December; de laatste loodjes van de sinterklaasperiode breken aan met als hoogtepunt toch wel pakjesavond. Zijn de kinderen dit jaar wel lief geweest en wat zullen ze hebben gekregen? Zodra de goedheiligman weer terug is naar Spanje halen veel gezinnen een kerstboom in huis om samen te versieren en zo wat extra licht te brengen in de woonkamer. Deze maand staat dan ook in het teken van de voorbereidingen naar dit feest.

Spelen met kosteloze materialen / loose parts

Zijn jouw kinderen ook zo verwend de afgelopen maand? En hebben ze de afgelopen dagen met niets anders gespeeld? Vandaag doen we een dagje aan minimalisme. Het speelgoed wordt opgeborgen. In plaats daarvan lekker spelen met dozen, toiletrollen, papier, tupperwarebakjes etc. Geef je kindje maar de vrijheid en het zal van alles uit de kast trekken.

Lees ook: Knutselen met kosteloze materialen
Lees ook: Spelen met loose parts

December sensory bin

De ultieme sensory bin voor de decembermaand met rood en groen gekleurde rijst, wat sneeuwvlokjes, maar ook kerstballen, en een notenkraker. Er kunnen ook wat plastic kerstballen aan toegevoegd worden of een minikerstboom van vilt.

Pyjamadagje

Gewoon een dag helemaal niets doen; de hele dag een beetje lummelen in je pyjama. In deze maand vol drukke feesten en afspraken kan een momentje van rust helemaal geen kwaad.

Lees ook: Pyjamadagje

Video game avond / nacht

Wat dacht je van een avond / nacht lekker doorgaan met video games. Vooral de Nintendo Switch waar je met meerdere personen tegelijk kan spelen is een absolute aanrader.

Lees ook: Review Nintendo Switch ervaringen
Lees ook: Nintendo Switch games

Ugly sweather dag

Ugly sweater dag is de dag dat alles mag en je in je meest foute kersttrui rond mag lopen!

Warme chocolademelk drinken

Het ultieme drankje voor de wintermaanden; warme chocolademelk. Zelf gemaakt van chocolade of een alternatief zoals witte chocolademelk. En natuurlijk worden de toppings zoals slagroom niet vergeten, of wat dacht je van minimarsmallows of karamelblokjes. Tegenwoordig kan het niet gek genoeg!

Lees ook: Warme chocolademelk recepten en variaties

Kaasfondue of gourmetten

De perfecte avondmaaltijd voor in december; gezellig aan tafel rondom een kaasfondue of ga je toch liever voor het traditionele gourmetten? Lekker met diverse vleesjes of vegetarische hapjes en groenten, sauzen en smullen maar. Iedereen kan zelf bepalen wat hij of zij eet. Liever iets anders? Dan is de pizzarette een absolute aanrader!

Lees ook; Gourmetten met kinderen
Lees ook: Kindvriendelijke kaasfondue zonder alcohol / wijn
Lees ook: Pizzarette

Kampvuur

Hoog tijd om wat op te warmen bij een knapperig kampvuurtje; in de open haard of in de achtertuin. Gezellig wat kampliedjes zingen en natuurlijk mogen de marsmallows ook niet ontbreken!

Lees ook: Kampvuur met kinderen; leukste spelletjes en hapjes
Lees ook: Kampvuur maken binnenshuis

Raamtekening maken

Tijd om het huis verder te versieren, niet alleen met slingers en een kerstboom maar ook een raamtekening op de ramen zorgt voor extra sfeer!

Lees ook: Sinterklaas & kerstmis raamtekening maken

Muziekinstrument maken

Liedjes zingen, maar ook december is de ultieme maand om muziek te draaien. Bijvoorbeeld met zelfgemaakte muziekinstrumenten.

Lees ook: Muziekinstrument maken

Schaatsen

Het wordt steeds unieker om het te doen in de buitenlucht doordat het niet meer zo vriest, toch is december de ideale maand om de schaatsen onder te binden. Bijvoorbeeld in één van de ijshallen in ons land.

Lees ook:Kind leren schaatsen

Speelgoed uitzoeken & doneren

In december komt er vaak genoeg speelgoed en andere cadeautjes binnen. Dan is het wel zo fijn om vooraf eerst even op te ruimen en te kijken waar nog mee gespeeld wordt. Wie weet kun je een ander kind blij maken met het oude speelgoed?

