Ook al is het nu nog veel te koud, de zomer komt echt. Je ziet het al aan hoe groen alles is. Ik kan niet wachten tot de zon er eindelijk echt is en we met z’n allen naar buiten kunnen verhuizen. Want de zon en buiten zijn maakt gelukkig. In dit artikel vind je te gekke, makkelijke, uitdagende en superleuke tuin DIY ideeën voor buiten in de tuin. Wist je dat kinderen het leuk vinden als papa of mama lekker meespeelt? Met deze geweldige dingen in de tuin vergeet je zelf ook de tijd. Ook kan het heerlijk zijn om knusse plekjes in de tuin te creëren om even tot rust te komen.

Zandbak tuin DIY ideeën

Een all-time-favourite is natuurlijk een zandbak maken. Letterlijk elk kind vindt dat leuk en het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling. De fijne motoriek wordt ontwikkeld door het spelen met het zand. Daarnaast kun je met zand zo ongeveer alles maken wat in je fantasie opkomt, daardoor ontwikkelt het kind de fantasie en creativiteit. Verantwoord spelen ten top. En ja ik weet het, dat zand zit overal. Maar we hebben een stofzuiger en een wasmachine…

Zandbak autobaan

Wil je in een middagje de gaafste zandbak van de buurt maken? Dan zit je met dit project goed. Het enige wat je nodig hebt is: zwarte verf, witte verf en eventueel twee plankjes voor de parkeerplaatsen.

Verborgen zandbak

Zit je eigenlijk niet zo te wachten op een zandbak in je tuin? Bouw hem dan gewoon in, why not? Even zand aanvegen, deksel weer dicht en: weg kidsproof tuin, welkom strak BBQ-tuintje!

Een zandweggetje…

Stoere auto’s hebben natuurlijk niet voor niets van die grote banden. Door één weggetje in de zandbak te leggen, wordt de fantasie van kinderen (opnieuw) geprikkeld. Pak een kop thee en observeer stiekem wat je kind allemaal voor verhalen vertelt tijdens het spelen. Je staat versteld! Deze kan je zelf maken als tuin diy of hier Way2Play kopen.

Zandbak mét verlichting

Hoe gaaf is het als je in het donker nog even in de zandbak mag spelen. Papa of mama moeten vast in de buurt blijven, en zo net voor het slapen gaan is het zandtechnisch gezien niet helemaal fijn… Maar fotogeniek is het natuurlijk wel.

De zandbak + speeltoestel

Simpel, maar o zo leuk. Door op de deksel van de zandbak verschillende zandglijbanen en trechters te bevestigen wordt spelen met zand nog veel leuker.

Het zandschip

Het is niet moeilijk te maken, het ziet er geweldig uit én je kindje is beschermd tegen de zon: wat wil je nog meer?

De zandboot

Met deze zandbak hoor je binnen no-time ‘aye aye kapitein!’ door de tuin,

Lees ook; De leukste zandbakken voor kinderen

Spelen met water

Zand en water; dat is voor de meeste kinderen genoeg om uren bezig te zijn. Het kan natuurlijk geen kwaad om de zin om te spelen (en de schermpjes weg te leggen) wat op te wekken door te gaaf speelgoed. Als je kind al wat ouder is, vindt hij/zij het leuk om te helpen (te kijken) naar hoe zijn speelgoed gemaakt wordt. En dan daarna trots tegen vriendjes zeggen dat ‘míjn papa/mama dit gemaakt heeft!’.

Een oude badkuip

Bij grote kringloopwinkels komt er regelmatig een oude badkuip voorbij. En anders staan er genoeg op Marktplaats… voor dit geweldige zwembad in je tuin. Nu kun je eindelijk zeggen dat je een zwembad in de tuin hebt.

En op een luie zomeravond kruip je er gewoon lekker zelf in, maar dan wel zonder die visjes graag…:

Het kanaal

Een geweldige kinderattractie in de tuin is soms zo simpel… Zaag of koop een grote plastic buis die over de lengte in tweeën is. Graaf hem in en leg over beide uiteinden een tegel. Vul de buis met water en voilá daar is het kanaal.

Zandbak/watertafel

Een picknicktafel in de tuin maakt de boel gezellig, maar deze is wel heel speciaal… Eerst een boterhammetje eten, maar als die op is: deksel eraf en spelen maar! En verbaas je over hoe lang ze opeens ‘aan tafel’ kunnen zitten.

Zelf niet zo handig; je kan ze ook hier kopen!

Zandbak/watertafel

Of deze, een stukje ingewikkelder om te maken maar wel té leuk.

Waterbaan

Lekker met water kliederen is ook leuk met een waterbaan. Vind je deze versie te eenvoudig? Dan kun je er natuurlijk ook nog een rad en trechters tussen plaatsen.

Sponzenrace

Hoe gaaf en makkelijk te maken is dit? Hang een stuk of 10 grote sponsen aan een touw, maak de sponsen nat en laat de kinderen een sponsenrace doen op fietsjes of rennend. Op deze foto is er ook een pvc-constructie waar water uit spuit, dat kan, maar hoeft natuurlijk niet. Zo’n spuitsysteem kost nogal wat knutselwerk en vooral: het kost enorm veel water. De sponsen alleen is ook al te gek. Dat is lachen geblazen!

Lees ook: De leukste watertafels voor kinderen

Een buitenkeuken

Een échte buitenkeuken heeft natuurlijk op zijn minst stromend water. Dat regel je makkelijk met deze plastic bakken, en misschien zelfs een kraantje?

Is een buitenkeuken geen goed idee? Deze bar heeft dan wel geen water, maar hij is te leuk om hem niet te delen.

Lees ook: DIY Modderkeuken maken of kopen

Glijbaan in de tuin

Een glijbaan is als een achtbaan voor volwassenen, en hoe leuk is het om dat in je tuin te hebben? Helemaal als ‘ie een tikje speciaal is en helemaal door papa en mama gemaakt is.

Klimmen en klauteren

Lekker klimmen en klauteren, en daarna weer naar beneden roetsjen!

Nog een keer klimmen en klauteren

Voor deze heb je iets meer ruimte nodig, maar als je die ruimte hebt, is het geweldig.

Dubbel pret

Wat is er leuker dan wedstrijdjes wie er het snelst van de glijbaan kan gaan? Een, twee, drie… Go!

Van het heuveltje

Van een heuveltje afglijden is altijd leuk, maar je broek is daarna behoorlijk groen en dat vindt mama minder leuk. Met deze glijbaan kun je toch lekker van het heuveltje afroetsjen!

Autobanden trap

Natuurlijk moet er ook een trap naar de glijbaan. Wat dacht je van deze autobanden gevuld met aarde en vervolgens ingezaaid met gras?

Net als in het zwembad

Met deze glijbaan kun je makkelijk een ‘echt zwembad’ creëren. Het is niet helemaal DIY, maar een makkelijke afsluiter mag ook wel. Sluit de tuinslang aan op de glijbaan en plaats het uiteinde in het bad en glijden maar! Wel even opletten dat het bad niet overstroomt…  Deze glijbaan vind je hier.

Lees ook: Het leukste buitenspeelgoed voor kinderen

Dinosaurus tuin in pot

Geen tuin (of balkon) maar wil je toch een beetje dat buitengevoel? Dan kan je ook een mini tuin maken in een pot, zoals deze dinosaurus tuin. Het is zelfs mogelijk om hier een gesloten ecosysteem van te maken zodat je ze geen water meer hoeft te geven.

Lees ook

Martine Pieters-de Wit