Delft is een toeristische stad met een aantal bezienswaardigheden die iedereen wel kent. Van de Oostpoort, tot aan het beklimmen van de Nieuwe Kerk, Smalland in de Ikea en de koe voor de kaaswinkel op de markt. Er is echter veel meer te zien en doen. Daarom dat ik samen met Annemarie van Bloei Delft de uitdaging aan ging om zelf een bloggersevent te organiseren waarbij we met een mommybloggerstour de onbekende parels van Delft met kinderen gingen ontdekken. Van hotspots voor een hapje en drankje, groene plekjes en originele activiteiten. Hiervoor nodigden we een groepje uit van 12 bloggers die min of meer uit de omgeving komen. Dat was niet alleen heel gezellig, maar ook heel ‘leerzaam’. Zelfs als je zoals mij in deze stad bent opgegroeid. Helaas begon de dag wat regenachtig tijdens het ‘buitenprogramma’ maar eindigde het zonnig op een terrasje met een glaasje wijn.

Botanische Tuin Delft; spelen in het groen

Ik weet al jaren van het bestaan van dit park dat onderdeel is van de TU Delft, sterker nog toen mijn ouders gingen trouwen hebben ze daar hun trouwfoto’s laten maken. Toch ben ik er ondanks goede voornemens nog nooit geweest. Toch grappig hoe je als inwoner van een stad op sommige plekjes nog nooit bent geweest. Tijd dus om daar verandering in te brengen. En een ding kan ik wel zeggen, nu ik binnen ben geweest kan ik niet wachten op een stralende middag om hier terug te komen met de kinderen. Wat een mooie plek is dit!

Je kan een rondleiding volgen, waarbij je interessante feitjes leert zoals dat een bananenplant eigenlijk een struik is die 9 maanden groeit, dan bananen geeft en dan weer afsterft. Of in je eentje rondstruinen door het park langs de vele inheemse planten. Er is een veld vol kunstwerken in het thema natuur en techniek, een kas vol tropische planten, een kruidentuin, een gedeelte met eetbare planten en nog veel meer. Hoogtepunten voor de kinderen zijn het speelhuisje met glijbaan, het ‘ooievaarsnest’ een uitkijktoren over een deel van de tuin of het blote voetenpad lopen!

Dit jaar is het trouwens feest, aangezien de Botanische Tuin honderd jaar bestaat. Er worden ook regelmatig events georganiseerd. Meer informatie over de Botanische Tuin vind je hier.

Bakker Suikerbuik; spelen en eten tegelijk

Aan een van de Delftse grachten vind je Bakker Suikerbuik. Zij hebben een klein winkeltje met onder andere een groot assortiment aan chocolaatjes, maar ook een grote ruimte waar je kan zitten om wat te eten en drinken. Aan een van de kleine tafeltjes of als je met een groep bent aan de stamtafel. Aan de voorkant heb je ook een stuk terras zodat je buiten kan zitten (wel overdekt). Het eten en drinken is van hoge kwaliteit, als je bijvoorbeeld gaat voor verse muntthee krijg je meerdere soorten munt om uit te kiezen! Voor de kinderen hebben ze in een aparte ruimte een speelruimte gemaakt waar er voor kinderen van verschillende leeftijden heerlijk gespeeld kan worden.

Je kan hier trouwens niet alleen terecht voor de koffie /thee met wat lekkers of een lunch, maar ook als je een babyshower wilt organiseren. Met kinderen kan je hier ook terecht voor een van de verjaardagsfeestjes waarbij je cupcakes gaat versieren, een spelletje speelt en zelf pizza’s gaat bakken zodat ze met een volle buik naar huis gaan. Zelfs je bruiloft kan je hier vieren, daarvoor wordt de zaak dan afgesloten zodat het alleen voor het genodigde gezelschap is.

Meer informatie over Bakker Suikerbuik vind hier.

Studio Springboon

Bij Bakker Suikerbuik stonden vrolijke tasjes klaar met een DIY. Helaas kon Tamara zelf niet aanwezig zijn in verband met een workshop op school, maar we mochten dit meenemen om thuis aan de slag te gaan en zelf een zonnescherm voor in de auto te maken. Tamara is heel veelzijdig en organiseert diverse activiteiten voor kinderen. Van creatieve workshops voor kinderen en volwassenen, kinderfeestjes, maar ook voorleescafe’s in verschillende thema’s (onder andere bij de Intratuin) of het zetten van glittertattoo’s en schminken.

Meer informatie over Studio Springboon vind je hier.

Something extra; een verkleedfeestje voor jong en oud

Kinderen vinden verkleden geweldig. Dan zijn ze even een moment wat anders. En dat geldt niet alleen voor kinderen, want mama’s vinden dat ook wel leuk voor een keer. Bij Something Extra hebben ze een enorme voorraad aan jurken. Van historische klederdracht (al dan niet geïnspireerd door Vermeer), tot aan Delfts Blauw geïnspireerd, of meer roalty. Bij grote events op de markt of op het station lopen er regelmatig ook acteurs rond in deze kleding.

Nu was het dus de beurt aan ons. Normaal mag je zelf struinen tussen de kleding en iets uitzoeken en uitgebreid optutten. Aangezien we vol programma dus hadden ze het thema Vermeer (typisch Delft natuurlijk) voorbereid en een aantal jurken klaar hangen waar we met hulp in werden gehesen. Ze hadden ook heel fijne kleding in het formaat ‘one size fits all’ zodat er voor iedereen iets tussen zat. Natuurlijk mochten de klassiekers met onder andere het meisje met de parel, het melkmeisje en het meisje met de rode hoed niet ontbreken.

Na het verkleden mochten we het podium op in een hoek waar een kleine studio was gemaakt. Met oog voor detail, zoals armbanden, moderne schoenen onder een rok, haarlokken goed werden we rondom een tafel ‘gerangschikt’ en voorzien van een aantal accessoires. Daarna werden er een aantal foto’s gemaakt, eerst serieus en daarna ontspannen. Dit was echt heel leuk om te doen.

Je kan hier heel goed terecht met een vrijgezellenfeestje, of als teamuitje. Ze hebben ook een voorraad met kleding voor kinderen, zodat je hier bijvoorbeeld met een kinderfeestje heen kan gaan voor een professioneel verkleedpartijtje en voor alle kinderen een foto mee krijgt naar huis. Als je hierheen gaat is het wel verstandig om eerst te reserveren.

Meer informatie over de mogelijkheden vind je hier.

Moeke Delft; alsof je thuiskomt

Sinds het begin van dit jaar is Moeke geopend in Delft. Ze zitten op een van de populairste plekken aan de Beestenmarkt en hebben de beschikking over een terras en een aangename ruimte binnen waarvan je zo de open keuken inkijkt. Je kan hier terecht voor een wijntje als het zonnetje schijnt, maar ook een kopje koffie om even bij te kletsen of het avondeten. Wij kwamen hier voor de lunch en kregen een aantal van de specialiteiten voorgeschoteld.

Vooraf kregen we een flammkuchen, deze Duitse lekkernij kom ik steeds vaker tegen en ik snap wel waarom. Ze hebben diverse smaken en hadden er een aantal gecombineerd, zoals de zalm, geitenkaas met honing, caprese en de originele met spekje en prei. Daarna kregen we een plankje met een aantal van de lekkernijen. Van huisgemaakte tomaten of kaassoep, kaas- of rundvleeskroketten met heerlijk geroosterd brood, een salade met tonijncarpaccio of zalm en een mega burger met alles er op en er aan. Het een nog smakelijker dan het andere. Mijn favoriet was toch wel de tomatensoep en de huisgemaakte burger.

Met kinderen is het een aanrader om hier op woensdagmiddag heen te gaan, dan zijn alle pannenkoeken voor kinderen 3,50. Ook worden er regelmatig speciale menu’s samengesteld, zoals binnenkort voor vaderdag.

Meer informatie over Moeke vind je hier.

Atelier Indrukwekkend: Druktemakers

Nog een aanrader voor een kinderfeestje of een activiteit voor de iets oudere kinderen is de workshop Druktemakers bij Atelier Indrukwekkend. Voorin het pand is er een kleine winkel waarin je met de hand gedrukte producten kan kopen. Daarnaast kan je hier terecht voor verschillende activiteiten. Ze hebben alles in huis voor ambachtelijke grafiek technieken zoals etsen, zeefdrukken en linosnede. Dit kan je zelf doen als zelfstandige, waarbij je daar de materialen koopt. Ze delen ook graag hun kennis door middel van verschillende workshops waarbij je zelf aan de slag kan.

Ook aan de kinderen is gedacht, zo wordt er de workshop druktemakers georganiseerd waarbij de kinderen kennis maken met diverse druktechnieken en met een cadeautje naar huis gaan. Dit is ook mogelijk als verjaardagsfeestje. Als je op zoek bent naar een origineel cadeau kan je dat hier laten bedrukken. Van t-shirts tot aan geboortekaartjes of tassen. Er is heel veel mogelijk.

Meer informatie vind je hier.

Dok Delft; meer dan een bibliotheek

We sloten onze tour door Delft af bij de bibliotheek. Nu denken de meesten aan het ruilen van boeken, maar hier kom je voor veel meer. Met name kinderen zijn een belangrijke focus, en dat wordt alleen maar meer. Al is er ook een ruimte voor zelfstandigen om te werken, een krantje te lezen en meer. Wat ik zelf nog altijd heel bijzonder vind is dat je hier aan een grote tafel kan plaatsnemen met wat te eten en drinken terwijl je ondertussen een boekje leest. In plaats van dat daar heel panisch over wordt gedaan. Voor de kinderen zijn er ook diverse hoekjes met materialen om te spelen. Van een stripboekenarena, tot en met een ruimte voor de oudere kinderen die eenvoudig verschoven kan worden omdat er wieltjes onder de kasten zitten. Voor de allerkleinsten is er een prentenboekruimte met een zachte vloerbedekking en ingericht in het thema zee. Er worden regelmatig voorleesochtenden georganiseerd. We spraken hier ook nog even met Erik Boekesteijn die deze week zijn tweede boek uitbrengt: Een tonijn voor Steijn.

Op de eerste verdieping vind je ook een echte pop-up ruimte. Ondernemers konden pitchen wat er tijdelijk met de ruimte gedaan werd en uiteindelijk heeft Be Funky Fashion gewonnen. Dit is een initiatief van Wendy die een groot damesatelier runt waar vrouwen met een zogenaamde afstand tot de arbeidsmarkt werken. Ze maken hier van alles zoals poefjes maar recyclen ook oude spijkerbroeken en jacks die er weer helemaal hip tegenaan kunnen. Ook de tassen en espadrilles zijn met de hand gemaakt. In deze ruimte staat ook een grote tafel waar workshops gegeven kunnen worden. Na deze periode verhuizen ze naar een nieuwe ruimte waar eerst de Blokker zat.

Er wordt nu hard gewerkt aan de verbouwing die dit najaar gaat beginnen en in augustus volgend jaar klaar moet zijn. Zo komt er onder andere een tweede ingang en wordt de kinder- en jeugdafdeling uitgebreid. Hiervoor krijgen ze de hulp van de Dok Designers; een groepje kinderen die meedenkt over hoe ze het geheel zo aantrekkelijk mogelijk voor kinderen kunnen inrichten. De nieuwe indeling wordt in ieder geval meer thema gericht en ook duidelijk ingedeeld op leeftijd en daarop aangepast zodat iedereen veilig kan ontdekken. Ze gaan dan ook intensief samenwerken met zelfstandig ondernemers uit Delft en krijgen muzieklokalen, dansstudio’s en ateliers waar workshops en cursussen gegeven worden. Je komt hier dus niet alleen meer om boeken te lenen maar ook voor een regenachtige middag is dit een prima bestemming of als je met kinderen hier op bezoek komt.

Meer informatie vind je hier.

Delft door de ogen van een toerist; populairste bezienwaardigheden

 • Delfts blauw Royal Delft
 • Nieuwe kerk met toren beklimmen
 • Oude kerk
 • Rondvaartboot
 • Kruithuis
 • Molen de Roos
 • Oostpoort
 • Maria van Jessekerk

Musea Delft

Natuur & speeltuinen

 • Delftse hout met plas (wel opletten, regelmatig blauwalg)
 • Hertenkamp
 • Kinderboerder ’t Zuydmaatje
 • Abtswoudse bos
 • Parkje buitenhof
 • Natuurspeeltuin Hammerpoort
 • Wilhelminapark
 • Olofspark met speeltuin
 • Delflandhoeve / stadsboerderij Buytendelft
 • Kinderboerderij Tanthof
 • Arboretum heempark (Delftse Hout)
 • Geerweg speeltuin
 • Speeltuin bras
 • Westerhonk
 • Speeltuin bomenwijk
 • Ackerdijkse plassen

Actief

Eten en drinken

 • Chocolaterie de Lelie (Ook de lekkerste ijsjes van Delft)
 • Knus (Delftse Hout, speelzolder alleen open voor groepen)
 • Cafe Du midi (Delfgauw)
 • Haszar
 • Rieten dak (Delftse Hout)
 • Voldaan Buitenkeuken; foodtruckrestaurant met bbq
 • Stadsherberg de Mol met middeleeuws arrangement (lees hier verslag op Mama’s met thee)
 • Cafe Kaldi; hier mag je zelf koffie maken
 • Wapen van Delft; hier at zelfs president Clinton poffertjes!

Overnachten

Events

 • Kermis
 • Varend corso
 • Delflanddagen
 • Mooiweerspelen
 • Lichtjesavond
 • Taptoe Delft
 • Westerpop

Uitjes in de buurt van Delft

Wat is jouw favoriete uitje in Delft?

Lees ook

Linda van Aken