Lees ook: Speelgoed opruimen; uitzoeken, organiseren en opruimen
Lees ook: Speelgoed doneren en knuffels inleveren voor goede doel

Sneeuwvlokken knippen

Lekker creatief met wit papier en dan knippen maar. Veel kinderen vinden dit erg leuk en voor dit werkje heb je geen gedoe met lijm etc. Redelijk save dus om te knutselen zonder rommel ;-)

Bladerdeeghapjes maken

In de winter scoort comfort food altijd een stuk beter, en wat is er dan leuker om samen met de kinderen diverse bladerdeeghapjes te maken. Zowel zoet als hartig, van minipizza in mijtervorm tot en met kaashapjes of met een gekruide gehaktvulling.

Kussenfort bouwen

Lekker warm op de bank met een stapel kussens om daar je eigen fort van te bouwen. Al dan niet aangevuld met behulp van een aantal dekens. En het leukste is natuurlijk om, als het bouwwerk af is, daarin te gaan picknicken!

Lees ook: Hutten en tenten maken

Pakjesavond

Nadat er bijna een maand naar toegewerkt is, is het op 5 december zo ver; pakjesavond. Samen chocolademelk drinken, spelletjes spelen, tv kijken en natuurlijk cadeautjes uitpakken! Wie weet komt er ook nog wel iemand op bezoek…

Lees ook: Pakjesavond ideeën, spelletjes en speurtocht om te vieren

Kerstklei maken

Gezellig aan tafel om te knutselen met klei; maar dan wel in kerstthema. Bijvoorbeeld door een mentholgeurtje toe te voegen, of brokjes van een candy cane. Groen, rood of juist witte klei is natuurlijk typisch voor deze periode.

Lees ook: Recept zelf klei maken

Kerstboom optuigen

Zodra Sinterklaas het land heeft verlaten, of al eerder als je echt niet kan wachten, is het tijd om de kerstboom op te tuigen. Of je hem nu van zolder ophaalt, of gaat voor een ‘echte’ kerstboom, dat maakt niet uit. Je kan er alle kanten mee op; van alle kleuren van de regenboog tot stijlvol en minimalistisch met natuurlijke decoratie. En hoe leuk is het om de kinderen te laten helpen?

Lees ook: Kerstboom kopen
Lees ook: Kerstboom versieren; ideeën en voorbeelden ter inspiratie
Lees ook: Alternatieven voor een kerstboom

Kerstfilm kijken

In december hoort het er natuurlijk bij; een kerstfilm kijken. Platformen zoals Netflix en Videoland stromen vol met speciale afleveringen of films om in deze periode te kijken. Lekker op de bank onder een kleedje met wat lekkers erbij!

Lees ook: Kinder kerstfilms; ook Nederlands gesproken
Lees ook: Romantische kerstfilms

Kerstkaarten maken

Ook al wordt de traditie van het kerstkaarten versturen ieder jaar minder, toch blijft het leuk om je eigen kerstkaarten te maken bijvoorbeeld voor vriendjes. Niet zo creatief? Dan kun je natuurlijk ook aan de slag met het maken van een kerstfoto waar het hele gezin op staat.

Lees ook: Kerstkaarten maken
Lees ook: Tips voor originele en leuke kerstfoto’s van kind en gezin

Kerstliedjes

Zing samen kerstliedjes of maak zelf muziek. Met muziekinstrumenten, maar ook met pollepels, pannendeksels en wat je maar kan vinden. Laat de trom rombom…

Lees ook: Kerstliedjes voor kinderen

Kerstmarkt bezoeken

Eén van de leukste uitjes in de kerstperiode is het bezoeken van een kerstmarkt. Deze vond je vroeger vooral veel in Duitsland en België, maar ook in Nederland worden ze steeds populairder. En je kan hier veel meer dan alleen maar shoppen, er zijn schaatsbanen, optredens en speciale activiteiten of kermisattracties voor de kinderen.

Lees ook: Kerstmarkten Nederland
Lees ook: Kerstmarkten Europa

Het kerstverhaal lezen / film kijken

Naast de vele kerstfilms en -verhalen die er rondgaan, is dit ook een prima moment om het originele kerstverhaal te lezen om zo te vertellen waar Kerst echt omdraait. Niet om cadeautjes onder de boom of bergen vol eten, maar samen zijn met het gezin en natuurlijk de geboorte van Jezus Christus.

Lees ook: