Skip to Content

Eerste echo; bij 6 of 8 weken en inwendig met apparaat of uitwendig

Eerste echo; bij 6 of 8 weken en inwendig met apparaat of uitwendig

Hoera!! Je bent zwanger! Als je over tijd bent en een positieve zwangerschapstest gedaan hebt, maak je vaak een afspraak bij de verloskundige. Deze plant de intake bij je in en ook de datum voor de eerste echo. Een spannend moment!

Het kan ook zijn dat de eerste echo bij de gynaecoloog plaatsvindt, bijvoorbeeld omdat je in een medisch vruchtbaarheidstraject zit. Wat kun je van de eerste echo verwachten en hoe gaat dit in zijn werk?

Wat kun je verwachten bij de eerste echo?

Een eerste echo wordt ook wel termijnecho genoemd. Bij deze echo wordt berekend hoe lang je zwanger bent en wanneer de uitgerekende datum is. De eerste echo bij een zwangerschap kan al met 6 of 7 weken plaatsvinden.

Eerder heeft weinig zin, omdat er dan behalve het vruchtzakje verder nog weinig te zien is. Rond de 7 weken is er een kloppend babyhartje te zien, als de zwangerschap zich goed ontwikkelt.

Inwendige echo

Veel zwangere vrouwen die korter als 10 weken zwanger zijn krijgen een inwendige echo. Een inwendige echo heeft als voordeel dat je kindje en placenta beter en scherper in beeld komen. Als je een inwendige echo krijgt, wordt gevraagd om je onderkleding uit te doen.

Je kunt op een verloskundigenbank plaatsnemen of op de gynaecologische stoel. Om de kop van de transducer wordt een condoom met glijmiddel gedaan, het inbrengen doet geen pijn.

Een inwendige echo kan naast de termijn ook raadzaam zijn bij bijvoorbeeld vaginaal bloedverlies, ernstige pijn en buikklachten of als het niet met de uitwendige echo niet goed lukt om een scherp beeld te krijgen.

Met de inwendige echo kan er ook goed gekeken worden naar de eierstokken en baarmoeder.

Uitwendige echo

Als er een uitwendige echo gemaakt wordt, dan ontbloot je je buik. Voor de eerste echo wordt aangeraden om met een volle blaas te komen. De echoscopiste smeert gel op je buik en gaat met de kop van het echo-apparaat over je buik heen.

Door middel van geluidsgolven komt er op het scherm een beeld van je baarmoeder, het vruchtje en vruchtwater tevoorschijn.

Bij een eerste echo kan het volgende worden vastgesteld:

  • Of het hartje van je baby klopt.
  • Of je een eenling of een meerling krijgt.
  • Of je baby goed groeit. Alle kinderen groeien tot 12 weken in dezelfde snelheid en daardoor kan de precieze termijn van de zwangerschap worden vastgesteld.
  • Hoe lang je precies zwanger bent en wat de uitgerekende datum van je zwangerschap is.

Naast de echo wordt je als vrouw ook gewogen, gemeten en je bloeddruk gecontroleerd. Dit zal in de hele zwangerschap zo blijven, om zo jouw gezondheid ook goed in de gaten te houden.

Intakegesprek

Tegelijk met de eerste echo, volgt ook het intakegesprek. In dit gesprek zal de verloskundige of gynaecoloog vragen naar je medische voorgeschiedenis. Slik je bijvoorbeeld medicijnen? Ben je al eerder zwanger geweest? Heb je ooit een miskraam gehad?

Al deze informatie wordt nauwkeurig vastgelegd om je gezondheid zo goed mogelijk te volgen en te begeleiden in de zwangerschap.

Ook wordt informatie gegeven over het gebruik van foliumzuur en zal informatiefolders over kraamzorg, de NIPT en andere screening meegegeven worden om rustig over na te denken thuis.

Het is verstandig om je zorgverzekeringspasje, ID of paspoort mee te nemen en indien je een medische voorgeschiedenis hebt, dit op te schrijven en mee te nemen. Ook een medicatieoverzicht kan fijn zijn.

Het opmeten van de echo

Tijdens de echo wordt onder andere naar je lengte van de vrucht gekeken. Aan de hand van deze meetgegevens kan de (vermoedelijke) geboortedatum vastgesteld worden. De eerste echo is nog te klein om behalve het vruchtje, hartje en de baarmoeder andere onderdelen te zien en te benoemen.

De echo’s die hierop volgen laten steeds meer zien, omdat er per week groei en ontwikkeling bij de baby is.

Een eerste echo na een miskraam

Als je eerder een miskraam hebt gehad en je bent opnieuw zwanger, kan het extra spannend voelen. Je kunt je zorgen maken over hoe deze zwangerschap zal verlopen en of alles goed gaat.

Tip: neem contact op met de verloskundige of gynaecoloog en deel je ervaring en zorgen. Vaak hoef je dan niet tot de 10 weken te wachten, maar mag je al rond de 7 weken komen. Als er een kloppend hartje te zien is, vinden veel vrouwen het alsnog spannend maar zijn ze ook opgelucht met dit teken van leven.

Een gemiste miskraam laat op de echo wel een vruchtzakje zien, maar geen kloppend hartje. Je lichaam maakt dan nog wel zwangerschapshormonen aan, maar heeft het lege vruchtje niet afgestoten.

Heel erg verdrietig, zeker omdat dit zo anders gaat als je gehoopt hebt. Mocht je nog een keer zwanger raken, vertel dan aan de verloskundige dat je eerder een gemiste miskraam gehad hebt en je zorgen maakt, overleg of het mogelijk is om eerder te komen voor een echo.

Neem geen andere kinderen mee

Vaak wordt aangeraden om voor de eerste echo alleen je partner mee te nemen. Het is niet te hopen natuurlijk maar er is een kans dat de zwangerschap zich niet ontwikkeld heeft. In deze gevallen is het prettig als je samen met je partner verdrietig kunt zijn en je even alleen om jullie samen hoeft te denken.

Voorbereiding op de eerste echo

Voordat je naar het gesprek gaat, kan het fijn zijn om alvast je vragen op te schrijven. Denk aan vragen over voeding, medicijngebruik, lichamelijke klachten of werkgerelateerde vragen. Ook vragen over kraamzorg en zorgverzekeringsvragen kun je bij de verloskundige stellen.

Heb je ergens iets gelezen, gezien of gehoord waar je je zorgen over maakt? Bespreek dit dan ook in het eerste gesprek! De verloskundige neemt ruim de tijd voor dit eerste gesprek.

Een tweede tip voor de voorbereiding: doe makkelijke kleding aan. Voor de echo is het fijn als je kleding gemakkelijk omhoog kan (uitwendige echo) of onderkleding uit (inwendige echo). Een jurk of rok kan prettig zijn bij een inwendige echo, dit omdat je dan minder het idee hebt dat je er zo bloot bij ligt.

Neem je medicatieoverzicht mee. Zo weet de verloskundige of gynaecoloog goed wat voor medicijnen je slikt en kun je goed voorgelicht worden over het gebruik hiervan.

Eerste echo; bij 6 of 8 weken en inwendig met apparaat of uitwendig - Mamaliefde

Omschrijving van de afbeelding

Mirjam de Stigter