Als je twee keer achter elkaar een weekend verblijft in Zeeland, kan je gewoon niet om Neeltje Jans heen. Een eiland dat zich halverwege de Oosterscheldekering bevindt. Eén van de meest indrukwekkende onderdelen van de Deltawerken. Een enorme dam die er voor zorgt dat de kans op verwoesting teruggebracht wordt tot eens in de 4.000 jaar. Als klein kind zijn manlief en ik hier allebei geweest. Het heeft veel indruk gemaakt dat je ze van binnen kon bezichtigen. En hoe je met water zelf de werking van de dammen kon nabootsen. In de loop der tijd is er een hoop veranderd; zo is er een waterpark gebouwd en zijn er shows met zeehonden en zeeleeuwen. Hierdoor leek het ons geen probleem om er met jonge kinderen heen te gaan. Het heeft wel wat weg van een minidierentuin. Online kan je kaartjes kopen met korting. Deze worden bij de kassa gescand zodat je direct door kan lopen.

Natuur

2015-03-22 12.31.34 (640x427)

Op het terrein zijn diverse ‘attracties’ en bezienswaardigheden die verder gaan dan de Deltawerken. Zo is er veel natuur te vinden op in dit park.

Mosselexpositie

Als je het gebouw binnenkomt begin je op de mosselexpositie. Een interactieve tentoonstelling die meer vertelt over mosselen, de bereiding, de vangst, parelmoer, medische doeleinden en nog veel meer. Het is ook erg leuk aangekleed voor jonge kinderen die er op knopjes mogen drukken, door een microscoop kunnen kijken, de weegschaal kunnen bedienen en meer.

Zeehondenshow

Buiten is er een kleine inham met strand, heerlijk voor in de zomer. Je hebt er duinen waar je doorheen kan wandelen en je hebt er natuurlijk de haaien, zeehonden en zeeleeuwen. Op alle drie de plekken wordt het voeren van de dieren gecombineerd met een kleine show waarin er uitleg wordt gegeven over de dieren en ze ‘kunstjes’ vertonen. Hiermee ondersteunen ze het verhaal dat verteld wordt over de dieren. Het is dus niet zomaar heel hoge sprongen maken, maar er wordt uitgelegd wat het nut hiervan is. De gevaren van de zeehond en hoe ze hun zintuigen gebruiken. Dit maakt het allemaal erg leuk om te zien. Voor jong en oud.

Aquarium

In het aquarium heb je een voorhal met een paar kleinere aquaria met vissen uit de Noordzee. In één daarvan hangen ook zakjes met haaieneieren. Vind die er altijd zo intrigerend uitzien. Vervolgens kom je in een grote ruimte met theateropstelling vanwaar je naar een enorm aquarium kan kijken met haaien en andere vissen. Eén van de dierenverzorgsters vertelt hier een paar keer per dag over de verschillende soorten haaien en het leven in dit aquarium tot zijn collega’s zo ver zijn om de haaien te gaan voeren. Als je wilt kan je tegen betaling zelf ook ervaren hoe dit voelt. Deze man is ook bijzonder enthousiast in je verhaal, zodat je voor je het weet al een half uur aan het luisteren bent. Terwijl je het gevoel hebt alsof je in de bioscoop naar een enorm scherm aan het kijken bent.

Zeeleeuwenshow

Voor de zeeleeuwenshow is er echt een aparte ruimte gebouwd. Dit is niet de plek waar ze de hele dag verblijven zoals bij de zeehonden. Dezelfde, prettig om naar te luisteren, dierenverzorgster als van de zeehonden komt hier het verhaal doen. Terwijl een collega ondertussen de demonstratie doet. Inclusief kunstjes zoals kusjes geven, tegelijk tegen een bal aantikken, visjes uit de mond happen en door een hoepel springen. Aan de ene kant vind ik dit altijd erg leuk om te zien, aan de andere kant vraag ik me af wat de dieren hiervan vinden. Onze dochter vond het in het begin een beetje eng, maar dat was snel over. Vrolijk klapte ze iedere keer mee en ze was teleurgesteld toen de zeeleeuwen weer weggingen. Ze wilde dit ‘nog een keer’.

Deltawerken

Als je aan Neeltje Jans denkt kan je niet om de Deltawerken heen. Het is een klein stukje lopen. Langs een buiten expositie waarin werkmateriaal wordt geshowd, een schip waarin ze bezig zijn met een tentoonstelling over duiken en een speeltuin. Omdat het erg koud was hebben we hier nauwelijks bij stil gestaan. We waren tenslotte op weg naar de dam zelf. Datgene waar wij Nederlanders zo trots op zijn. En wat over de hele wereld nog steeds tot de verbeelding spreekt. Iets waarin wij als klein kikkerlandje een groot voorbeeld in zijn. De expositie zelf vond ik erg tegenvallen. Ging voornamelijk over het bouwen van de dam zelf. Aan het einde van de hal (onder het wegdek van de dam kom je uit bij een pijler waar je naar buiten kan. Hier kan je buitenom teruglopen naar de eerste pijler. Over het geraas heen van het water. Dat blijft zo enorm indrukwekkend.

Achteraf kwamen we erachter dat er in het gebouw nog een deel is overgebleven van de expositie. Met onder andere aandacht voor de watersnoodramp. De kinderen waren ondertussen moe, dus zijn we hier in vijf minuten langs gelopen. Het interactieve van vroeger met waterbakken mis ik echter nog steeds.

Speeltuin

Vanaf 28 maart zijn er meer attracties die opengaan. Zo kan je dan genieten van het waterpark, met waterspeeltuin en ook echt een heel park met glijbanen en zwembaden, de aquaglijbaan en de orkaanmachine. Zeker voor oudere kinderen bij mooi weer absoluut de moeite waard. Dan wordt het geen enkel probleem om je hier de hele dag te vermaken.

Meer informatie vind je hier.

Zijn jullie hier weleens geweest, vroeger of nu met kinderen?

Lees ook

Linda van Aken