Skip to Content

Het Sinterklaas dobbelspel; spelregels (met kinderen)

Je kunt natuurlijk op meerdere manieren Sinterklaas vieren. Je kunt voor een vast bedrag allerlei cadeautjes kopen en die in een jute zak verzamelen, je kunt lootjes trekken en dan een cadeau inpakken in wel of geen surprise, het cadeau kan wel of niet samengaan met een geschreven gedicht en je kunt kiezen om er een spel van te maken.

Deze laatste vorm hebben wij al meerdere jaren uitgevoerd. De oudste had dit al eens gespeeld op de scouting en vond het ook een leuk idee voor thuis. Hij legde het goed uit en iedereen was direct enthousiast. Ja dit gaan we ook zo doen!

Ik ben moeder van drie pubers. De tijd van cadeautjes verstoppen, zelf de hele stapel bij elkaar kopen en bedenken is nu eindelijk voorbij. Nu doen we dit echt met elkaar, als gezin. Dat betekent dus ook samen overleggen.

Soms ben ik de eerste die hierover begint, aan tafel na het avondeten en soms begint er iemand anders met de vraag “hoe gaan we dit jaar Sinterklaas vieren?”

Ondanks dat we het al een aantal jaren op rij op deze manier pakjesavond vieren, blijft het een hilarisch spel. Vooral omdat hier voldoende eigenwijsjes leven die ondanks alle voorafgestelde regels er altijd weer een eigen draai aan weten te geven. Verrassend en altijd leuk!

Wij houden het op 25 euro per persoon. Dit bedrag krijgen de kinderen van ons op de rekening gestort zodat zij hier geen eigen verdiende zakgeld aan kwijt zijn. Er wordt door iedereen totaal 5 cadeautjes gekocht van 5 euro per stuk en daarbij let je op dat iedereen het cadeautje ook kan gebruiken.

Mijn dochter is dan zo eigenwijs om vooral gericht per persoon te zoeken, mijn middelste vindt dit een lastige en zoekt vooral wat hijzelf leuk vindt en de oudste zoekt het vooral in bruikbare spullen die altijd wel handig zijn zoals de geijkte pennen, schriften, usb-sticks en dergelijke.

Al met al een stapel van 5 x 5 cadeautjes, 25 pakjes dus in totaal. Dit is de pot waar we om spelen.

De spelregels worden uitgedeeld, we zitten in een kring om een tafel vol lekkers en drinken, de stapel cadeaus liggen achter ons en om de beurt gaan we dobbelen met een dobbelsteen. Uiteraard mag de jongste altijd beginnen.

Kies een bijzondere dobbelsteen, bijvoorbeeld een enorm grote van zacht foammateriaal, of een dobbelsteen die licht geeft door led-lampjes, zo krijgt het spel nog een extra leuk effect. Maar uiteraard mag je ook gewoon de simpele dobbelsteen uit de spelletjeskast halen. Het is jullie avondje!

De spelregels

Een dobbelspel speel je het meest met één dobbelsteen. Een dobbelsteen heeft in totaal 6 vlakken met ogen. Dus met zes verschillende opdrachten of regels heb je al een goede basis om dit spel te spelen.

De meest gebruikte regels zijn:

 1. Pak een cadeau van de stapel en laat het ingepakt voor je staan
 2. Alle cadeautjes worden naar links doorgegeven
 3. Pak een cadeautje van de stapel en pak het uit
 4. Alle cadeautjes worden naar rechts doorgegeven
 5. Pak een cadeautje van jouw stapeltje uit
 6. Pak een cadeautje van een ander maar laat het nog wel ingepakt

Met deze regels speel je de ronde tot alle cadeautjes van de stapel op zijn. Nu kun je verder naar de tweede ronde. De regels kunnen nu een beetje anders zijn, dus let wel goed op!

 1. Geef een pakje weg aan een ander
 2. Iedereen geeft één pakje door naar rechts
 3. Ruil van plaats met iemand
 4. Ruil met iemand één cadeautje
 5. Pak één cadeautje bij iemand weg
 6. Schuif allemaal een stoel op naar links

Deze ronde kun je spelen zolang je wilt, meestal is een half uur wel voldoende.

Is er hierna nog behoefte aan een extra uitbreiding? Dan kun je er nog een derde ronde aan toevoegen. Let op, ook nu zijn er weer andere regels tussendoor gekomen!

 1. Ruil met iemand één cadeautje
 2. De persoon na jou moet een beurt overslaan
 3. Geef een cadeau aan de speler met de minste cadeautjes
 4. De wijzer van klok draait om, de speler die voor jou was, mag nu weer dobbelen
 5. Laat twee personen (dus niet jij!) wisselen van cadeaus
 6. Schenk iedereen wat te drinken in

Voorbeelden van andere bruikbare spellen voor een leuke pakjesavond

De spelregels zijn bij dit spel hetzelfde als bij het gewone dobbelspel, maar hier wordt er gebruik gemaakt van een creatieve dobbelsteen! De dobbelsteen laat nu geen aantal ogen zien, maar zegt direct wat de opdracht is.

