Skip to Content

Baby dekbed; waarom gevaarlijk en kan je kind stikken onder deken?

Baby dekbed; waarom gevaarlijk en kan je kind stikken onder deken?

Een dekbed slaapt heerlijk. Natuurlijk wil je dat je kindje ook lekker kan slapen en misschien heb je daarom de neiging om ook jouw baby of peuter een dekbedje te geven. Dit wordt echter afgeraden en dat is niet voor niks!

Waarom mag je een dekbed pas gebruiken als je kind minimaal twee jaar oud is? Wat zijn dan de gevaren? Wat gebruik je in het kinderbedje als jouw kindje jonger is dan twee jaar? En waar let je nog meer op bij veilig slapen?

Waarom is een dekbed gevaarlijk?

Een dekbed wordt altijd afgeraden voor kinderen onder de twee jaar. Dit geldt voor alle soorten, dus er zijn geen uitzonderingen hierop.

Een dekbedje kan te warm zijn en omdat je kindje zijn warmte nog niet goed kan reguleren is dit gevaarlijk. Daarnaast ligt een dekbedje te los, waardoor de baby of dreumes erin verstrikt kan raken.

Als de baby met zijn hoofdje onder het dekbedje komt, kan het stikken. Een ander groot risico dat je kunt lopen bij het gebruik van een dekbed is dat je baby in de hoes terechtkomt. Ook dan kan het dus verstrikt raken! De kans op wiegendood wordt groter bij het gebruik van een dekbedje.

Dekbedden zijn dik en houden veel warmte vast. Een klein kindje dat nog niet oplettend genoeg is, kan zichzelf onder de deken wurmen. Dit neemt zuurstof weg en geeft veel warmte op het gezicht. In het ergste geval kan het kind verstrikt raken onder de dikke stof. Dit kan tot wiegendood leiden.

Ook het gebruik van een dekbedovertrek brengt gevaar met zich mee. Een dekbedovertrek dient groot genoeg te zijn dat een kind zichzelf er veilig uit kan bevrijden. Het dekbed inclusief de overtrek moet goed in te stoppen zijn, zodat je je kindje vertrouwd achter kunt laten in de nacht.

Een dekbedhoes, kan dat wel?

Soms wordt ervoor gekozen om dan een dekentje in een hoes te doen. Ook hier moet je voorzichtig mee zijn. Een hoes moet dan zo groot zijn, dat het wel goed ingestopt kan worden zodat het geheel goed vastligt. Anders heb je nog altijd het risico dat je baby erin verstrikt raakt.

Doe ook nooit een dekentje dubbel in de hoes, want ook dan wordt het allemaal veel te warm en kan ook nu je kindje oververhit raken (met eventueel fatale afloop). En mocht onverhoopt ook nu de hoes loskomen, dan kan ook nu je kindje in de hoes terechtkomen.

Een hoes gebruiken? Liever niet dus! Kies liever voor een lakentje en een dekentje. Of enkel en alleen voor een babyslaapzak.

Nooit een dekbed, ook niet met goedkeuring

Sommige fabrikanten beweren dat ze zijn goedgekeurd voor baby’s. De consumentenbond laat duidelijk weten dat ook dan dit dekbedje niet veilig is en dus niet gebruikt moet worden!

Wat voor deken gebruik je bij een baby/dreumes?

Een kind onder de twee jaar kun je een slaapzakje aandoen, waarvan de dikte is aangepast aan de temperatuur. Zorg dat je kindje ook hier niet in kan ‘verdwijnen’, dus kies voor de juiste maat! Je kunt eventueel een deken en een lakentje gebruiken.

Waar houd je rekening mee?

Leeftijd (2+)

Probeer dekbedden voor kinderen onder de twee jaren oud te vermijden. De meeste (professionele) instanties raden je aan tenminste twee jaren te wachten. Ieder kind is er aan toe op zijn of haar eigen tijd, maar wees liever té voorzichtig dan niet voorzichtig genoeg.

Formaat dekbed

Zorg er voor dat je een dekbed van de juiste maat gebruikt. Een te grote deken brengt extra gevaar met zich mee. Een te kleine deken en je kindje slaapt in de kou. Ook dat is gevaarlijk en kan voor problemen zorgen.

Er bestaan speciale juniordekbedden. Deze hebben een maat van 120 x 150 cm. Om te vergelijken: een eenpersoonsdekbed kent vaak de maten 140 x 200.

Materiaal dekbed

Dekbedden zijn, net als veel producten, in een breed spectrum van kwaliteit verkrijgbaar. Er bestaan dekens van volledig polyester, terwijl er ook dekens bestaan van dons, of katoen.

Ieder materiaal heeft zo zijn eigen voordeel. Een donzen dekbed creëert veel warmte, maar is zwaarder dan een polyester dekbed. Katoen is duur(der) maar wordt niet te snel warm en neemt veel vocht op.

Het is ook belangrijk om op allergieën te letten. Er bestaan dekens die speciaal ontwikkeld zijn voor huisstofmijtallergie. Donzen dekbedden worden daartegen juist afgeraden voor de allergieën aangezien de dekens niet gewassen kunnen worden.

