Skip to Content

10 Voedingsmiddelen niet geschikt voor baby; wat als je per ongeluk toch geeft?

10 Voedingsmiddelen niet geschikt voor baby; wat als je per ongeluk toch geeft?

Zodra je kindje 6 maanden oud is, mag je beginnen met de oefenhapjes. De darmen zijn dan meestal rijp genoeg om de vaste voeding te verdragen, na een periode waarin je baby alleen maar borstvoeding of kunstvoeding heeft gehad.

Tot je kindje één jaar is blijft dat ook de hoofdvoeding, maar vanaf 6 maanden kun je dus beginnen met het aanbieden van vast voedsel, náást de borstvoeding of kunstvoeding. Maar je kunt niet alle voedingsmiddelen aan je baby aanbieden.

Sommige voedingsmiddelen kunnen schadelijke bacteriën bevatten waar baby’s en kleine kinderen gevoeliger voor zijn dan volwassenen.

Je hoeft echter niet meteen in paniek te raken als je baby per ongeluk toch iets heeft gegeten wat hij eigenlijk nog niet mag hebben; de kans dat het voedsel daadwerkelijk ergens mee besmet is, is niet erg groot.

Het is dus meer uit voorzorg dat jij je kindje deze voedingsmiddelen niet geeft.

Broodbeleg en honing

Natuurlijk kun je baby’s ook gewoon een kale boterham geven. Dat vinden ze vaak prima! Wil je er boter op smeren? Gebruik dan gewone, zachte margarine. Hier moet je op letten als je tóch het brood van je kleintje wilt beleggen:

Honing

Dit mag je niet geven aan kinderen jonger dan één jaar oud. Het kan namelijk besmet zijn met een bacterie. De darmflora van baby’s is nog niet volledig ontwikkeld, en daardoor kunnen de sporen van deze bacterie in de armen ontkiemen en toxine gaan produceren.

Dit is infantiel botulisme en je kunt het herkennen aan de volgende symptomen: slikklachten, kwijlen, voedselweigering, obstipatie, spierzwakte en verlammingen.

Het kan zelfs dodelijk zijn wanneer ook de ademhalingsspieren worden aangedaan. Vertoont je kindje na het per ongeluk binnenkrijgen van honing géén symptomen, dan is er waarschijnlijk niets aan de hand.

Kaas van rauwe melk

Jonge kinderen zijn extra gevoelig voor de ziekmakende bacteriën die deze kaas eventueel kan bevatten.

Leversmeerworst en leverpaté

Deze producten bevatten veel zout, verzadigd vet en vitamine A. Krijgt je kindje hier teveel van binnen, dan kan hij last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid.

Smeerkaas en gewone kaas

Deze producten bevatten veel verzadigd vet en zout. Teveel zout is niet goed voor de nieren van je kleine kindje. Er zijn wel varianten te koop die minder vet en/of minder zout bevatten.

Drinken

Je kunt je kindje het beste aanleren om water te drinken, omdat dit het allergezondst is. Lauwe thee kan ook prima, zolang er geen suiker aan is toegevoegd. Zo went je kind ook niet aan een zoete smaak.

Vruchtensap

Ook al is het vers vruchtensap en bevat het veel vitamines, toch zijn vruchtensappen niet goed voor de gezondheid.

Ze bevatten namelijk veel suikers, weliswaar niet toegevoegd, maar natuurlijke suikers zijn ook suikers. Het is gezonder om elke dag twee stuks fruit te eten.

Diksap en limonadesiroop

Deze producten bevatten vaak veel suiker, wat slecht is voor het gebit.

Frisdrank

Ook frisdrank bevat veel suiker, waardoor ze niet geschikt zijn voor kinderen. Ook light varianten zijn gezoet met stevia en niet geschikt voor kinderen.

Kindertoetjes

In het koelvak van de supermarkt zie je vaak veel verschillende soorten toetjes die speciaal voor kinderen zouden zijn. Deze zijn echter meestal ongezond, omdat ze veel suiker bevatten. 

Deze kun je beter niet aan je kind geven, vanwege de grote hoeveelheid suiker die ze bevatten. Je kunt dan beter kiezen voor gewone yoghurt of kwark, met bijvoorbeeld wat vers fruit.

Melk en zuivelproducten

In het eerste levensjaar heeft je kindje qua melk genoeg aan borstvoeding of kunstvoeding. Deze producten geef je liever niet:

Koemelk

Gewone melk bevat teveel eiwit, wat schadelijk kan zijn voor de nieren van je kindje. Ook is het zoutgehalte van koemelk hoger dan van borstvoeding en flesvoeding.

Yoghurt

Je mag yoghurt maar in kleine hoeveelheden aan je kindje geven, omdat borstvoeding of kunstvoeding de grootste melkbron blijft.

Zoete zuiveldranken

Dranken zoals chocolademelk en Fristi kun je beter niet aan je kind geven, omdat ze veel suiker bevatten. Dit is slecht voor de gezondheid en voor de tanden.

Kaas van rauwe melk

In de rauwe melk waar de kaas van gemaakt wordt, kunnen ziekmakende bacteriën zitten die schadelijk kunnen zijn voor jonge kinderen.

Lever.

Dit product bevat veel vitamine A, waardoor je kindje makkelijk teveel hiervan kan binnenkrijgen. Je kind kan hierdoor last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid.

Vlees, vis, schaal- en schelpdieren en eieren

Het is belangrijk om deze producten goed te doorbakken of te koken voordat je ze aan jonge kinderen geeft. De eventuele bacteriën die de voedingsmiddelen bevatten gaan dan namelijk dood.

Rauwe eieren

In deze producten kunnen ziekmakende bacteriën zitten, waar jonge kinderen extra gevoelig voor zijn. Geef je kindje ook geen producten waarin rauwe eieren zijn verwerkt, zoals zelfgemaakte mayonaise of likjes van cakebeslag.

Rauwe schaal- en schelpdieren

In deze producten kunnen ziekmakende bacteriën zitten, waar jonge kinderen extra gevoelig voor zijn. Je kunt je kindje dus beter geen sushi of gerookte zalm geven.

Rauw vlees

Ook deze producten kunnen ziekmakende bacteriën bevatten, waar jonge kinderen extra gevoelig voor zijn. Denk aan filet américain, ossenworst of carpaccio.

Zorg er altijd voor dat een stuk vlees goed is doorbakken en niet meer rood is aan de binnenkant, voordat je deze aan je kindje geeft. Zo zorg je ervoor dat de eventuele bacteriën doodgaan.

Zout

Eigenlijk hoef je tijdens het koken nergens zout aan toe te voegen, omdat de meeste voedingsmiddelen van nature al voldoende zout bevatten.

Toegevoegd zout. Het is dus niet nodig om ergens zout aan toe te voegen, maar daarnaast kan het schadelijk zijn. De nieren van jonge kinderen kunnen deze hoeveelheden zout namelijk nog niet aan.

Producten waaraan zout is toegevoegd. Je kunt het beste producten kopen waar niet teveel zout aan is toegevoegd, omdat dat schadelijk kan zijn voor de nieren van je kindje.

Jisca