Ideaal voor spelers met een slecht geheugen en die denken dit als smoes te kunnen gebruiken om en cadeautje zelf te houden terwijl het eigenlijk naar de buurman zou moeten worden doorgegeven.

Ook hier is het werkblad van Snipsnap weer gratis uit te printen. Plak het op stevig karton en vouw de dobbelsteen goed op zijn plek. De opdrachten staan nu wel vast bij dit spel. Wil je een volgende ronde met andere opdrachten willen spelen, dan zou je hiervoor dus een andere dobbelsteen moeten maken met aangepaste teksten.

Een Sinterklaasspel is op meerdere manieren te spelen. Het makkelijkste is hierbij om een algemeen klassiek bordspel te gebruiken. In dit geval is Ganzenbord een mooi uitgangspunt. Je dobbelt om met je loper zo snel mogelijk naar het eindpunt te komen en onderweg kom je allerlei opdrachten tegen, sommige opdrachten zijn goed voor jou en sommige opdrachten juist gunstig voor je medespelers.

Op de website van radbag kun je het bordspel downloaden en uitprinten. De opdrachtenkaarten zijn ook apart uit te printen. De opdrachtenkaarten gaan hier voornamelijk om het spelen voor pepernoten, tijdens dit spel moet je dus zoveel mogelijk pepernoten zien te krijgen. Hier kun je zelf uiteraard een aanpassing in maken door de pepernoot te vervangen in een pakje. Op deze manier kun je pakjesavond een gezellige invulling geven.

Heb je geen losse dobbelsteen in huis dan kun je een ander spel spelen waar geen dobbelstenen bij nodig zijn. Een kaartspel bijvoorbeeld of een Sinterklaas-memory. Zoek leuke plaatjes uit op internet of gebruik de gratis printables van de website van printcandy.

Plak de plaatjes op stevig papier en knip ze uit tot gelijke vierkantjes. Wie als eerste een setje van twee gelijke plaatjes heeft omgedraaid mag een pakje van de cadeautafel kiezen.

Hier kun je zelf ook verschillende spelregels bij verzinnen. Eerst een ronde alles ingepakt laten, tweede ronde je pakje naar links doorgeven en derde ronde pakje wel uitpakken bijvoorbeeld.

Suggesties voor de opdrachten voor het Sinterklaas

Je kunt heel goed zelf (of samen) de opdrachten bedenken voor bij de derde ronde van het dobbelspel. Hieronder staan een aantal suggesties voor de opdrachten. Die kun je zo uitdagend mogelijk maken, maar er blijft altijd de kans dat je het zelf moet gaan doen.

 • Zing een sinterklaas- / kerstliedje.
 • Schenk voor iedereen chocolademelk (of ander drinken) in.
 • Geef de schaal met pepernoten door.
 • Zoek het kleinste cadeautje uit en leg die op je eigen stapel neer.
 • Pak het grootste cadeautje en leg dat bij je eigen stapel.
 • Balanceer net als Sinterklaas over een smalle balk / streep.
 • Verruil met iemand anders fysiek van plaats en neem je cadeautjes mee.
 • Verruil met iemand naar keuze de stapel met cadeautjes.
 • Verdeel al je cadeautjes over de anderen en krijg van iedereen 1 cadeautje terug.
 • Zet de joker in.
 • Ren een rondje om het huis.
 • Verkleed je als Piet.

Wanneer de tijd om is houdt iedereen de cadeautjes die hij/zij voor zich heeft aan het einde van het dobbelspel en die uitpakken.

Cadeautips

Omdat je met een spel niet vooruit kan kijken wie welk pakje zal uitpakken of uiteindelijk zal krijgen is het verstandig om te zoeken naar enkele algemene presentjes. Iets waar iedereen iets aan heeft.

Een leuk spel voor op het strand of een kaartspel, spullen om in de keuken te bakken, een bakpakket om muffins te maken, iets heel fouts voor in de kerstboom. Je vindt cadeautjes onder de 10 euro onder andere bij bol.com of voor originele hebbedingetjes onder de 20 euro bij Ditverzinjeniet.

Aan het eind van het spel kan er natuurlijk ook altijd nog onderling geruild worden, maar wie weet heb je iets speciaal gekocht voor iemand waar juist een ander heel blij mee is.

Het aantal cadeautjes en het bedrag is natuurlijk voor iedereen persoonlijk en dit kun je zelf in de hand houden. Je kunt het beperken tot maximaal 3 cadeautjes of een bedrag van x-aantal euro per pakje laten kopen. Dit is maar net wat jullie kunnen en willen uitgeven.

