Je wilt duurzaam en milieuvriendelijk speelgoed voor je kind kopen, maar weet niet goed waar je dan aan moet denken? In deze blog wordt uitgelegd wat duurzaam speelgoed is en er worden tips voor duurzaam speelgoed per leeftijdsgroep gegeven.

Wat is duurzaam/milieuvriendelijk speelgoed?

Duurzaam speelgoed heeft de volgende kenmerken:

  • Het is gemaakt van materialen die veilig, niet giftig en ecologisch zijn. Meestal zijn dit natuurlijke materialen.
  • Het heeft een lange houdbaarheid, gaat niet snel kapot.
  • Je kunt er iets mee leren en/of ontwikkelen.
  • Je kunt er op meerdere manieren mee spelen/ van leren, waardoor het speelgoed niet snel verveelt.
  • Het is niet schadelijk voor het milieu.

Duurzaam speelgoed voor baby’s tot en met 1 jaar

Baby’s ontdekken de wereld voornamelijk met hun mond; ze stoppen speelgoed in hun mond en zien nog geen gevaar. Daarom is het van groot belang dat je voor baby’s veilig speelgoed koopt dat zeker niet giftig is. Duurzaam speelgoed is een zeer goede keuze, omdat het veilig is en niet snel kapot gaat. Bovendien kan jouw kleintje ermee ontdekken, ervan leren en ontwikkelen. Hier zijn een paar voorbeelden van duurzaam speelgoed voor baby’s tot en met 1 jaar:

Groente speelgoed

Deze geweldige groente knuffels van MUYM zijn gemaakt van duurzaam biologisch katoen. De serie bestaat uit vrolijke knuffels, maar ook rammelaars, muziekdoosjes en speelgoed. De kleuren en texturen prikkelen de zintuigen van baby’s en kinderen en dragen daarmee bij aan de ontwikkeling van jouw kindje. De vorm van het speelgoed is in het bijzonder ontworpen om het bewustzijn van de natuur en gezonde voeding te vergroten. Op deze manier maakt je kleintje kennis met Moeder Natuur. Dit speelgoed wordt geleverd met een milieuvriendelijk knutselzakje. Zo voelt het net alsof je de groenten op de markt of in de supermarkt hebt gekocht.

Meer informatie vind je bij Sunny Exodus.

Djeco rain shaker rammelaar

Rammelaar ‘BabyRaini’ is een blauw-naturel rain shaker van het Franse merk Djeco. Het simpele ontwerp in pastelkleuren met kleine kleurige balletjes, nodigt de baby uit tot spelen en onderzoeken. De zachte geluiden doen denken aan regen en zijn perfect voor het vermaken en kalmeren van de kleintjes. De rammelaar is gemaakt van beukenhout en doorzichtig kunststof en beschilderd met onschadelijke waterverf.

Meer informatie vind je hier.

 

Grapat babygym rammelaar

Met deze houten rammelaar ‘Natural Rattle’ van het Spaanse merk Grapat is er veel te ontdekken voor een nieuwsgierige baby. Klassiek babyspeelgoed dat met de verschillende houten vormen en blauw blokje de aandacht trekt. En wordt er met de handjes aan bewogen, dan klinkt er een vriendelijk geluidje uit het belletje. Zo maken kleine peuters spelenderwijs kennis met oorzaak en gevolg en krijgen ze ongemerkt ruimtelijk inzicht. De blokken zijn geregen aan een leren veter en kan daarmee aan de box of de babygym opgehangen worden. De houten blokkenketting heeft een lengte van 103 cm, inclusief veter.

Meer informatie vind je hier.

Grimm’s babykralen grijpspeeltje

Deze ‘Baby Beads Grasper’ van het Duitse merk Grimm’s in de regenboogkleuren, is voor de kleine baby een plezier om naar te kijken, te grijpen en dan rond te draaien om alle kleuren nog eens te zien. Houten babyspeelgoed dat prettig in het knuisje ligt en een stimulans is voor de oog-handcoördinatie en motoriek. En komen de kralen tegen elkaar dan geven ze een klein klikgeluidje. Dit grijpspeeltje is aan elkaar geregen met een elastisch rood koord en er kunnen verschillende vormen mee gekneed worden en past niet in de mond. Het babyspeelgoed is van esdoornhout en gekleurd met niet-toxische beits op waterbasis.

Meer informatie vind je hier.

Loullou babygym

Deze houten babygym van het nieuwe Deense merk Loullou is niet alleen prachtig om te zien, maar stimuleert de fantasie van je kleintje en moedigt de natuurlijke wil van kindjes om dingen te onderzoeken en te ondekken aan. Bij Loullou hechten ze veel waarde aan het natuurlijke ontwikkelingsproces van baby’s en kinderen en willen hier met hun producten zo dicht mogelijk bij aansluiten. Zij gebruiken om te beginnen natuurlijke materialen en kleuren. En door het ontwerp van de 1st Play rustig te houden kunnen baby’s op hun eigen tempo op onderzoek uitgaan. De babygym wordt geleverd met of zonder speeltjes, het leuke is dat er steeds wisselende dingen aan gehangen kunnen worden. Zo blijft je baby geïnteresseerd en gestimuleerd.

Meer informatie vind je hier.

Maileg knuffel rammelaar