Skip to Content

Tag: kinderopvang

Tag: kinderopvang

Zo af en toe komen er hele leuke zelfbedachte tags voorbij bij Blogmama, deze babysit tag is de nieuwste. Natuurlijk werk ik zelf als gastouder, dus gaan de kinderen niet weg. Tenminste, onze oudste gaat sinds een jaar naar de peuterspeelzaal en ik vond het toch wel erg leuk om deze vragen te delen. Ben ook heel nieuwsgierig naar hoe jullie dit geregeld hebben.

Inhoud toon

Gaat je kindje naar een kinderdagverblijf, gastouder of nanny?

Onze dochter gaat naar de peuterspeelzaal. Als we oppas nodig hebben in het weekend, of de avonduren vind oma dat vaak heel gezellig en anders een tante. Vlak na de bevalling van onze dochter is ze ook drie maanden naar oma geweest die werkte als gastouder.

Hoeveel dagen per week?

Drie dagdelen; op de maandag en dinsdag van half negen tot half twee en op vrijdag van half negen tot twaalf uur.

Waarom heb je gekozen voor deze vorm van opvang?

Omdat ik tien jaar lang heb gewerkt in de kinderopvang en weet hoe het daar aan toe gaat / kan gaan. Zeker voor baby’s vond ik dit geen ideale oplossing. Vanwege de extra taken is er gewoon nauwelijks aandacht voor ze. Het verschonen wordt gezien als quality time. Als oma dan aanbiedt om als gastouder op je dochter te willen passen ben ik daar erg blij mee.

Nu ze ouder is vind ik het belangrijk dat ze alvast leert om te gaan met de regels in een groep, het samenspelen met andere kinderen en het luisteren naar andere volwassenen. Ik merk dat het haar ontwikkeling ook goed doet, maar dat is niet de hoofdreden.

Fijn is ook dat ze daar nu alle griepjes en verkoudheden oppikt zodat ze enigszins weerstand opbouwt voor ze naar de basisschool gaat.

Hoe verliep de eerste keer bij de kinderdagverblijf, gastouder of nanny?

Ze vond het heerlijk op de peuterspeelzaal, ging gelijk spelen en was mama vergeten. Na een paar weken kwam er een dipje en mocht ik niet meer weg. Het nieuwe was er vanaf. Gelukkig ging dat vrij snel over en heeft ze alleen af en toe nog maar dat ik niet weg mag gaan.

Ben je tevreden over hoe het is geregeld in combinatie met je werk of studie?

Ja, ik werk zelf als gastouder en ben dus vrij flexibel. Jammer is wel de dagen die tot half twee duren, vaak wordt er hier in huis dan nog geslapen. Dus moet ze of op tijd naar bed brengen of iets langer wakker houden. Als er echter een keertje hulp nodig is zoals het meewandelen naar de school voor een speciale voorstelling is dat geen probleem.

Noem een positief punt van jullie kinderdagverblijf, gastouder of nanny?

Het is een vve-locatie waardoor er meer aandacht is voor het thematisch werken en taalontwikkeling. Hierdoor zijn er veel kinderen met een multiculturele achtergrond (ze is het enige blanke kindje).

Ik vind het belangrijk dat zij daar al vroeg mee leert samen te spelen en ze straks niet beter weet als ze ouder is. Ideaal is ook dat ze in de straat achter ons huis zitten. Het is letterlijk 175 meter lopen.

Noem één ding wat je zou willen veranderen aan jullie kinderdagverblijf , gastouder of nanny?

Dat je zelf de dagen mag kiezen. Er is nu maar een groep van drie dagdelen, dus je kan niet zelf kiezen welke ochtenden je komt brengen.

Beschrijf het voedingsschema van je kindje bij de kinderdagverblijf, gastouder of nanny.

In de ochtend gaan ze rond tien uur aan tafel voor fruit en wat drinken. Rond twaalf uur gaan ze aan tafel voor de lunch.

Rond welke tijden slaapt je kind bij de kinderdagverblijf, gastouder of nanny?

Niet, ze slaapt thuis.

Wat doet je kind graag bij de kinderdagverblijf, gastouder of nanny?

Als we binnen komen het liefste een puzzel maken. De caleidoscoop is ook populair. Als we haar ophalen speelt ze vaak buiten en zit ze graag op de schommel, fietsjes of in de zandbak.

Vertel iets over zijn favoriete pedagogisch medewerker, de gastouder op nanny?

Ze zijn met zijn tweeën, en af en toe een extra kracht. Een favoriet heeft ze niet.

Heeft je kindje bij de kinderdagverblijf, gastouder of oppas een mijlpaal (denk aan kruipen of lopen) voor het eerst bereikt?

Nee, het meeste kon ze al toen ze daarheen ging.

Op welke moment vind je het lastig je kindje weg te brengen?

Ze is een tijdje erg hangerig / ziekerig gehad. Maar dan niet echt ziek om thuis te houden. Dan vind ik het wel erg moeilijk en vraag me af of ik dan zo slecht ben dat ik haar toch weg breng. Als ik haar echter kom ophalen is ze de vrolijkheid zelve, dus is dat gelijk weer over.

Hoe regel je het met werk of school als je kind ziek is?

Als ze ziek is blijft ze lekker thuis.

Wat neemt je kindje mee naar kinderdagdagverblijf, gastouder of nanny?

In haar laatje liggen laarzen (die ze niet gebruiken omdat er kinderen zijn die niet vies mogen worden), een reserve setje kleding en luiers.

Welke verzorgingsproducten gebruiken ze bij de kinderdagverblijf, gastouder of nanny?

Dat zou ik eigenlijk niet weten, tenminste de merken niet. In ieder geval zeep bij het handen wassen en zonnebrand als de zon schijnt.

Pas je ook weleens op andere kindjes?

Ja, iedere week. Daar krijg ik tenslotte betaald voor.

Heb je al een basisschool op het oog?

Ja, zijn toen ze 1 was al langs geweest. Binnenkort is er weer een open dag en als manlief ook tevreden is gaan we haar inschrijven. Wordt ook wel tijd, want ze is bijna drie jaar.

Gaat je kindje tijdens de basisschool periode naar een naschoolse opvang, gastouder, nanny of anders?

Misschien dat ik overblijven overweeg. Verder in principe niet, en zeker niet naar weekend opvang.

Heb je nog een leuke cadeautip om aan de leidsters, gastouder of oppas te geven als bedankje voor de goede zorg?

Iets met een foto dat plat is en in een plakboek bewaard kan worden, of iets lekkers dat opgegeten kan worden. Bloemen die daarna in de tuin kunnen zijn ook altijd wel goed.

Verder wordt het al snel een verzameling en is de kans groot dat het na een paar dagen weggegooid wordt. Wat het ook altijd goed doet is om een boek of ander speelgoed aan de groep te geven.

Meer tags

Meer tags vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. janske schreef:

    Super leuke tag! Ik heb hem ook ingevuld :-) alleen dan de kinderdagverblijf versie…leuk om de antwoorden te vergelijken :-) https://www.janske.nl/2015/06/16/personal-de-kinderopvang-tag/

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.