Skip to Content

Duurzaam verjaardag; van boodschappen tot kinderfeestje tips

Duurzaam verjaardag; van boodschappen tot kinderfeestje tips

Een kinderverjaardag vieren is leuk, maar je wil ook hier graag zo milieubewust mogelijk mee bezig zijn? Wat zou je kunnen doen voor een duurzame verjaardag? Want al die plastic bekertjes en ballonnen: niet echt fijn voor het milieu.

En wat zo leuk er eigenlijk aan is: niet alleen het milieu, maar vaak ook je bankrekening varen er wel bij! Maar hoe pak je het aan?

Duurzame verjaardag; let op de materialen

Feestartikelen hebben nogal eens de neiging om maar voor eenmalig gebruik bedoeld te zijn. Vreselijk eigenlijk. Nog meer afval en vaak nog plastic ook. Oké, het is ook lekker makkelijk, alles hopla de container in. Maar dat wilden we nu juist niet meer. Dus gaan we voor herbruikbare spulletjes.

Om maar even een paar voorbeelden te geven:

  • Slingers kun je in stoffen varianten kopen of natuurlijk is het ook prachtig én leuk om ze zelf te haken!
  • Servies wassen we weer gewoon af na afloop, dus geen wegwerpspullen meer!
  • Ballonnen doen we niet meer aan. Maak of koop extra leuke accessoires om op te hangen. Wil je echt niet zonder ballonnen? Koop dan biologisch afbreekbare exemplaren.

Gerecyclede varianten

Zie je echt op tegen de afwas die je nu extra hebt? Of wil je, zoals gezegd, toch ballonnen enz.? Veel dingen zijn ook verkrijgbaar als gerecyclede varianten of bijvoorbeeld biologisch afbreekbaar. Dat kan dan een prima uitkomst zijn.

Je houdt zo wel een afvalbergje, maar wel op een manier waarbij het milieu niet meteen onder druk komt te staan. En natuurlijk kun je zelf na afloop ook weer recycelen.

Zelf maken

Of het nu om de familie gaat of de kinderen op het kinderfeestje: iets lekkers lusten ze wel. Nu kun je natuurlijk gewoon taart halen bij de bakker, maar je kan ook kiezen om zelf een lekkere kindertaart te maken.

Als je dat doet weet je tenminste ook wat er allemaal in komt te zitten (kun je meteen voor eerlijke, pure producten kiezen) en het scheelt nog eens geld ook! Probeer het zoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes te doen (geldt natuurlijk voor al het eten op die dag).

Scheelt niet alleen afval, maar is gezonder en (dus) ook minder dikmakend…

Een duurzaam kinderfeestje

Voor het kinderfeestje geldt hetzelfde. Geen wegwerpbende en denk ook eens aan papieren zakjes in plaats van de standaard plastic tasjes om aan het einde van het feestje uit te delen.

Doe iets waarvoor je niet eerst ‘uren’ moet rijden. Vier het thuis of in de buurt, zodat je er lopend heen kan (of bij oudere kinderen met de fiets).

Nu kunnen we natuurlijk vooral bezorgde acties ondernemen, maar het kan ook leuk! Waarom zou je het milieu niet als thema gebruiken voor je (oudere) kinderen? Leerzaam, maar uiteraard vooral leuk, want dat moet een feestje toch in de eerste plaats zijn. Vanzelfsprekend koop je ook nu herbruikbare feestartikelen.

Wat je verder zoal zou kunnen doen? Verzin een quiz met vragen over duurzaamheid en andere milieuzaken. Doe een speurtocht door het dorp/de stad en verzamel onderhand het afval. Van dit afval ga je daarna nog met elkaar een kunstwerk maken!

Zoek een mooie film die leuk is voor de kinderen, maar wat ook iets met het thema te maken heeft.

Bedenk met de kinderen leuke acties (en voer ze uit) of maak er een wedstrijdje van wie de beste actie kan verzinnen of wie het meeste geld weet op te halen die middag voor het WWF, Greenpeace of wat je dan ook een warm hart toedraagt.

Natuurlijk alles met lekkers en drinken en veel lol!

Milieubewuste cadeautjes

Bewuste keuzes maken bij het geven van cadeaus hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Allereerst voorkom je al te veel onnodige pakjes door te zorgen dat iedereen weet wat je kindje wil en er dus niets dubbel komt. Je kiest uiteraard voor eerlijke materialen.

Het zou heerlijk zijn als er iets minder verpakt werd: hoeveel overbodig plastic zit er vaak al niet om het speelgoed heen? Nu doe je daar zelf niet zoveel aan.

Wat je wel kan doen is het plastic in ieder geval netjes verzamelen en te laten recycelen. Voorkom dat het ergens anders in terechtkomt!

Ook kun je jezelf afvragen of het echt nodig is om alles nieuw te kopen. Kijk ook eens bij de kringloop. En heb je speelgoed waar niet meer mee gespeeld wordt? Geef het een tweede leven bij een ander kindje door het zelf door te geven aan een ander of biedt het aan bij de kringloop of een rommelmarkt.

Door te kiezen voor duurzamere materialen is het ook mogelijk om zoiets te doen. Anders is het speelgoed al dusdanig beschadigd dat er niets anders op zit dan de prullenbak… En inpakpapier: dat kan ook met gerecycled papier.

Naast de duurzaamheid van het product zelf, kun je ook nog zorgen dat je niet voor andere onnodige verspilling komt te staan.

Laat je kind echt zelf bepalen wat het hebben wil. Is dit te groot voor de visite? Dan komt er een spaarpot waar het verjaardagsgeld in verzameld wordt en wordt er met het geld het grote cadeau gekocht.

Maak de visite duidelijk dat je niet zit te wachten op allerlei frutsels! Die verdwijnen meteen in een hoek en uiteindelijk in de afvalbak.

Je kan ook met de familie afspreken dat er namens de familie 1 groot cadeau voor de neefjes en nichtjes gekocht wordt. Kan je kindje meteen een groter/interessanter cadeau krijgen, wat niet achteloos op de grond ligt te verstoffen!

Niet alleen duurzamer maar eigenlijk uiteindelijk ook veel leuker voor je kind. Dat dan niet iedere bezoeker een pakje bij zich heeft, zullen ze helemaal niet missen als ze niet anders weten! En grotere kinderen kun je dit prima uitleggen.

Hier vind je bijvoorbeeld leuke cadeautips voor 2-jarigen.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)