Skip to Content

Eenzaamheid kinderen; tips wat te doen en symptomen bij pubers

Eenzaamheid kinderen; tips wat te doen en symptomen bij pubers

Eenzaam zijn komt vaker voor dan mensen vaak denken. Het gaat immers niet alleen maar om mensen die alleen zijn en zich daardoor eenzaam voelen. Je kunt je ook eenzaam voelen terwijl je onder de mensen bent.

Eenzaamheid is een akelige emotie en kan zeker in het laatste geval lastig zijn om te doorbreken. Toch zijn er uiteraard mogelijkheden om hiermee aan de slag te gaan! Ook kinderen kunnen eenzaam zijn.

Heb jij een vermoeden dat je kind hiermee worstelt? Pak het aan!

Eenzaamheid doordat je alleen bent

Vooral ouderen kunnen zich eenzaam voelen doordat ze (veel) alleen zijn. Onze maatschappij is vaak zo gericht op prestatie en tegenwoordig ook op zoiets als ‘alles willen meemaken’, dat er simpelweg geen tijd vrijgemaakt wordt voor de oudjes.

Een kwalijke zaak, waar we in deze coronatijd misschien ons juist wel bewust van worden. Opeens begrijpen veel mensen weer waar het echt om gaat: de liefde voor je dierbaren.

Laten we hopen dat we dat in ieder geval vast kunnen houden, dan houden we tenminste nog iets positiefs over aan deze tijd. Het goede nieuws bij dit soort eenzaamheid, ook wel sociale eenzaamheid genoemd, is dat er wel iets aan te doen is!

Ideetjes om eenzaamheid te doorbreken:

  • Zoek een maatje. Hier zijn diverse stichtingen voor in het leven geroepen. Zoals Maatjesgezocht.nl. Je kunt je hier aanmelden zowel als maatje, maar ook als zoekende. Een maatje komt op regelmatige basis naar je toe en je spreekt met elkaar af wat jullie samen gaan doen. Zelf een maatje worden is trouwens ook voor jou een manier om minder eenzaam te zijn!
  • Probeer een vereniging te vinden waar jij je wel thuis voelt. Een heerlijk tijdverdrijf onder de mensen. En wie weet kom je zo ook nog in contact met mensen waarmee je nog meer kunt afspreken.
  • Ben je aan huis gekluisterd, dan kan het moeilijker lijken om toch iets te vinden. Maar ook dan kan een maatjesproject helpen.
  • Een huisdier (mits je de verzorging nog aankan natuurlijk) kan ook al een minder eenzaam gevoel geven. Kies je voor een hond, dan zul je verbaasd zijn hoe snel je contact maakt met andere hondenbaasjes als je de hond uitlaat! Uiteraard alleen doen als je echt voor je dier wilt gaan!
  • Zoek eventueel hulp bij instanties of de huisarts. Blijf niet met deze gevoelens rondlopen zonder er iets aan te doen!
  • Ga zelf vrijwilligerswerk doen!
  • Probeer live met mensen af te spreken in plaats van alles met de app.

Wat kan een ander voor een eenzame doen?

Heb je door dat iemand eenzaam is? Je kunt misschien niet alles wegnemen, maar je kunt wel degelijk een lichtpuntje zijn. En kleine lichtpuntjes hebben eenzame mensen juist zo nodig:

  • Ouders of andere bekenden in een verpleeghuis? Vergeet ze niet! Ga regelmatig op bezoek. En dan liever regelmatig kort dan 1x lang en dan heel lang niet.
  • Mensen uit de straat die alleen zijn en veel thuis zitten? Ga er eens langs of nodig ze gewoon gezellig uit!
  • Word zelf een maatje.
  • Bel iemand die alleen is af en toe eens op. Is toch persoonlijker dan een appje.
  • Ga er soms eens lekker op uit met iemand die eenzaam is.
  • Laat gewoon weten dat je aan die persoon denkt. Stuur eens een kaartje, bijvoorbeeld.
  • Heb je een hond? Vraag eens of deze persoon het leuk vindt om dan met je mee te gaan met uitlaten.
  • Eenzame kinderen in de klas van je kind? Nodig ze af en toe eens uit om te komen spelen. Fijn voor het kind én jouw kind leert er ook van! En misschien zit er wel een nieuwe vriendschap in.
  • Ga je iets doen? Bedenk eens of je iemand mee kan nemen…

Emotionele eenzaamheid

Voel jij je eenzaam terwijl je helemaal niet alleen bent? Dan wordt het natuurlijk een ander verhaal. Maar hoe pak je het dan aan? Eenzaamheid wil eigenlijk zeggen dat je een emotionele verbondenheid mist met de ander. Dat kan dus gewoon gebeuren als er simpelweg niemand om je heen is, maar ook (en soms juist) als er wel mensen om je heen zijn.

