Skip to Content

Dungeons en Dragons voor kinderen

Dungeons en Dragons voor kinderen

DND (Dungeons and Dragons voluit) is een spel dat manlief regelmatig speelde toen ik hem leerde kennen. Op de studentenvereniging waren er speciale avonden waarop ze met een klein groepje bij elkaar kwamen om dit spel te spelen.

Vaak tot midden in de nacht, ik hoefde dan ook niet op hem te wachten met naar bed gaan. Sinds kort hij heeft dit fantasy spel bij de kinderen geïntroduceerd. 

Wat is D&D?

D&D staat voor Dungeons en Dragons; oftewel Kerkers en Draken vertaald naar het Nederlands. Het is een bordspel dat zich in de fantasywereld afspeelt. Er is geen winnaar of verliezer, al kan je wel je leven kwijt raken. Dan kan je echter altijd als een ander karakter terugkomen. Je bedenkt zelf je eigen karakter waarmee je op avontuur gaat.

De spelleider bedenkt bepaalde situaties die in een bepaalde omgeving plaatsvinden. Dit kan een brug zijn over het water, een piratenboot, of op een verlaten ruïne bovenop een berg.

Vooraf wordt er een situatie bedacht binnen de rode draad en een aantal karakters die daar ook zijn. Hoe het spel daadwerkelijk verloopt is aan de spelers, die hebben enorm veel invloed. Als spelleider moet je dus creatief zijn en goed kunnen improviseren.

Je kan het spel spelen met zijn tweeën; dus een speler en een spelleider maar ook met een hele groep. Je moet dan wel iets langer wachten tot je aan de beurt bent, maar doordat het een sociaal spel is blijft iedereen betrokken bij het spel.

Dungeons en Dragons voor kinderen - Mamaliefde

Een speelbord kan je zelf maken; dit is vaak een ruitjesvel zodat je kan uittellen hoeveel stappen je mag zetten. Waarop een cellofaan ligt waarop je de situatie tekent. De karakters en situaties kan je zo uitgebreid mogelijk maken als je zelf wil. Zo is bijvoorbeeld Playmobil of Lego ninjago zeer geschikt om bepaalde omgevingen wat meer tot leven te wekken.

Er zijn spelregelboeken die je kan gebruiken als handleiding. Bij jonge kinderen is dit echt de basis en gaat het vooral om het spel zelf. Zodra ze ouder zijn kan je wat meer rekening houden met de spelregels.

De rode draad van het verhaal dat wij thuis spelen is dat de Ridderprinses (Nella) op queeste is naar de berg waar een oude ruïne staat omdat daar iemand is die ze zoekt. Ze weet alleen de weg niet en komt onderweg in de meest bizarre situaties terecht.

Dungeons en Dragons voor kinderen - Mamaliefde

Stimuleert fantasie

Je speelt met fantasiekarakters zoals kabouters, pratende muizen, reuzen, etc. Dit maakt het iets makkelijk voor de kinderen om ook echt hun fantasie te gebruiken.

In het begin zullen ze nog veilig blijven bij bekende verhaallijnen / sprookjes, maar voor je het weet fantaseren ze er op los en kom je in de meest originele situaties terecht. Doordat je het verhaal zelf bedenkt kan je het ook zo spannend maken als je zelf wil.

Bevordert rekenvaardigheid

Bij dit spel wordt er veel gebruik gemaakt van een dobbelsteen. Dat betekent dus dat er veel gerekend moeten worden. Er moeten getallen bij elkaar opgeteld worden. Maar er zijn ook momenten waarbij je tegen elkaar strijdt, daarbij bepalen het aantal ogen hoe de strijd verloopt.

Bijvoorbeeld of een aanval effect heeft, of afgeslagen kan worden. Daarbij is het begrip meer en minder heel belangrijk. Onbewust zijn ze dus heel erg met getallen en rekenen bezig.

Dungeons en Dragons voor kinderen - Mamaliefde

Vergroot zelfvertrouwen

Doordat je bepaalde situaties moet oplossen en zelf je eigen spel kan bedenken, stimuleert dit je zelfvertrouwen. Er is geen goed of fout, je kan zelf bepalen wat je doet. Wel kan een bepaalde keuze een bepaalde consequentie hebben voor de verhaallijn. Ze moet zich inleven in het karakter en bijvoorbeeld tegen ‘vreemden’ praten wat ze nogal spannend vindt.

Stimuleert taalontwikkeling

Naast het stimuleren van het zelfvertrouwen spelen we dit spel ook om de taalontwikkeling te stimuleren, door alleen al heel talig bezig te zijn. Denk bijvoorbeeld aan het maken van volledige volzinnen, het stellen van vragen etc. Er moet een hoop gepraat worden.

Sociale vaardigheden

Zoals bij ieder spel komen er ook sociale vaardigheden kijken bij dit spel. Je speelt het tenslotte samen, je moet dus leren om op je beurt te wachten.

Doordat je het samen speelt, oefen je ook de sociale vaardigheden van het samenwerken om bepaalde situaties op te lossen. Ook leer je omgaan met bepaalde situaties, die je in het dagelijks leven ook tegenkomt.

Doordat het nu in een fantasiewereld gebeurt, kan je oefenen hoe je daarop kan reageren. Hoe reageer je bijvoorbeeld als je iemand tegenkomt die niet lief is en je de weg verspert waar je graag langs wil? De uiteindelijke oplossing was om te vragen of dat karakter mee wil gaan om de weg te wijzen.

Creativiteit en oplossingsvermogen

Dat laatste zorgt er dus ook voor dat je de nodige creativiteit en oplossingsvermogen nodig hebt. Je komt in bepaalde situaties terecht waarbij je moet gaan bedenken hoe je dat kan oplossen.

Wat als je bij een rivier komt waar geen brug over is? En je aan de overkant een pad ziet liggen. Hoe kom je daar? Het leuke is dat dat soort situaties ook voor verrassingen kunnen zorgen waar je zelf nog niet eens bij stil had gestaan.

Had jij al eens van dit spel gehoord?

Linda van Aken