Wie kent hem niet: Pluk van de Petteflet; het jongetje dat in een rood kraanwagentje rondrijdt, woont in het torenkamertje van de flat met mevrouw Helderder en haar dochtertje en de Stampertjes en een kakkerlak als huisdier. Grote kans dat je zelf ook bent voorgelezen uit het boek van Annie M.G. Schmidt en met illustraties van Fiep Westendorp. Ook al bestaat dit karakter al langere tijd, Pluk is nog steeds enorm populair. Zowel bij jongens met zijn stoere kraanwagentje of meisjes die van zijn zorgzame verhalen houden. Daarnaast zijn er ook heel andere populaire verhalen van dit duo zoals Jip en Janneke, Otje en Floddertje. Het meisje dat zich heel makkelijk vies maakt en waarvan al meer dan een miljoen boeken zijn verkocht. En misschien heb je ook wel eens gehoord van de poezen Pim en Pom die ze tekende voor Mies Bouhuys?

Fiep Westendorp

Fiep Westendorp is vooral bekend geworden door de tekeningen van Jip en Janneke die ze maakte voor de boeken van Annie M.G. Schmidt. Zij ontmoetten elkaar na de oorlog en werden al snel bevriend. Ook voor andere boekenklassiekers zoals Pluk van de Petteflet die nog steeds voorgelezen worden, heeft zij de illustraties verzorgd. Simpel, maar herkenbaar en zelfs vandaag de dag nog populair. Daarnaast illustreerde ze ook voor het Parool en twee andere schrijvers waaronder Mies Bouhuys. Wat veel mensen niet weten is dat ze naast deze illustraties ook aan de slag ging voor reclamecampagnes en ze muurschilderingen maakte.

Helaas is ze op 87-jarige leeftijd overleden aan een luchtweginfectie, toch kan je haar werk nog steeds overal tegenkomen. Haar illustraties zijn tenslotte wereldberoemd. Haar werk is namelijk ondergebracht in een foundation, zij beschikken ook over de rechten van de tekeningen. Zo vind je bij de Hema regelmatig items met Takkie er op zoals het beddengoed. De met de boeken en merchandisingproducten gemaakte winst komt ten goede aan deze stichting, die onder meer kinderprojecten steunt.

Wil je meer weten over Fiep Westendorp dan is het een aanrader om naar het Stadskasteel Zaltbommel te gaan. Daar is een deel van haar werk en een groot deel van haar interieur te vinden, waaronder haar tekentafel waar ze zat en leven blies in deze karakters. Natuurlijk laten wij ook graag onze kinderen kennis maken met haar karakters. Eerder al hadden we een set gekregen met kleurblok en tekendoos die vrijwel iedere dag wel gebruikt wordt. Maar er zijn nog veel meer gave items.

Pluk van de Petteflet

Momenteel leest manlief voor uit het boek van Pluk van de Petteflet. Deze karakters zijn helemaal gaan leven voor de kinderen. Zo zijn het geen duiven meer of vogels die buiten vliegen, maar zien ze Dollie. En op vakantie hebben ze heel lang gezocht naar een kakkerlak die ze ook in een luciferdoosje wilden bewaren. Terwijl mevrouw Helderder toch wel een beetje afschrikt, al heeft ze er wel voor gezorgd dat ze nu wat beter hun kamers zijn gaan opruimen ;-) Zo zie je maar weer wat het nut kan zijn van voorlezen naast een momentje samen met je kind ;-)

Wist je dat je Pluk van de Petteflet ook op YouTube kan vinden? Er is onder andere een verfilming gemaakt, of je kan luisteren naar de verhalen die worden voorgelezen.

Pluk van de Petteflet kamer

Als je kinderen ook zo zijn gaan houden van de altijd behulpzame Pluk (of een van de andere karakters) dan heb ik goed nieuws. Met een paar voorwerpen kan je de kamer helemaal in stijl omtoveren.

  • Zo zijn er prachtige muurstickers ontworpen met Pluk in zijn rode kraanwagentje. Van een wat kleiner A4-formaat dat ook heel leuk past bovenop een boekenplank, of op de rand van het bed, tot een enorm fotobehang waarmee je een muur kan behangen. Waar ze normaal vrij snel dingen van de muren aftrekken laten ze deze sticker al een paar weken zitten. Ze zijn echt gaan houden van Pluk.
  • In felle rode en blauwe kleuren is er een dekbed ontworpen waarop centraal de afbeelding te zien is van Pluk in zijn knalrode kraanwagentje.
  • Pyjama met Pluk van de Petteflet; Pluk is leuk voor jongens en meisjes. Aangezien het dekbed op het bed van zoonlief ligt krijgt dochterlief een nachtjapon met Pluk er op en roze mouwen. En ook een fijne pyjama voor de lente.
  • Knuffel van Pim en Pom; deze grijze en zwarte poes beleven samen de wildste avonturen. Ideale slaapgenootjes dus voor de kinderen om ze te vergezellen op hun reis in dromenland.

Als je kind is voorgelezen uit Pluk van de Petteflet, zal het daarna heerlijk in slaap vallen en verder dromen.

Fiep Westendorp Webshop

Als je ook zo’n fan bent van Fiep Westendorp en haar illustraties, dan is het zeker een aanrader om een kijkje te nemen in de Fiep Westendorp webshop. Hier vind je een heel scala aan items met haar illustraties, niet alleen Pluk van de Petteflet, maar ook Jip en Janneke, Pim en Pom en andere illustraties met patronen en dergelijke. Of je nu op zoek bent naar haar boeken, kalenders, kleding of speelgoed. Je vindt het hier allemaal bij elkaar in een webshop. Of je nu op zoek bent naar iets voor in de kinderkamer, of een leuk en origineel cadeautje voor een vriendje. Hier zal je zeker slagen! Niet alleen voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen zal dit weer een vlaag van nostalgie op doen waaien.

Zijn jullie kinderen ook zo’n fan van Pluk of de andere karakters van Fiep Westendorp?

Lees ook

Linda van Aken