Om het spel ook een duurzaam tintje te geven, kun je ook stellen dat je een aantal pakjes koopt in een winkel en bijvoorbeeld ook een pakje koopt via en tweedehandswinkel, kringloop, rommelmarkt of online website en je kunt ook iets uit huis inpakken.

Er ligt vast wel iets in een la wat je niet meer gebruikt of wat je niet nodig hebt, als het nog nieuw in de verpakking zit kan ook dit prima worden ingepakt.

Nog meer spellen voor Sinterklaasavond om te kopen

Vind je dit teveel werk? Er zijn ook kant-en-klare spellen te koop:

 • Pakjesspel Sinterklaas / Kerst: Omdat veel mensen het dobbelspel op Sinterklaasavond zelf al ontdekt hebben, waren er tot voor kort al grote dobbelstenen verkrijgbaar. Maar omdat deze manier van spelen toch wat te wensen overlaat, bedacht Toucan Games het Pakjesspel. Het Pakjesspel biedt een compleet Sinterklaas-dobbelspel in één pakket. Het heeft in totaal drie spannende spelrondes, in het pakket zitten daarom drie speelborden. Daarnaast zijn er maar liefst 50 kanskaarten, en bepaal je de richting van het spel geheel onpartijdig met een dobbelsteen en een draaiwijzer. Een Sinterklaas-dobbelspel was daardoor nog nooit zó leuk. Dit spel vind je hier.
 • Hilarisch Cadeau Spel: Door te dobbelen, de 110 originele en leuke opdrachtkaarten en de vele variatiemogelijkheden speel je het spel om cadeaus. Een gezonde competitie en gezellige hilariteit is wat ontstaat. De cadeaus wisselen telkens van eigenaar of plaats door de leuke opdrachten. Dit alles samen vormt het karakter van het spel; terwijl pech en geluk zich voortdurend afwisselen is er 1 zekerheid… iedereen wint altijd! Het leuke van dit spel is, iedereen gaat gegarandeerd met 1 of zelfs met meer cadeaus naar huis. Het spel is heel gemakkelijk te spelen en snel uit te leggen aan alle deelnemers. Het is te spelen vanaf 6-99 jaar en met een groep vanaf 3-99 personen. Dit spel vind je hier.
 • Gezelligste Sinterklaas Spel: Om het ‘heerlijk avondje’ nog leuker te maken, zijn in opdracht van de goedheiligman deze supergezellige spellen gemaakt. Tijdens het uitpakfestijn krijgen jullie met het Sinterkaartspel (16 spelletjes) allemaal leuke en lachwekkende opdrachten, die zorgen voor veel lol voor jong en oud! Ook het surprisespel en het ‘wie is aan de beurt’-spel zorgen voor veel hilariteit en vette pret. Tijdens het spelen worden de stembanden natuurlijk goed getest. En er wordt flink gestrooid in een of andere hoek bij de te gekke pepernotenopdrachten. Dit spel vind je hier.
 • Sinterklaas Surprise spel: Het Sinterklaas Surprisespel is in eerste instantie een Sinterklaasspel voor iedereen die Pakjesavond viert met kinderen tussen de 3 en 12 jaar. De spellen zijn voor alle leeftijden en daarom ook leuk voor de ouders, grote broers en zussen, opa’s en oma’s, ooms en tantes enz. Met dit spel gaat het niet zozeer om de kadootjes maar vooral om gezelligheid en aandacht voor elkaar. Je kunt hierbij kiezen uit 29 spelletjes en korte opdrachten waarbij humor en gekkigheid centraal staan. Sommige zijn met veel actie, andere vereisen wat meer denkwerk. Het voorbereiden van het feest kost je ongeveer een uur en levert vele uren plezier op! Dit spel vind je hier.
 • Sinterklaas kadospel: Rondloop-bordspel met leuke en gevarieerde opdrachten waarbij de spelertjes jacht maken op de cadeaus. Dit spel vind je hier.
 • Het leuke Sinterklaasspel: Het leuke Sinterklaas-kadootjesspel is een leuk spel voor tijdens de decembermaand. Het spel is lekker makkelijk en dus leuk om gezamenlijk te spelen met jong en oud! Dit spel vind je hier.
 • Sinterklaasspel; Het sinterklaasavondspel bevat verschillende elementen van een originele sinterklaasavond, zoals: Gedichten maken, liedjes zingen, opdrachten uitvoeren. Daarnaast is het spel zelfs met echte pepernoten te spelen! Het spel staat garant voor veel gezelligheid, leuke en grappige momenten met de hele familie. Dit spel vind je hier.

Alvast veel plezier met de voorbereidingen en een fijne pakjesavond gewenst.

Linda van Aken

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.