Skip to Content

Denkbeeldige vriendjes voor kinderen; vanaf welke leeftijd?

Denkbeeldige vriendjes voor kinderen; vanaf welke leeftijd?

‘Mam, Jack eet ook mee!’ en met een verhit gezicht zet kindlief er een extra bordje bij op tafel. Jij bent verbaasd, want wie is in vredesnaam Jack? Welkom in de wereld van de fantasievriendjes!

Voor je kind kan zo’n vriendje heel belangrijk zijn, maar wat moet jij er mee aan? Moet je het verbieden (dat is toch gek!) of er juist in meegaan? Bij welke leeftijd past een fantasievriendje en verdwijnt dit vriendje vanzelf weer?

Fantasie en werkelijkheid

Er zijn mensen die schrikken van dit soort vriendjes. Leeft je kind niet te veel in zijn fantasiewereld? Is hij of zij wel normaal? Nou, wees gerust: een fantasievriendje is eigenlijk hartstikke doodnormaal.

Voor jonge kinderen lopen werkelijkheid en fantasie nog heel erg door elkaar heen, wat gewoon bij deze jonge leeftijd hoort.

Niets om je zorgen over te maken dus. Sterker nog: een kind heeft zijn fantasie nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen.

Het is voor je kindje een veilige wereld waarin hij zich kan bekwamen op het gebied van bijvoorbeeld sociale ontwikkelingen en omgaan met emoties. Zie het maar als een oefenwereld voor het echte leven.

Trouwens, ook als ‘grote mensen’ kun jij je fantasie nodig hebben. Zonder fantasie zouden er weinig nieuwe dingen ontwikkeld worden, om maar eens iets te noemen! Een fantasievriendje is niks anders dan een uitvloeisel van deze fantasiewereld.

Bij welke leeftijd zie je dit voorbij komen?

Zo rond het derde jaar kan een dergelijk vriendje zijn intrede doen. De reden waarom kan verschillend zijn, maar daarover straks meer.

Meestal zal het vriendje verdwijnen als je kind ongeveer zeven is. Natuurlijk zitten hier verschillen in.

Tip: Het kan gaan om een mensenvriendje, maar het kan ook net zo goed een dier zijn of zelfs een geheel gefantaseerd wezen. Laat je kindje het eens tekenen, als je benieuwd bent …

Waarom ontstaan deze vriendjes?

Een fantasievriendje kan gewoon ontstaan zonder duidelijke reden. Maar natuurlijk kunnen er aanleidingen zijn. Het verlies van een ouder, bijvoorbeeld, kan een kind een eenzaam gevoel geven en hij zal op deze manier troost proberen te vinden.

De spanning van een verhuizing of je zal maar een nieuw broertje of zusje krijgen! Spannende zaken dus, waarbij je kindje een manier zoekt om er mee om te gaan. Maar geen paniek. Het houdt niet in dat je kind nu dus traumatisch is.

Het is een simpele optelsom tussen leven in een wereld die nog een soort van magisch is en om leren gaan met de echte gebeurtenissen in je leven. Daarnaast wordt er gezegd dat het vaak juist de sociale, gelukkige kinderen zijn die een dergelijk vriendje fantaseren.

In hun fantasierijke wereld is er een vriendje ontstaan die ze lekker gezellig ‘meenemen’ naar het eten, mee naar bed of wat dan ook.

Denk dus niet dat je kind zich meteen eenzaam voelt als het opeens om een extra bordje op tafel vraagt of begint te vertellen over een niet-bestaand vriendje. Je zou het misschien zelfs wel eerder kunnen zien als niet genoeg krijgen van spelen met een ander …

Natuurlijk zul je zelf het beste kunnen bepalen of er meer achter zit.

De kracht van een fantasievriendje

Een verzonnen vriendje, die dus echt als ‘aanwezig’ beschouwd wordt, kan je kindje veel steun geven. Hij voelt zich immers samen met het vriendje.

Is er iets gebeurd en weet je kindje dat het niet mag, kun je ook je vriendje stiekem de schuld geven… Dat dit niet waar is zal je kind zelf ook wel weten, maar hij probeert op deze manier jouw liefde te behouden!

Omdat je wurm ook praat met zijn vriendje zal het zelfs helpen bij de taalontwikkeling en al spelend doet je kind gewoon vaardigheden op, op het gebied van o.a. empathie én creativiteit. Hij moet immers zelf de verhalen verzinnen!

En laatstgenoemde is tevens goed voor zijn gehele taalvaardigheid. En die heb je op latere leeftijd nu eenmaal hard nodig.

Jij en het fantasievriendje

Maar wat moet jij nu beginnen met zo’n extra persoon in huis, ook al zie je dit kameraadje helemaal niet? Wees er heel relaxed in. Het is niets om je druk over te maken. Het ontkennen is niets anders dan je kind eigenlijk het signaal geven dat je fantasie afkeurt én dat je zijn gedrag afkeurt.

Heel frustrerend voor je kind. Speel lekker mee en laat ook jouw fantasie lekker spreken! Omdat je kindje ook best wel weet dat het vriendje niet echt ‘echt’ is, zal hij het ook niet helemaal snappen waarom jij er zo moeilijk over doet!

Uiteraard kun je voor jezelf hier grenzen in stellen, maar doe het vooral heerlijk speels. En wees niet bang om ook regels te stellen voor het fantasiekind. Die moet zich net zo goed aan jouw regels houden…

Natuurlijk mag jij je kind wel aanspreken op zijn gedrag, ook als hij zijn vriendje de schuld geeft.

Een fantasievriendje geeft een inkijkje

Voor jou is het een mooie manier om de binnenwereld van je kind een beetje te mogen zien. Zijn gevoelens en gedachten worden immers weerspiegeld in het vriendje.

Is je kindje ergens bang voor, dan zal het vriendje dit ook zijn! Het geeft direct een fijne, speelse aanleiding om er eens met je kind over te kunnen praten!

Wanneer is een fantasievriendje wel een probleem?

Gaat je kind zo op in de fantasiewereld dat er geen ruimte is voor de echte wereld en er daardoor geen plek voor echte vriendjes is? Dan is er wel een probleem aan het ontstaan. In die gevallen zal er wel paal en perk gesteld moeten worden.

In die gevallen kun je advies inwinnen hoe je dit het beste kan aanpakken. Dit hangt immers af van de situatie en de leeftijd van het kind. Is je kind nog wel op een kleuterleeftijd, en dus nog gewoon normaal aan het fantaseren?

Dan zou je ook kunnen kijken of je met je eigen fantasie een oplossing kan vinden. Vertel bijvoorbeeld dat het vriendje pas later uit school komt, dus dat je kind nu best even met zijn klasgenootjes kan spelen.

Misschien even aftasten wat werkt, maar belangrijk is dat je niet je kind aanvalt vanwege zijn fantasie en toch wel de ruimte creëert om in de echte wereld sociale activiteiten te ontplooien.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)