Skip to Content

Leerzame en educatieve uitjes en activiteiten met kinderen

Leerzame en educatieve uitjes en activiteiten met kinderen

Natuurlijk; het belangrijkste van een dagje uit is dat het leuk moet zijn. Maar er zijn ook een hoop educatieve uitjes die ook aan dit criteria voldoen, door te doen, te ervaren, te zien etc.

Vaak zijn het elementen die de uitjes net wat leuker maken. Voor kinderen is het ook goed om ook op een andere manier te leren hoe dingen zijn.

Zo kun je op school de Tweede Wereldoorlog behandelen, het dagboek van Anne Frank lezen maakt al wat meer impact, maar zelf rondlopen in dat Achterhuis om te zien hoe dat is om verstopt te zitten achter een boekenkast, of bijvoorbeeld Kamp Westerbork bezoeken, is nog veel indrukwekkender.

Door iets via verschillende zintuigen waar te nemen beklijft het ook veel beter. Maar wat zijn nu die leerzame en educatieve uitjes met kinderen in Nederland, die ook leuk zijn om te bezoeken met de hele klas?

Leerzaam museum; geschiedenis of kunst uitje

Een museum is vaak gericht op een bepaald thema, dat kan heel breed zijn zoals kunst of geschiedenis of ook echt heel specifiek gericht op een onderwerp zoals de veiligheidsdiensten.

In Nederland zijn er heel veel musea waar steeds meer aandacht komt voor kinderen.

De tentoonstellingen worden steeds interactiever en er wordt gebruik gemaakt van multimediale technieken. Ook zijn er speciale speurtochten voor kinderen of worden er activiteiten georganiseerd die erbij passen.

Hoe leuk is het bijvoorbeeld om in het Mauritshuis zelf je eigen, op Rembrandt geïnspireerde, portret te schilderen?

Zo hoef je niet alleen te kijken naar de schilderijen, maar verwerken ze ook wat achtergrondinformatie over licht en de kleding die ze vroeger droegen terwijl ze gewoon lekker aan het verven zijn.

Wat interessante musea zijn? Dat ligt helemaal aan de interesses van je kind; wat vindt hij of zij interessant? Grote kans dat er wel een museum is dat aansluit bij die interesses. Ongeacht hoe oud je kind is. En dat hoeft echt niet altijd historisch of op kunst geïnspireerd te zijn.

Om toch wat voorbeelden te noemen:

Ook in het buitenland kun je natuurlijk een museum bezoeken, met name de natuurhistorische musea zijn hier vaak een aanrader om te bezoeken.

Lees ook: Museum met kinderen in Nederland

Interactieve en educatieve uitjes

Apart van de musea hierboven wil ik nog even de interactieve musea benoemen, deze staan vaak in het teken van de wetenschap en ontwikkelingen.

Hier kun je allemaal proefjes doen en zelf aan de slag gaan met natuurkundige principes of spelenderwijs kennismaken met bepaalde begrippen zoals perspectief.

Voorbeelden zijn onder andere NEMO Science Center in Amsterdam, Delft Science Center, Doe-Museum in Veendam en het Continium in Veendam.

Technische uitjes

Het klinkt misschien niet zo vriendelijk; een werkplaats voor kinderen alsof je ze aan het werk zet. Maar dit zijn plekken waar ze naar hartelust kunnen experimenten, bouwen en doen.

Zo kunnen ze zelf muurtjes metselen, leren ze hoe de middelpuntvliedende kracht werkt of het draaiorgel, hoe je een dam kan bouwen die een sterke stroming kan tegenhouden of gaan ze aan de slag om een eigen robotje te maken of chips te bakken.

Allemaal kleine proefjes waarbij je spelenderwijs stiekem een hoop leert. Deze vind je door heel Nederland, zoals de Ontdekhoek in Rotterdam en Lelystad, de Kinderwerkplaats in Den Haag en de Ontdekfabriek in Eindhoven.

Bezoekerscentrum

Wat ook een aanrader is, is om een bezoekje te brengen aan een bezoekerscentrum. Sommige zijn gratis te bezoeken zoals Future Land in Rotterdam dat gericht is op de haven en de ontwikkeling van de Tweede Maasvlakte, maar ook bij de Afsluitdijk is er een bezoekerscentrum. Bij andere moet je soms betalen.

Ook Staatsbosbeheer heeft verspreid over het land een aantal bezoekerscentra die niet alleen het startpunt vormen van wandelingen of activiteiten in de directe omgeving, maar waar ook een kleine expositie is of je iets meer leert over de natuur.