Waar het dus vooral om gaat is dat er echt geluisterd wordt naar de persoon. Dat je laat merken dat je echt om hem of haar geeft en er voor hem of haar wilt zijn. Ben je zelf op deze manier eenzaam, dan kan het moeilijk zijn om dit te doorbreken.

Je stapt niet zomaar op iemand af om even je hele hebben en houden op straat te leggen. Zijn er geen mensen die echt naar je willen omkijken of ligt het aan de manier waarop je jezelf laat zien? Je kunt namelijk ook zelf (onbewust) een barrière oprichten.

Erover praten met professionals kan dan ook zeker werken. Doe er in ieder geval wel iets aan want emotionele eenzaamheid kan leiden tot zwaardere, psychische klachten!

Kies voor een manier van hulp die voor jou goed voelt. Kies voor de huisarts, een coach, een psycholoog of psychiater of probeer het eerst eens door gewoon te doen…

Probeer zelf contact te leggen en laat af en toe echt iets van jezelf zien. Vaak is het ook een kwestie van de spiraal de andere kant op te krijgen. Inderdaad: van een negatieve ombuigen naar een positieve!

Eenzaamheid bij kinderen

Vaak wordt eenzaamheid bij kinderen veroorzaakt doordat ze buiten de groep geplaatst worden. Ze worden gepest, bijvoorbeeld, of simpelweg genegeerd. Heb je door dat jouw kind dit overkomt? Praat erover en zoek hulp!

Is er sprake van pestgedrag? Uiteraard moet dit gewoon stoppen. Overleg met leerkrachten of/en ouders. Vraag advies voor je kind bij Het Centrum Voor Jeugd En Gezin. Of overleg eens met de huisarts waar je het beste heen zou kunnen gaan met je kind.

Er zijn meerdere mogelijkheden om erachter te komen waarom je kind zich eenzaam voelt. Omdat het ook te maken kan hebben met iets wat ooit gebeurd is, kan het zinvol zijn om een bepaalde therapie te volgen.

Dit kan om voor de hand liggende zaken gaan, zoals een echtscheiding of een overlijden, maar er kunnen ook dingen aan ten grondslag liggen waar jij nooit aan gedacht hebt.

Kijk trouwens bij hulp zoeken eens verder dan alleen het reguliere aanbod! Zoek een vorm die bij jouw kind (en bij jou) past. Soms kan het zelfs al genoeg zijn als jij de tijd neemt om er gewoon voor je kind te zijn.

Laat je kind praten en voorkom dat jij alleen maar adviezen aan het geven bent. Geef je kind de ruimte om zijn innerlijk echt te laten zien!

Eenzaamheid bij pubers

Pubers kunnen overmand worden door eenzaamheid, wat net als bij de jonge kinderen door meerdere factoren kan zijn ontstaan. Tel daar de hormonale rollercoaster bij op waar ze in zitten en je begrijpt dat het allemaal niet echt fijn is.

Ook hier geldt dat een luisterend oor fijn is. Maar voor pubers kan het zomaar zo zijn dat ze liever hun problemen bij een ander uitspreken dan bij de ouders. Geef hem of haar die ruimte!

Er zijn ook stichtingen die gebeld kunnen worden, ook voor jongeren. Eenzamejongeren.com is een site die echt ingaat op eenzaamheid specifiek bij jongeren. Pubers (maar eigenlijk natuurlijk ieder mens) zelfvertrouwen geven kan zeker helpen om eenzaamheid te bestrijden.

Je durft immers jezelf veel meer te laten zien én daardoor ook meer contacten te maken. Stimuleer je kind om erop uit te gaan, door bijvoorbeeld een nieuwe hobby op te zoeken.

Blijf praten! En als je kind geen actie onderneemt, misschien moet jij die stap dan zetten… Hoewel je uiteraard wel zijn belang in de gaten moet houden en nooit over zijn grenzen heen mag gaan.

Vind je het als ouder moeilijk om te weten wat nu het beste is? Blijf daar zelf ook niet mee lopen en raadpleeg zelf dan mensen, als de huisarts, een coach of Het Centrum Voor Jeugd En Gezin!

Meer weten?

Wil je meer weten over eenzaamheid? Kijk dan eens op de volgende sites:

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)