Skip to Content

Dunstan babytaal; 5 huiltjes herkennen en onderscheiden

Dunstan babytaal; 5 huiltjes herkennen en onderscheiden

Priscilla Dunstan woont in Australië is de grondlegger en naamgever van Dunstan babytaal. Toen zij moeder werd kwam zij erachter dat haar zoon vijf verschillende huiltjes had.

Ze vergeleek dit met andere pasgeboren baby’s en herkende daar hetzelfde. Zij heeft namelijk volgens eigen zeggen een fotografisch geheugen voor geluid.

Ze kwam er al snel achter dat ieder huiltje een eigen betekenis had waaruit je kan afleiden wat het nodig heeft. Deze babytaal wordt daarom ook wel de Dunstan babytaal genoemd en is het meeste herkenbaar bij baby’s van 0 tot 3 maanden.

Dunstan Babytaal

Deze geluiden zijn gebaseerd op basisreflexen van baby’s en daardoor onafhankelijk van de taal die de ouders spreken.

Na een maand of vier verdwijnen de geluiden en reflexen en maken ze plaats voor bewuste communicatie. Daarom is het ook belangrijk om goed naar de eerste huiltjes van je baby te luisteren.

Het gehuil voordat je baby echt losbarst. Dat is namelijk het moment waarop je baby zijn behoefte het meest duidelijk communiceert.

Betekenis huiltjes

Dunstan babytaal; 5 huiltjes herkennen en onderscheiden - Mamaliefde
  • Neh; dit is het huiltje dat aangeeft dat je baby honger heeft. De tong beweegt daarbij van boven naar beneden en het geluid kan lang aanhouden. Als je baby een geluid maakt dat klinkt als ‘neh’ of ‘nah’, weet je dat het etenstijd is.
  • Owh/Auw; met dit huiltje wil je baby duidelijk maken dat het moe is. Het geluid is vergelijkbaar met het geluid als je hardop gaapt. Je baby’s mond krijgt tijdens deze ‘gaap’ een ovale vorm. Vaak zie je dan ook dat ze met de vuistjes in de oogjes wrijven. Het is vaak een zeurderig geluid.
  • Eairh; als je dit hoort heeft je baby last van darmkrampjes. Het is een dringend, persend geluid. Het geluid kan wat lastiger te herkennen zijn, maar gaat meestal gepaard met een ‘moeilijk kijkend’ gezicht en gebalde vuistjes. Daarnaast trekt je baby vaak zijn benen omhoog. Je kan voor verlichting zorgen door met de klok mee te wrijven over je baby’s buikje.
  • Heh; om dit geluid te onderscheiden, let je op de ‘H’ klank die met de adem wordt uitgesproken, net als het woord hijgen. Het is tijd om aan het werk te gaan. Je baby wil namelijk graag een schone luier en voelt zich oncomfortabel. Dit is de meest voorkomende oorzaak. Het kan echter ook veroorzaakt worden door iets anders. Heeft je baby het koud of juist te warm? Ligt hij in een ongemakkelijke houding?
  • Eh; dit betekent dat er een boertje dwars zit. Het is een vrij korte klank waarvan het geluid sterk lijkt erg op ‘Neh’ en ‘Heh’, luister daarom goed naar de beginklank. Bij je baby zit een boertje dwars, help hem daarom met boeren. Houd je baby tegen je borstkas terwijl jij rechtop staat of zit en klop zachtjes op je baby’s rug. Burp!
Linda van Aken