Denk bijvoorbeeld aan het Waterloopbos in de Noordoostpolder of bij het Amsterdamse Bos. Uniek is het transferium bij Nunspeet compleet met uitkijktoren.

Themapark

Attractieparken en grote speeltuinen zijn vooral gericht op vermaak, maar er komen ook steeds meer themaparken in Nederland. Daarbij draait het niet om de attracties maar ze zijn gericht op een bepaald thema.

Denk bijvoorbeeld aan Historyland in Hellevoetssluis, het Dino Experience Park in Gouda of de tuinen bij Mondo Verde.

Kinderboerderij en dierenparken

Al met jonge kinderen is een bezoek aan de kinderboerderij een leerzame activiteit.

Ze leren er de verschillende dieren niet alleen vanuit de boekjes maar ook in het echt te herkennen. En mogen de geitjes aaien of de kippen voeren. Veel boerderijen hebben vaak ook een speeltuintje of een waterplaats waar er heerlijk gespeeld kan worden.

Een speciale aanrader is bijvoorbeeld de Belevenisboerderij Schieveen waarbij spelen in de natuur en met water gecombineerd wordt met een bezoek aan de boerderij. Niet echt een kinderboerderij, maar ook de Orchideeënhoeve in Luttelegeest of Berkenhof’s Tropical Zoo zijn echt een aanrader om te bezoeken met kinderen.

Natuurleerpaden

Zelfs van wandelen kun je leren; verspreid over het land zijn er een aantal thema- of natuurleerpaden waarbij je meer leert over een thema.

Onderweg zijn er opdrachten, quizvragen of activiteiten uitgezet om zo een extra dimensie te geven aan een bepaald thema. Of staan er informatieve borden; die kunnen gaan over de natuur en wat voor dieren en planten er leven.

Maar ook rondom een bepaald thema; zo vind je in Westerbork het planetenpad waarbij je op schaal de afstanden aflegt tussen de planeten.

Lees ook: Wandelen met kind; interactieve wandelroutes in Nederland

Planetarium

Zijn je kinderen gek op de sterren of fantaseren ze over wat er nog meer aan leven is in het universum? Verslinden ze science-fiction boeken?

Dan is een bezoek aan een planetarium echt een aanrader; vaak zijn er speciale shows waarbij je meer te weten komt over de sterrenhemel. Of als ze ouder zijn kun je een telescoop bezoeken waarbij je zelf naar de sterren kan turen als het donker is.

Meer informatie vind je hier.

Open dag

Tot slot hoef je niet altijd heel ver te reizen; veel bedrijven of instellingen organiseren een open dag.

Zo is er een kastelendag waarbij kastelen extra activiteiten organiseren, zijn er de molendagen, heb je Kom in de Kas waarbij je een kijkje kan nemen bij de kas of de Campina Boerderijdagen waarbij je rond kan lopen op het boerenerf.

Ook hebben veel bedrijven soms een open dag om bijvoorbeeld bewoners in de buurt een kijkje achter de schermen te geven van hoe het er aan toe gaat bij hun bedrijf of werken ze samen zoals bij de Bieslanddagen.

Met korting een dagje uit

De toegangsprijzen voor bepaalde dagjes uit zoals de grotere pretparken of dierentuinen kunnen snel oplopen.

Gelukkig zijn er heel veel acties waarbij je kan sparen of met korting een bezoekje kan brengen aan dit park. Vaak wordt daar wel rekening mee gehouden in de entreeprijs, dat het ook nog met korting interessant is ;-)

Er zijn veel verschillende soorten passen of lidmaatschappen die je veel korting of zelfs gratis toegang geven tot bepaalde uitjes. Dit is ook vaak een leuk cadeau om te geven of krijgen voor een verjaardag, Sinterklaas of Kerstmis.

Je hebt dan misschien niets fysieks in handen maar kan wel mooie herinneringen maken.

Ook op de website van Vakantieveilingen worden regelmatig uitjes aangeboden met grote korting. Dit begint al bij 1 euro. Vaak worden er heel veel kaartjes aangeboden en kun je regelmatig opnieuw meedoen en meebieden.

Zelf heb ik zo heel goedkoop een helikoptervlucht geboekt voor mijn zoon en mij, wat ik anders niet snel zou doen. In de avond wordt er heel veel geboden, maar overdag of in de ochtend in het weekend is dat veel beter te doen.

Het kan wel zo zijn dat er vervolgens speciale tijden of dagen zijn waarop deze kaartjes gebruikt kunnen worden.

Welke leerzame uitjes mis jij nog in dit overzicht?

Linda van Aken