Kortom

Kijk vooral naar wat voor jou en jouw kindje het beste werkt. Koop niets zonder goed de labels te bestuderen. Waar is de deken van gemaakt en wat zijn de veiligheidswaarschuwingen?

Jij bent de ouder van je kind en kunt daarmee het beste zeggen of jouw kindje toe is aan de volgende stap in het ouder worden: het dekbed. Maar, wees liever iets terughoudend. Alles voor de veiligheid van je slapende droomkind.

Zelf ga ik toch nog even wachten voor ik mijn eenentwintigmaandenoude prinses onder haar dekbed ga leggen. Misschien dat ik de slaapzak met een veiligheidsspeld ga vastspelden… Of dat ik hem achterstevoren aan ga trekken. Ouderschap; als je daar niet creatief van wordt…

Waar let je op bij het opmaken van het bedje?

Kies je voor een dekentje en een lakentje? Maak het bedje dan ‘kort’ op. Hiermee wordt bedoeld dat het dekentje en het lakentje zo kort mogelijk gehouden wordt. Ligt je baby in het wiegje, dan moet het met zijn voetjes bij de onderkant komen en het dekentje dan nog altijd onder zijn hoofdje blijven.

Hierdoor kan je kindje dus niet nog verder naar beneden gaan en daarmee voorkom je grotendeels het risico dat je baby onder het dekentje terechtkomt.

Verder maak je het geheel strak op, zodat je baby niet snel kan draaien in zijn bed. Je baby heeft nog niet alle controle over zijn spieren en zal ook nog niet het besef hebben wat het moet doen als het onder de deken komt. Dit moet je dus zien te voorkomen.

Denk hierbij ook aan zaken als kussens en knuffels: als je baby (of dreumes) met zijn mondje hierbij komt te liggen, kan hij of zij ook stikken! Gebruik dus nooit een kussen in een babybedje, ook niet de speciale babykussens.

En pas op met knuffels! Ook hoofdbeschermers en ander zacht materiaal moet je hierom vermijden. Misschien ten overvloede maar laat je eveneens nooit verleiden om slaapzakriemen te gebruiken. Dat dit voor gevaarlijke situaties kan leiden hoeft eigenlijk niet eens uitgelegd te worden.

Ook het gebruik van een zeiltje wordt trouwens afgeraden omdat dit geen lucht doorlaat!

Waar let je op bij het kopen van een dekbed?

Is je kind 2 jaar dan kun je overstappen naar een dekbedje. Er zijn heel leuke kinderdekbedhoezen te koop, die bijvoorbeeld heel gezellig in de kinderkamer zullen staan. Maar uiteraard zul je ook nu even moeten opletten om zo de beste variant kinderdekbed te kopen!

Waar let je op?

  • De maat: het dekbedje moet uiteraard de juiste maat hebben voor het bed waarop het gebruikt zal worden!
  • Het materiaal: tegenwoordig zijn er heel veel verschillende soorten vulling, die in het dekbedje kunnen zitten. Allemaal hebben ze zo hun eigen voor- en nadelen, want iedere vulling heeft bepaalde eigenschappen. Zo zijn er vullingen, zoals dons, die niet gewassen kunnen worden. Dat is zeker voor een kinderdekbed niet zo handig, met veel meer kans op allerlei ongelukjes. Bamboe is lekker luchtig, zorgt voor minder huisstofmijt en bacteriewerking, kan meestal ook prima gewassen worden en is duurzaam met het oog op het milieu. Het nadeel is alleen dat het in de winter niet genoeg warmte biedt. Maar dat hangt uiteraard af van de dikte van het bedje. Katoen, wol, synthetische vulling of bijvoorbeeld zijde: ook deze dekbedden komen voor of er wordt gebruik gemaakt van een mix van materialen.
  • Warmteklasse 1 t/m 4: dekbedden worden in 4 warmteklassen ingedeeld. Warmteklasse 1 is de warmste en dus meest isolerende deken, 4 dus juist de luchtigste. Voor welke periode heb jij een dekbed nodig en hoe warm of koud is bijvoorbeeld het vertrek? Wil je een deken voor het hele jaar, dan kan een vierseizoenendekbed een idee zijn. Hierbij heb je twee dekbedden in verschillende warmteklassen. Deze kun je aan elkaar vastmaken en dan heb je dus een nog warmer geheel. Ideaal om zo het dekbed aan te kunnen passen aan de temperatuur gedurende het hele jaar.

Tips voor de peuterkamer

Veilig slapen blijft ook nu natuurlijk gelden. Zorg dat het bedje niet op de tocht staat maar ook niet bij een warmtebron. Koordjes moeten veilig uit de buurt van het bedje blijven.

Dus let bijvoorbeeld op koordjes van gordijnen of lichtjes. Stopcontacten voorzie je natuurlijk van beveiligingen zodat je kindje daar niet bij kan komen.

En wat het slapen zelf betreft: pas de warmte van de dekens e.d. aan de temperatuur aan. Te warm of te koud is natuurlijk allebei niet goed. Een hoofdkussen mag je vanaf twee jaar ook gebruiken. Maar dit is niet noodzakelijk. Heeft je kind geen behoefte aan een kussen dan is dat helemaal prima!

Floortje