Skip to Content

Symptomen eerst menstruatie kind; ongesteldheid uitleggen

Symptomen eerst menstruatie kind; ongesteldheid uitleggen

Je wilt je dochter natuurlijk zo goed mogelijk begeleiden op weg naar haar volwassenheid, toch weet je soms niet zo goed hoe je dat moet doen.

Voor sommige ouders is het een eitje, voor andere moeders (want die pakken het waarschijnlijk toch op) is een gesprek over menstrueren toch wel een dingetje. Wanneer begin je erover en wat vertel je? En waar moet je nog meer aan denken?

Waarom menstruatie een gewoon onderwerp is…

Het is nog altijd een beladen onderwerp: ongesteld zijn. Laten we maar eerlijk zijn, vertel jij breed uit dat iets je niet zo goed uitkomt omdat je ongesteld bent? Ik eigenlijk niet. Ook loop je moeilijk te doen met maandverband om toch maar niet te laten merken dat… Maar waarom eigenlijk?

Menstrueren is net zo gewoon als dat je adem haalt en naar de WC moet. En doe je daar moeilijk over tegen je kind?

Nee, natuurlijk niet. Door er geen beladen onderwerp van te maken, maak je het ook meteen veel minder eng voor je dochter!

Wanneer begin je met praten over menstruatie?

Een meisje zal rond haar 13e haar eerste menstruatie hebben. Maar dit houdt dus in dat ze ook ouder én jonger kan zijn. Pas met je 16e ongesteld worden is heel goed mogelijk, maar al met je 9e kan ook!

En uiteraard zal je met dit jongste getal rekening moeten houden. Als je niet weet wat een menstruatie inhoudt, kan dit behoorlijk veel paniek opleveren bij het kind.

Wees dus slim en begin op tijd met uitleggen wat dit is. En daar hoeft echt niet meteen hoogdravende voorlichtingsverhalen bij aan te pas te komen.

Je kan het ook gewoon even alleen bij de bloeding op zich houden, zonder direct alle bloemetjes en bijtjes te gaan bespreken (mag uiteraard wel).

Bij Libresse spreken ze van een leeftijd van 7 jaar om over ongesteldheid te gaan beginnen!

Wat vertel je en hoe?

Vertellen bij zulke jonge kinderen lijkt mij het beste om zelf te doen. Natuurlijk vertelt het meer als je er ook iets van kan laten zien. Er zijn boeken over te vinden, waarbij plaatjes dan goed kunnen uitleggen wat er gebeurt.

Maar doe dit dan samen! Zijn ze ouder en wil je nog weer eens de boel opfrissen, dan zal het kind waarschijnlijk zelf wel aangeven of ze alleen het boek wil doorkijken of dat ze het samen wil doen.

Maak wel duidelijk dat jij altijd voor haar vragen klaar staat!

Door er zelf over te praten kan je de wilde verhalen die ze ongetwijfeld oppikt op school of internet ontkrachten en er een goed beeld van geven!

Ideaal is het als je spontaan erover kan praten door ergens op in te haken wat er wordt gezegd of gevraagd.

Zo voorkom je dat het onderwerp een geheimzinnig, beladen iets wordt. Hoe normaler er over gepraat wordt, hoe beter. Zo zal haar menstruatie niet gelijk staan aan vies, verkeerd of wat voor rare ideeën dan ook! En dat zal zeker goed zijn voor haar zelfvertrouwen.

Wees positief

Misschien baal jij zelf van menstrueren of heb je er echt last van. Dan is de verleiding misschien groot om dat ook allemaal uit te gaan leggen aan je kind. Natuurlijk moet je benoemen dat er ook minder leuke kanten aan zitten, maar leg de nadruk hier zeker niet op.

Misschien is je kind wel zo gelukkig om helemaal nergens last van te hebben! Ongemakken en kwaaltjes kunnen je ook aangepraat worden…

En waarom je dochter bang maken en haar er tegenop laten zien, terwijl je helemaal niet weet of zij dat ook krijgt? Maak er geen ziekte van, want dat is het simpelweg niet!

Voor de eerste menstruatie

Voordat je dochter haar eerste menstruatie heeft, kan ze al last hebben van afscheiding. Daarnaast kunnen de hormonen ook al invloed gaan krijgen op haar humeur. En wist je ook dat een meisje al voor haar eerste menstruatie zwanger kan raken?! J

e kunt met je dochter ook al gaan kijken welk maandverband ze kan gebruiken en zorg dat er een pakje klaarligt voor haar.

Tampons kan je beter nog mee wachten, maar uiteraard kan je dit al wel met haar bespreken.

Nog geen regelmaat

Meestal zal de eerste menstruatie nog niet veel voorstellen. En ook de cyclus kan nog heel onregelmatig zijn. Dit kan rustig zo’n anderhalf jaar duren.

Zorg in die tijd gewoon dat je dochter maandverband meeneemt als ze ergens heen gaat. Want beter mee verlegen dan om verlegen, toch?

Vieren

Natuurlijk is het een bijzonder moment als je dochter de eerste keer ongesteld wordt. Nu zal niet ieder meisje erop zitten wachten, maar je mag hier best ook iets speciaals van maken. Maar denk in de eerste plaats aan je kind. Voelt zij zich er niet prettig bij om zoiets te vieren, doe het dan niet!

Maar vindt ze het (stiekem) toch wel leuk, dan kan je het heel eenvoudig houden door iets lekkers met haar te gaan eten (een red velvet taart / cake bijvoorbeeld) of een leuk klein cadeautje te kopen.

Maar je kan het ook als een soort inwijdingsritueel naar de volwassenheid zien en er echt iets speciaals van maken.

Ga samen iets doen wat echt bij vrouwen hoort, bijvoorbeeld. Of koop een mooi sieraad met een vrouwelijk symbool. Jij kent je dochter het beste en weet dus ook als beste wat ze zal waarderen

Als vader je dochter helpen

Nu zijn niet alle dochters op die leeftijd nog gezegend met een moeder. Wat doe je als vader met een onderwerp als dit? Je begeleidt je kind zo goed mogelijk, maar hoe pak je dit nu aan?

Voel jij je er niet prettig bij? Doe het dan niet en vraag een lieve zus, vriendin of misschien is er nog een oma, om dit op zich te nemen! Mijn moeder overleed jong en mijn vader heeft zowel een oudere zus van mij als een tante ingeschakeld om me ‘kennis te laten maken’ met deze vrouwenzaken. Dat had de lieve man heel goed opgelost.

Ik moet bekennen dat ik die zus prima vond, maar die tante had er heel andere ideeën over dan we thuis gewend waren. Dat heb ik nooit leuk gevonden (heb ik mijn lieve pa nooit verteld trouwens…).

Daarom, vanuit mijn eigen ervaring, let wel goed op wie je vraagt! En laat je dochter ook weten dat zij mag aangeven met wie ze wil praten hierover!

Wie weet, misschien wil ze het wel gewoon van jou horen! En als je het zelf wilt of gaat doen: er zijn genoeg ondersteunende dingen te vinden, die je kunnen helpen.

Hoe reageerde jouw dochter toen ze voor het eerst ongesteld was?

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)