Skip to Content

Duurzaam huis maken; voorbeelden van huishoudelijke producten tot energieneutraal en milieuvriendelijk bouwen

Duurzaam huis maken; voorbeelden van huishoudelijke producten tot energieneutraal en milieuvriendelijk bouwen

Duurzaamheid wordt ook wel eco-vriendelijk genoemd. Als je je huis duurzamer wilt maken betekent dat je het dusdanig gaat inrichten of aanpassen dat het een positieve impact op het milieu heeft. De snelste manier om dit te bereiken is door middel van enkele veranderingen in en om het huis. Er zijn diverse manieren om dit te bereiken en te besparen op energie- en waterverbruik.

Efficiënte huishoudelijke apparaten

Eén van de snelste opties is om te investeren in duurzame apparaten. Oude witgoed apparaten gaan vaak lang mee en dat lijkt heel duurzaam, maar het zijn ook echt energiesluipers. De huidige apparaten maken gebruik van de nieuwste technologie en zijn daardoor een stuk duurzamer.

Je kan beginnen met het vervangen van alle gloeilampen tot ledlampen. Deze kan je koppelen aan een bewegingssensor, zodat je voorkomt dat als er niemand is, het licht aan blijft staan. Ledlampen gebruiken minder energie en hebben meer branduren waardoor je ze minder snel hoeft te vervangen.

Als je een huishoudelijk apparaat gaat kopen is het goed om te letten op het energieverbruiklogo van a tot en met g. Energie-efficiënte producten gebruiken 10% tot 50% minder elektriciteit dan normale apparaten. Bij het aanschaffen van huishoudelijke apparaten moet je twee soorten kosten in acht nemen. De aanschafkosten en de kosten voor het gebruik.

Wanneer je energie-efficiënte apparaten koopt gaan de gebruikskosten omlaag. Dit geldt met name voor apparaten zoals; koelkasten, vaatwassers, fornuizen en ovens, tv’s, wasmachines enzovoorts.

Energieneutraal huis

Een droom voor veel mensen is een energieneutraal huis; dat wil zeggen dat er een balans ontstaat tussen het energieverbruik en de energie die je zelf opwekt door middel van zonnepanelen, of als je in een buitengebied woont misschien wel een windmolen.

Je hebt dan geen energie nodig, of als je teveel opwekt kan je dat zelfs gaan terugleveren aan de energieleverancier wat geld kan opleveren. Daarnaast is het handig als het energieverbruik wordt teruggedrongen zodat je minder nodig hebt.

Overstappen naar zonne-energie is een goede manier om milieuvervuiling te verminderen. En op de lange termijn kan de aanschaf voordeliger zijn dan de huidige situatie.

De huidige zonnepanelen maken gebruik van de nieuwste technologie en gaan jarenlang mee. Er wordt ook geëxperimenteerd met bijvoorbeeld zonnepanelen die je in de duurzame tuin kan neerzetten waardoor je geen geld meer kwijt bent aan installatie.

De zonne-energie moet natuurlijk ook opgeslagen worden. Je zal dan een batterij moeten installeren. Het aanschaffen van een topkwaliteit batterij brengt ook heel veel voordelen met zich mee. Het zorgt ervoor dat je een continue stroomtoevoer hebt. Hier wordt alle zonne-energie opgeslagen, zodat je het ‘s nachts kan gebruiken.

Andere manieren om groene energie op te wekken zijn met kleine windmolens en waterturbines. Om zelf energie op te wekken zijn deze twee opties ook te overwegen. Alhoewel windmolens niet zo gemakkelijk geïntegreerd kunnen worden als zonnepanelen, zijn ze wel een geschikte optie.

Er zijn namelijk compacte windmolens op de markt die niet zoveel ruimte op het erf nodig hebben. Ook zijn er kleine waterturbines die je kunt aansluiten aan het watersysteem. Deze hebben kleine generatoren die energie opwekken naarmate het water erdoor stroomt.

Groene energie

Er zijn drie soorten groene energie; dit zijn zonne-energie, windenergie en waterkracht. Als je wilt stimuleren dat er meer duurzame energie wordt opgewekt in Nederland, kun je naar het beleid van een energiebedrijf kijken om te bepalen wat de beste energieleverancier is.

Welk aandeel van de stroom van het bedrijf is ‘echt groen’? Hoeveel investeert het bedrijf in de opwekking van nieuwe duurzame energie? De Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE beoordelen ieder jaar alle energiebedrijven op de Nederlandse markt. Ze letten daarbij op de investeringen in stroomopwekking, de inkoop van stroom en de levering van stroom.

Isolatie

Een huis dat goed is geïsoleerd houdt in de winter warmte vast en is in de zomer koeler. Dit zorgt ervoor dat je minder energie nodig hebt om je huis te verwarmen. Je kan je huis op verschillende manieren isoleren; één van de meest gekozen opties is het isoleren van het dak.

Warmte stijgt op waardoor isolatie er voor zorgt dat de warmte in huis blijft en niet via het dak verdwijnt. Daarnaast kan je ervoor kiezen om de vloer of de kruipruimte te isoleren, scheelt ook weer in koude voeten 😉 Ook de muren kun je isoleren.

Er zijn verschillende opties van isolatie waarbij de een iets milieuvriendelijker is dan de ander. Een zeer milieuvriendelijke manier van isoleren is celluloseisolatie. De materiaal bestaat over een groot deel uit gerecycled krantenpapier.

Een andere optie is icyneneisolatie, dit is een foam gemaakt van castorolie. Deze foam wordt in de muur of het dak gespoten en zet daar uit om zo te isoleren. Het voordeel hiervan is dat het ook in alle kleine kiertjes terecht komt en de kans op warmte verlies minimaal wordt. Daarnaast helpt deze bij het dempen van geluid.

Tot slot kan je kiezen voor Therma cork en Denim isolatie. Therma cork wordt gemaakt van boomschors van eik en is biologisch afbreekbaar. Kurk helpt ook qua geluidsdemping. Denimisolatie wordt gemaakt van gerecyclede jeans. Dit is ook milieuvriendelijk want het bestaat uit denim en katoen.

HR+ glas

Heb je nog enkel glas? Dan is investeren in dubbel of triple glas een geschikte manier om te voorkomen dat je warmte of kou verliest. De meest besparende ramen zijn HR+ ramen, die ook ervoor zorgen dat geluid van buiten minder naar binnen doordringt. Daardoor wordt dit ook veel gebruikt in huizen binnen de aanvliegroutes van Schiphol.

Ventilatiesysteem

Tot slot kan je ervoor kiezen om een ventilatiesysteem installeren. Dit systeem kan helpen met de warmteterugwinning. Dit alles kan meewerken bij het verminderen van milieuvervuiling. En zullen op de lange termijn ook geld besparen.

Warmtepomp of cv-ketel?

Over het algemeen is de warmtepomp zuiniger dan een cv-ketel. Daarnaast heeft een warmtepomp geen aardgas nodig, maar gebruikt hij elektriciteit, lucht en water. De cv-ketel gebruikt gas, ook is de cv-ketel minder milieuvriendelijk vergeleken met de warmtepomp. Moderne ketels kunnen wat zuiniger gaan werken maar ze hebben nog steeds gas nodig.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *