Een zwangerschap is één en al blijdschap. Of toch niet? Zwangerschappen gaan gepaard met allerlei emoties. Het afbreken van een zwangerschap kent misschien nog wel meer emoties. Je kunt zelf de beslissing maken om jouw zwangerschap af te breken of de natuur bepaalt het. In beide gevallen is dit een heftige periode. In dit blog lees je hoe het afbreken van de zwangerschap door medici verloopt. Wat de redenen zijn dat jouw lichaam de zwangerschap afbreekt. En waar je terecht kan voor hulp.

Onbedoeld zwanger

Je hebt de test in je handen en die vertelt jou dat je zwanger bent. Je rent vervolgens naar de drogist om nog een test te kopen om zeker te weten dat je in verwachting bent. En ja hoor, deze test geeft ook aan dat je zwanger bent. Je denkt: Shit! Dit had ik niet verwacht, dit zat niet in de planning. En hoe nu verder? Neem eerst de tijd om het even te laten bezinken. Het is niet niks als je erachter komt dat je onbedoeld in verwachting bent.

Vervolgens kun je verschillende dingen doen:

 • Bezoek je partner, moeder, vriendin om erover te praten. Het is belangrijk om te praten over gebeurtenissen die impact hebben op je leven. Zo hoef je het niet alleen te dragen. Deze gesprekken hoeven niet direct te leiden tot een oplossing hoe je hiermee om wilt gaan. Alleen al dat mensen naar je luisteren, kan je helpen.
 • Breng een bezoek aan jouw huisarts. De huisarts kan luisteren naar jouw gedachtes en overpeinzingen. Daarnaast kan hij/zij je ook vertellen welke mogelijkheden je hebt. Maak de afspraak zo snel mogelijk. Want stel dat je besluit dat jij je zwangerschap wilt beëindigen, dan is het raadzaam om dit zo vroeg mogelijk in de zwangerschap te doen. Je hebt dan meer mogelijkheden en de behandeling is lichter.

Welke mogelijkheden heb ik als ik onbedoeld zwanger ben geraakt?

Er zijn vier keuzes. Je kunt de zwangerschap:

 • laten beëindigen.
 • uitdragen en jouw kind zelf grootbrengen.
 • uitdragen en jouw kind afstaan ter adoptie.
 • uitdragen en jouw kind (tijdelijk) laten opgroeien in een pleeggezin.

Je besluit om de zwangerschap te beëindigen

Hoe gaat het nu verder?

 • Maximaal 16 dagen overtijd. Ben je maximaal 16 dagen overtijd? Dan kun je meteen een afspraak maken bij de abortuskliniek voor een overtijdbehandeling. Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig van de huisarts.
 • Langer dan 16 dagen overtijd. In dit geval moet je na het gesprek met de huisarts 5 dagen de tijd nemen om na te denken of je zeker weet dat je de zwangerschap wilt beëindigen. Deze bedenktijd is verplicht, zo staat in de wet beschreven. Na deze 5 dagen wordt er door de arts in de abortuskliniek gekeken via de echo of de zwangerschap minder dan 24 weken is (na deze periode mag er geen abortus meer worden gepleegd). Jullie bespreken welke behandeling bij jouw termijn past.

Welke methoden zijn er om de zwangerschap te beëindigen?

Er zijn diverse methoden om de zwangerschap te beëindigen passend bij de termijn. Hieronder vind je methodes op volgorde van 12 dagen overtijd tot aan 24 weken zwangerschap. Wil je hier meer informatie over lezen. Neem dan een kijkje op Thuisarts.nl

 • Het eitje wordt door een buisje weggezogen.
 • De abortuspil.
 • Zuigcurettage
 • De bevruchte eicel in een abortuskliniek weg laten halen door middel van een operatie.

Buikkrampen en bloedverlies

Bij elke ingreep heb je nadien last van buikkrampen en bloedverlies (soms wel drie weken). De arts wil je na een paar weken zien, om te controleren of de behandeling is geslaagd.

Pijnbestrijding

Heb je echt veel last van de buikkrampen, dan kun je Ibuprofen of paracetamol slikken.

Let op!

