Skip to Content

Midzomernacht Zweden; wat is het & wordt er gevierd tijdens het feest?

Midzomernacht Zweden; wat is het & wordt er gevierd tijdens het feest?

In Duitsland wint Midzomernacht aan populariteit. Was het eerst onder jongeren, ook oudere bewoners doen er nu aan mee. Wat is Midzomernacht? En hoe wordt dit gevierd?

Vooral in de noordelijke landen kent men dit feest. Het heeft te maken met de zon, vuur en ook in sommige landen met Johannes de Doper. Lees meer over Midzomernacht en de activiteiten hierbij.

Verschillende betekenissen van Midzomernacht

Er zijn verschillende betekenissen als het om Midzomernacht gaat.

  • De eerste kan zijn dat het gaat om de nacht van 21 juni. De kortste nacht van het kalenderjaar.
  • Een andere kan zijn dat het gaat om de nacht van 23 op 24 juni. Deze nacht en de daarop volgende morgen word gezien als het moment waarop het onmogelijke mogelijk word. Het draait daarbij om: Nieuw leven, Overvloed, Groeikracht, Vitaliteit en Vruchtbaarheid.

En een derde betekenis, is dat het om de geboortedag van Johannes de Doper gaat. Bekend vanuit de Bijbel. Johannes de Doper is de neef van Jezus.

Hij kondigde de komst van de Messias aan. Verder is hij heel belangrijk geweest in de verspreiding van het christelijk geloof. Het wordt dan ook wel het Sint-Jansfeest genoemd.

Noordelijke landen vieren het meest Midzomerfeest

In het noordelijke deel van Rusland en landen als IJsland, Groenland, Noorwegen, Zweden, Finland en Canada wordt het Midzomerfeest met name gevierd. Vroeger geloofden mensen dat planten op Midzomernacht magische krachten kregen.

Het plukken hiervan zou een extra geneeskrachtig effect hebben. Daarnaast werden er vreugdevuren gemaakt. Want naast die geneeskrachtige planten, was Midzomernacht ook het moment waarop duistere krachten vrij spel kregen. Een vreugdevuur hield deze op afstand.

Met welke activiteiten het Midzomerfeest gevierd kan worden

Het plukken van kruiden. Dit zou deze nacht een geneeskrachtige werking hebben. Van de geplukte kruiden werd een krans gemaakt. De basis hiervoor zijn vaak wilgentakken met bloemen en kruiden. Mensen hangen deze aan de voordeur. Het zou het geluk in huis halen.

Bloemenkransen op het hoofd dragen, als teken van vruchtbaarheid, vitaliteit en nieuw leven.

Het maken van grote kampvuren komt in veel landen voor. Dit worden ook wel vreugdevuren genoemd. Hierover later wat meer.

Kinderen knutselen vaak een zonnewiel. Dit beeldt de zon uit. Dit kan door geel, rood en oranje draad om een rood karton te wikkelen.

Andere landen en Midzomerfeest

In Zweden, Finland en Estland is het Midzomerfeest een hele happening. Je kunt het vergelijken met de Kerst of Nieuwjaarsdag bij ons. In Denemarken worden grote vreugdevuren gestookt.

Het is zelfs een nationale feestdag. Zowel langs muren en parken, als langs de stranden branden deze vuren. Soms wordt er een zelfgemaakte heks bovenop het vreugdevuur verbrand. Dit komt nog uit de tijd van de Vikingen.

Ook worden er geneeskrachtige kruiden geplukt. Het Sankt-Hanskruid zou je laten weten of je verkering de ‘ware’ is voor je. Deze hangen beiden aan een kruidentak aan een balk. Als de takken naar elkaar groeien, heb je groen licht. Maar als ze dat niet doen? Dan is het een teken dat je beter een ander kunt zoeken.

Overal wordt er die dag gefeest. Naast dat mensen zingen en dansen, zijn palen versierd met bloemen en linten. De zon gaat op 23 juni niet onder. Als toerist ben je ook van harte welkom om dit volksfeest mee te vieren.

Zweden maakt er een echt familiefeest van. Het wordt in de periode van 19 – 25 juni gevierd, op de vrijdag. Op een centrale plek in het dorp wordt een meiboom geplant.

Dit staat voor nieuw leven. Het kan ook dat mensen thuis een meiboom planten. Als de boom geplant is, danst jong en oud om de boom heen.

Het eten met midzomernacht in Zweden? Een combinatie van haring, aardbeien en aardappels. En vooral: veel drank. Het huis wordt versierd met groen. Dit zou geluk brengen. 

Jonge meisjes plukken bloemen. Deze bewaren ze onder hun hoofdkussen. Als ze gaan slapen, zou dit voor mooie dromen zorgen over hun toekomstige echtgenoot. Meer informatie vind je hier.

In Estland worden in de nacht van 23 op 24 juni ook vreugdevuren aangestoken. Deelnemers springen dan over het vuur heen. Dit zou ongeluk vermijden en geluk afdwingen. Geen vuur bij je huis? Dan zou dit een uitnodiging zijn om brand te krijgen.

In Letland vieren ze Midzomer door midzomerkaas te eten. Dit spoelen ze weg met bier, veel bier. Ook worden er volksliederen gezongen. Net als in Estland worden hier vreugdevuren aangestoken waar deelnemers overheen springen.

Noorwegen viert midzomer op de avond van 23 juni. Opvallend detail: hier worden naast vreugdevuren ook schijnhuwelijken gesloten. Dit kan zowel onder volwassenen als kinderen zijn.

Mirjam de Stigter