan jou om deze midden in de nacht te ontrafelen. Ga er maar aan staan. Maar jij kunt dat!

  • Jouw baby heeft trek.
  • Jouw baby wil een droge luier.
  • Jouw baby wil graag in jouw armen liggen.
  • Jouw baby wil niet alleen zijn, nadat zij negen maanden veilig de hartslag van haar moeder hoorde.
  • Jouw baby wil graag jouw geur om haar heen.
  • Jouw baby heeft last van darmkrampjes.
  • Jouw baby heeft het koud.
  • Een boertje zit dwars.

Wat kun je doen tegen het huilen?

  • Sommigen oorzaken zijn makkelijk te tackelen. Door bijvoorbeeld voeding te geven, de luier te verschonen, haar in je armen te nemen, de kruik verwarmen met heet water.
  • Bij krampjes kun je over haar buikje met de klok mee draaien of met haar beentjes gaan bewegen. Leg haar op d’r rug en fiets met haar beentjes.
  • Het lukt helaas niet altijd om het huilen te stoppen. Want soms leg je haar in het ledikantje en moet ze weer huilen. Het liefst zou de baby de hele nacht in jouw armen liggen. Maar jij moet ook aan je slaap toekomen. Geef de baby aan je partner en laat hem/haar even met de baby wandelen zodat jij ook aan je nachtrust komt.

Op jullie kamer

Laat de baby de eerste tijd bij jullie op de kamer slapen. Zo kun je goed in de gaten houden welke signalen zij afgeeft en is zij dichtbij jullie. Heel fijn voor zowel moeder als kind. De kleine is namelijk opeens de wereld ingekomen en wil toch nog steeds heel dichtbij zijn moeder blijven.

En hoewel het aantrekkelijk kan zijn om je kind bij jullie in bed te nemen. Kijk hier mee uit. Je bent zelf ook moe en niet alert genoeg. Het kan dan zomaar gebeuren dat je op je kindje rolt of zij onder de dekens belandt.

Schrift

Leg een schriftje naast je bed waarin je al je gedachtes en vragen op kunt schrijven. Zodat je deze de volgende morgen aan de kraamverzorgende kunt stellen.

Leg spulletjes binnen handbereik

Leg spulletjes die je nodig hebt binnen handbereik. Zo had ik in mijn nachtkastje een flesje water. Je moet extra veel drinken als je borstvoeding geeft. Daarnaast lagen mijn borstkompressen. In de buurt lag een pak luiers en luierdoekjes, schone rompertjes en babykleding. Leg zoveel mogelijk klaar, zodat je niet in de kou ’s nachts naar beneden hoeft te lopen. Je kunt je energie beter gebruiken voor andere zaken.

Weinig slaap

De eerste nacht sta jij zelf misschien nog stijf van de adrenaline. Je hebt nogal wat meegemaakt en moet dit ook verwerken. Ook daarvoor kun je het schriftje gebruiken. Dan kun je deze gedachtes even een plaats geven en er morgen over praten.

Toilet

Als je naar het toilet gaat vul dan van tevoren een kannetje met lauwwarm water. Om het goed te spoelen. Want je wilt er niet direct mee langs schuren met een toiletpapiertje. Leg daar ook alvast kraamverband neer en een emmer zodat jij je kunt verschonen. Doe de deur niet op slot. Er bestaat een kans dat je flauwvalt, omdat je wat bloed hebt verloren.

Moeder of vriendin onder de spoedknop

Deze twee mensen moet je onder de spoedknop van de telefoon hebben. Zij zullen het helemaal niet erg vinden om gebeld te worden wanneer jij het even niet zit zitten in de nacht of een prangende vraag hebt. Gewoon bellen, daar zijn ze voor.

Verloskundige onder de andere spoedknop op je telefoon

Maak jij je écht zorgen over iets? De verloskundige is dag en nacht bereikbaar voor jou. Schroom dus niet om te bellen.

Omschrijving van de afbeelding

Anita Schokker