Maak je je ongerust over je gezondheid, neem dan altijd contact op met je huisarts. Dit blog is puur informatief. Jouw huisarts is de deskundige voor jou.

De zwangerschap uitdragen en zelf groot brengen

Je bent onbedoeld zwanger. Na gesprekken met jouw partner, moeder, huisarts of vriendin ben je tot de conclusie gekomen om de baby zelf op te voeden. Hoewel je volledig achter je besluit staat, is het niet gek als je af en toe twijfelt. Je lichaam zit vol met hormonen en je opeens kwam je erachter dat je zwanger was. Twijfelen komt zelfs voor bij moeders die bewust zwanger zijn geworden. Door de hormonen worden je emoties soms heen en weer geslingerd. Ook na de beslissing om jouw kind groot te brengen, mag je er altijd over praten. De verloskundige is er ook om jouw verhaal te horen en niet alleen voor de fysieke controles van moeder en kind. Je staat er nooit alleen voor.

Zwangerschap uitdragen en kind ter adoptie afstaan

Wanneer je voor adoptie kiest, dan verdien je mijn respect. De liefde voor je kind is zo groot, dat je jouw eigen gevoelens even aan de kant kunt zetten. En te kiezen voor wat het beste is voor jouw kind. Bij adoptie heb je twee mogelijkheden:

Open adoptie

Bij deze vorm van adoptie mogen de biologische ouders invloed uitoefenen op de keuze van de adoptieve ouders. Ze mogen aangeven hoe zij wensen dat de adoptie uitgevoerd wordt en zullen samen met de adoptieve ouders een plan opstellen. Voor deze optie wordt gekozen hoe de ouders in beeld blijven. Deze vorm van adoptie is nog niet gebruikelijk in Nederland.

Gesloten adoptie:

Bij deze vorm van adoptie zijn de biologische ouders niet in beeld. Wanneer het kind behoefte heeft om zijn biologische ouders te ontmoeten, kan dit met toestemming van zijn adoptieve ouders.

Hier vind je meer informatie.

De zwangerschap uitdragen en jouw kind onderbrengen in een pleeggezin

Je kunt er voor kiezen om je kind in een pleeggezin te plaatsen. Zo heb je meer contact met je kind ten opzichte van adoptie. Het voordeel van een pleeggezin is dat je kind in een gezin opgroeit en toch een band kan opbouwen met zijn biologische moeder. Het ‘ouderschapsplan’ staat niet vast, maar kan telkens bijgesteld worden wanneer alle partijen hierachter staan.

Je leest hier meer over pleegzorg.

Online en anonieme hulp

Fiom.nl – een specialist bij ongewenste zwangerschappen

Deze site geeft je allerlei informatie over de 4 bovenstaande opties bij een ongewenste zwangerschap. Hier is een keuzehulp. De site is niet alleen informatief krachtig, hij zoomt ook in op persoonlijke verhalen. Je kunt namelijk je verhaal insturen en dus ook de verhalen van ervaringsdeskundige lezen. Je kunt lezen wat FIOM voor hen heeft betekend en hoe ze verder zijn gegaan in hun leven. De informatie stopt dus niet na een beslissing. Ze proberen jou ook te begeleiden nadat je jouw keuze hebt gemaakt. Je kunt anoniem contact met hen opnemen om jouw specifieke situatie te bespreken.

Sense.info.nl

Hier kun je terecht voor al je vragen over seks. Dus ook voor onbedoelde zwangerschap. Je kunt algemene informatie lezen, maar ook de antwoorden vinden op veelgestelde vragen, bijvoorbeeld: “Doet een abortus pijn?” of “Ik ben zwanger en ik wil het kind houden, wat moet ik doen?” Je kunt contact met hen opnemen, via: de mail, chat, bellen of een persoonlijke afspraak.

Wij zijn allemaal moeders

Wanneer je dit blog leest, ben je in 95% van de gevallen moeder of zwanger. De zwangere vrouw maakt keuzes waarvan zij denkt dat dit het beste is voor haar en haar kind. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat we niet oordelen over de keuze van een ander. De keuze van een ander kan tegen jouw waarden in gaan. Hoe moeilijk het ook, is steun de ander.

Don’t judge my choices, if you don’t know my reasons.

Lees ook

Anita Schokker