Gisteravond was het weer zover; we gingen naar Disney on Ice. We zijn nu al een paar jaar geweest en het blijft indrukwekkend. Helemaal voor de kinderen. Bij Disney on Ice zien ze toch hun favoriete figuren voorbij komen en het dansen en schaatsen blijft ze boeien. Al wilde zoonlief er niet helemaal aan dat het ijs was en bleef het stug water noemen. We waren ruim op tijd, de zaal was net open dus konden we heerlijk rustig aan doen. Het voordeel was dat het daardoor op de weg ook nog erg rustig was en we dichtbij konden parkeren. Voor de show begon zag ik nog enkele andere mamabloggers, dus dat is toch wel weer een gezellig weerzien.

Waar het voorgaande jaren draaide om enkele verhalen die ze in ongeveer 20 tot 30 minuten vertellen, komen er dit jaar heel wat bekende en minder bekende sprookjes voorbij. Zoals altijd begint de show met Mickey, Minnie, Goofy en Donald. Donald heeft een filmcamera bij zich en wil graag een film opnemen maar ze hebben een verhaal nodig. Natuurlijk is er genoeg inspiratie dus nemen ze je mee naar verschillende werelden en verhalen op zoek naar iets dat ze kunnen gebruiken.

De verhalen die voorbij komen variëren heel erg van lengte; van een soort medley van de Disneyprinsessen inclusief Tiana, Sneeuwwitje, Belle, Asspoester, Rapunzel en Jasmine die samen met hun prins dansen. Tot en met Frozen waarvan bijna het hele verhaal werd verteld. Of in ieder geval de highlights zodat je het sprookjes in het kort kon zien. Nog steeds weten Anna, Elsa, Olaf en Kristoff de harten te stelen van alle aanwezigen. De nummers ‘Zomer’ met Olaf in de hoofdrol of ‘Laat het los’ en worden luidkeels door het publiek, jong en oud meegezongen. Ook zagen we Pinokkio tot leven komen, Hakuna Matata en Nala en Simba verliefd op elkaar worden, Alladin met Aboe, het kleedje en heel veel blauwe Geesten. Mulan die aan het stuntelen is en vervolgens bij het leger gaat om een echte man te worden en de strijd aangaat, Belle die toch bij de roos komt in de zijvleugel en het Beest dat verandert in een prins, de papa van Nemo en Dory die op zoek zijn naar Dory en met de schildpadden op reis gaan.

Onze zoon heeft er in ieder geval weer twee helden bij; dat wordt binnenkort op zoek gaan naar een dvd van De Leeuwenkoning!

Decor, Kostuums en Techniek

Als achtergronddecor was er een kasteel te zien. Deze kwam in een aantal sprookjes terug met of zonder achtergevel en bij Frozen veranderen de torens opeens in een ijslandschap. Echt heel gaaf gedaan. Dat geldt trouwens ook voor de sneeuwlawine in Mulan, deze hebben ze echt heel slim weten vorm te geven. Er wordt dit jaar maar beperkt gebruik gemaakt van decorstukken en die dan bij meerdere sprookjes te zien zijn.

De kostuums van de schaatsers zien er weer geweldig uit. Nu zaten we niet heel dichtbij maar er was duidelijk veel zorg aan besteed en tot in de grootste detail uitgewerkt. Zo had Elsa een schitterende mantel om waarin lichtjes waren verwerkt en ook de kapsels of de kleuren van de schaatsen pasten volledig bij het karakter. Precies zoals je ze kent uit de Disneyverhalen zodat je ze direct herkent. Zeer goed werd ook de schilpad uit Finding Nemo ontvangen; die zag er toch wel heel spectaculair uit. Wat me ook opviel is dat de gezichten de ene keer blauw geschminkt zijn als geest en nog geen vijf minuten later groen voor de speelgoedsoldaatjes in Toy Story en op het einde allemaal huidskleur als ze in hun ‘eigen’ karakter opkomen. Ik vraag me echt af hoe ze dat allemaal zo snel kunnen doen.

De muziek en teksten zijn overgenomen uit de films. Met name bij Frozen is dit erg duidelijk waarin delen van conversaties worden gebruikt en je kinderen om je heen hoort die letterlijk mee kunnen praten. Ook de stemmen zijn bekend bij de kinderen.

Praktische informatie & Tips

De voorstellingen van Disney on Ice die in Europa worden georganiseerd door Feld Entertainment zijn te zien van vrijdag 23 december tot en met 26 december in de Jaarbeurs Utrecht en daarna reizen ze door van 28 tot en met 30 december naar de RAI Amsterdam. De show wordt drie keer per dag vertoond om 11.00, 15.00 / 15.30 en 17.00 en duurt circa twee uur inclusief een kwartier pauze. Het stuk voor de pauze was dit keer behoorlijk langer dan na. Voor je het weet komen ze allemaal het ijs op en is het afgelopen. Er zijn hier nog kaartjes te koop vanaf 25 euro per stuk, kinderen tot twee jaar zitten op schoot bij een volwassene en hoeven niet te betalen.

Parkeren kan bij de Jaarbeurs op parkeerplaats 1 en 4. Bij de kassa bij ingang oost kan je kaartjes kopen en betaal je 10,50, na afloop van de voorstelling staat hier een rij maar ook vooraf kan je hier kaartjes boeken.. De zaal gaat een uur voor aanvang open. Het is wel erg druk dus het kan geen kwaad je kind te voorzien van een sticker met telefoonnummer voor het ongewenste geval dat… Of ze vertellen dat ze zich dan moeten melden bij een van de medewerkers met gele jassen aan.

De pauze is vrij kort, voor je beneden bent en in de rij aangesloten voor de wc of een versnapering wordt er alweer omgeroepen dat over drie minuten de show verder gaat. Je kan dit oplossen door zelf wat mee te nemen voor in de pauze zodat je kan blijven zitten.

Er is volop gelegenheid om eten / drinken of merchandise te kopen (lichtzwaarden kosten bijvoorbeeld 22 euro per stuk), grote bak met zak popcorn waar het hele gezin voldoende aan heeft voor 10 euro etc. Het is dus niet heel goedkoop, en toegestaan om zelf eten / drinken mee te nemen. Dit jaar had ik glowlights meegenomen en dat vonden ze toch wel heel erg leuk.

Ondanks dat er een ijsbaan in de zaal ligt, is het niet heel koud, er waren genoeg kinderen die rondliepen in Anna- of Elsajurkjes met korte mouwen zonder het koud te hebben.

Buggy’s en wandelwagens worden geadviseerd om niet mee te nemen naar binnen in de zaal, deze moet je achterlaten. Je kan dus het beste een buikdrager meenemen of een oppas regelen. Tijdens de show wordt het een paar keer donker en zijn er knallen en vuurwerk waarvan jonge kinderen nog wel eens schrikken. Een geluidsbeschermende koptelefoon kan bij kleintjes de ergste schrik voorkomen.

Tijdens de show mag je foto’s maken en korte filmpjes voor eigen gebruik, het wordt voorafgaand aan de show zelfs ‘gevraagd’ dit te delen via social media. Kinderen hoeven ook niet stil te zitten maar mogen mee dansen, zingen en vooral heel veel lachen!

Tot slot; geniet van de show! Voor je het weet is die voorbij.

Lees ook

Linda van Aken