Skip to Content

Eerste Communie; betekenis uitleggen aan kind & welke leeftijd?

Eerste Communie;  betekenis uitleggen aan kind & welke leeftijd?

In de maanden mei of juni zullen veel Rooms-katholieke kerken de viering houden waarbij kinderen hun Eerste Heilige Communie mogen ontvangen. Dit wordt ook wel gezien als het tweede sacrament, na de doop.

Dit is een feestelijke gebeurtenis, maar wat houdt het eigenlijk in? Wat komt er allemaal bij kijken en welke kinderen doen hier nu eigenlijk aan mee?

Wat houdt de eerste communie in?

De Eerste Heilige Communie wordt gehouden in de Rooms-katholieke kerk en is een bijzonder moment voor zowel het kind als de ouders. Het houdt in dat kinderen (meestal als ze tussen de 7 en 9 jaar oud zijn of in groep 4 van de basisschool zitten) voor het eerst meedoen met de eucharistieviering.

Bij deze viering wordt er voor het eerst een hostie gegeten, wat het lichaam van Christus belichaamt. Dit is dan ook het moment dat ze ‘lid’ worden van de Christelijke kerkgemeenschap en helemaal mee mogen doen.

Het kind moet wel gedoopt zijn, is het kind nog niet gedoopt dan kan er een combinatie viering van gemaakt worden De eerste communie is niet verplicht, maar is wel een bewuste keuze van de ouders. Met het kiezen hiervoor, kies je eigenlijk voor het laten opgroeien van je kind met de christelijke tradities.

In de meeste gevallen heeft het kind voorafgaand een speciale voorbereiding gekregen zodat ze weten wat het inhoudt. Vroeger werd dit vaak vanuit school georganiseerd, maar steeds vaker moet je er in Nederland zelf voor aanmelden bij de parochie waar je lid van bent.

Een van de drie initiatiesacramenten

In de Katholieke Kerk bestaan er drie initiatiesacramenten. Als baby word je gedoopt, rond zeven jaar doe je de Eerste Heilige Communie en daarna volgt op latere leeftijd het Vormsel. In Nederland moet het kind dan minimaal 12 zijn.

Het idee is dat het Vormsel echt een keuze van het kind inhoudt om voor God te kiezen. Het ontvangen van de Heilige Geest is de achterliggende gedachte. Een sacrament moet je zien als een ritueel waar God en mensen elkaar ontmoeten.

In totaal zijn er 7 sacramenten binnen de Katholieke kerk.

Hoe leg je dit uit aan je kind?

Als het goed is zal de uitleg gebeuren in het bijbelonderwijs wat je kind zal krijgen. Maar misschien wil je er graag met je kind over verder praten of uitleggen waarom het naar dit bijbelonderwijs toegaat. Je zou uit de kinderbijbel het verhaal van het laatste avondmaal voor kunnen lezen en de link leggen naar wat er gevierd wordt.

Er zijn parochies die hierin ondersteunen door zowel de kinderen als de ouders uit te nodigen voor onderricht!

Welke tradities horen hierbij?

Bij een eerste Heilige Communie hoort feest. Het wordt toch gezien als een bijzonder moment en dit zal gevierd worden! De kinderen staan in het middelpunt.

Het kan zijn dat er op de locatie zelf feest gevierd wordt, maar anders zeker bij het kind thuis. Lekker eten, mooie kleren, cadeautjes: het hoort er allemaal bij!

Communiekleding

Een ‘belangrijk’ onderdeel voor sommige kinderen en ouders is de kleding; op deze leeftijd vinden ze het nog leuk om zich uitgebreid uit te dossen en wordt er speciale kleding gekocht.

Voor de jongens is dit vaak iets netjes als een overhemd, soms met een giletje of een colbert of een stoere outfit met polo.

Voor sommige meisjes wordt alles uit de kast getrokken en wordt er gezocht naar een prachtige jurk waarin ze zich een echte prinses (of zelfs minibruid) voelen! ‘Vroeger’ waren het vaak ook witte jurkjes, die ook worden bewaard. Ik heb zelf mijn eigen communiejurk nog. Tegenwoordig zie je vaak ook wat meer kleur. In Limburg zie je nog wel veel witte mini trouwjurkjes.

Het is maar net wat het kind mooi vindt of prettig vindt zitten.

Ideetjes voor communiecadeaus, wensen en teksten

Ouders, peetouders en andere familieleden: een cadeautje meenemen voor de communicant is natuurlijk wel op zijn plaats. De cadeaus die ook echt met het geloof te maken hebben zijn uiteraard wel het toepasselijkst.

Een bijbel die bij deze leeftijd past kan een mooi cadeau zijn. Er zijn ook heel leuke kinderboeken, die gaan over verhalen uit de bijbel of die wel een christelijke achtergrond hebben.

Een christelijk kleurboek is leuk voor de creatievelingen. Of kies je voor een eigen rozenkrans of een kruisje aan een kettinkje? Maar natuurlijk kun je ook kiezen voor een ‘gewoon’ cadeautje. En dan is het toch vooral afhankelijk van het kind wat gewaardeerd zal worden.

Uitnodigingen

Natuurlijk is het fijn als er bij de viering familieleden en vrienden aanwezig zijn. Er zijn speciale kaarten te koop om deze mensen uit te nodigen. Ben je op zoek naar een toepasselijke tekst op de kaarten? Kijk dan maar eens online, waar je heel veel voorbeelden kan vinden.

Zowel gedichtensites als aanbieders van kaarten hebben diverse voorbeelden voor je verzameld. Niet alleen voor de uitnodigingen trouwens, maar ook lieve gedichtjes die men kan gebruiken bij een cadeautje of kaartje voor een communicant.

En een bedankkaartje voor al je visite hoort er natuurlijk ook bij! Uiteraard met een mooi gedichtje!

Heeft de protestantse kerk ook zoiets?

Binnen de protestantse kerk wordt er geen communie gedaan. De enige officiële gebeurtenissen in dit verband zijn de doop en het belijdenis doen. De doop zal gebeuren op verzoek van de ouders, dus meestal bij baby’s.

Is het kind eenmaal zover dat het echt zelf kiest voor het geloof, dan kan het belijdenis doen. Hier staat niet echt een leeftijd voor, maar hangt echt af van de beleving/overtuiging van de persoon zelf.

Overigens zal het hierbij niet meer om kinderen gaan maar echt om (bijna) jongvolwassenen en ieder ander die op latere leeftijd toch belijdenis wil afleggen van zijn of haar geloof. Dit geldt voor de PKN-kerk (Protestantse Kerk Nederland). Er zijn natuurlijk nog heel veel andere geloofsrichtingen, die allemaal weer andere regels aanhouden.

Toch is er in sommige kerken wel een traditie ontstaan die niet officieel is, maar wel verband houdt met communie doen. Kinderen mogen bij veel PKN-kerken ook deelnemen aan het avondmaal, hoewel er nog altijd kerken zijn waar dit niet gebeurt.

Het avondmaal, wat een aantal keren per jaar gehouden wordt, wordt in sommige kerken eerst uitgelegd aan kinderen tussen 8/9 jaar (in ieder geval bij ons in de kerk) door middel van een les waar ook de ouders bij zijn.

De zondag erna mogen de kinderen dan voor het eerst meedoen en zal de avondmaalsviering ook echt op kinderen gericht zijn. Op deze manier zullen ze ook begrijpen waar het brood (het lichaam van Christus) en het drinken (wijn of druivensap, wat voor het bloed van Jezus staat) voor staat!

Eigenlijk komt het dus op hetzelfde neer, maar wordt het hier niet zo groots gevierd.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)