Skip to Content

12 Tips tegen darmkrampjes baby; van natuurlijke middelen tot druppels

12 Tips tegen darmkrampjes baby; van natuurlijke middelen tot druppels

Een paar weken na haar geboorte begon June onrustiger te slapen en was huileriger dan daarvoor. Als kersverse, en vooral heel onzekere, moeder vroeg ik me af waar het toch aan lag en of het niet kwam door mijn borstvoeding. Tot iemand opperde dat ze waarschijnlijk last had van darmkrampjes.

Ik begon me in te lezen en was al snel gerustgesteld. Het hoort er over het algemeen gewoon bij en neemt vanzelf weer af. Vandaag vertel ik alles dat je moet weten over dit befaamde (of beruchte) babykwaaltje.

Alles dat je moet weten over darmkrampjes bij pasgeboren baby’s

Allereerst is het belangrijk om te weten dat pasgeboren baby’s om verschillende redenen huilen. Soms van vermoeidheid, een andere keer van de honger en in een aantal gevallen zijn darmkrampjes de oorzaak.

Waar het aan ligt, is ook gedeeltelijk een leerproces dat je als ouder doormaakt. Je moet ontdekken welk huiltje bij welke kwaal hoort (al moet ik hierbij eerlijk bekennen dat het voor mij zelfs bij de derde dochter nog weleens puzzelen was).

Symptomen van darmkrampjes

Helemaal eenduidig zijn de signalen niet. De symptomen van darmkrampjes kunnen per kindje verschillen. Maar het volgende gedrag kan een indicatie zijn:

  • Ongeveer dertig minuten na het voeden begint je baby te huilen
  • Het gezichtje wordt rood
  • Hij/zij balt de vuistjes en trekt de benen op om ze daarna weer uit te strekken
  • Overstrekken
  • Verstopping of verandering van de ontlasting

Een piekmoment bij zes weken

Het huilen van de pijn begint meestal na een paar weken en bereikt een piekmoment voor je kindje (een dalmoment voor de ouders wat energie betreft) met zes weken. Dan zijn de krampjes op hun ergst.

Schrik dus niet: je baby huilt waarschijnlijk meer dan in het begin, maar dat is normaal gesproken van voorbijgaande aard. Gemiddeld neemt het na 3-4 maanden weer af en is de rust echt teruggekeerd met zes maanden.

Oorzaken darmkrampjes?

Darmkrampjes kunnen door verschillende dingen veroorzaakt worden. Sowieso moet het hele maagdarmstelsel zich nog ontwikkelen. In plaats van vruchtwater krijgt je kindje nu échte voeding binnen en dat vergt een andere manier van verteren.

Wanneer het voedsel tijdens dit proces niet volledig wordt afgebroken, ontstaan gas en krampjes. Daarbij kunnen een aantal situaties de pijn verergeren. Denk aan een baby’tje dat veel te snel drinkt.

Hij krijgt daarbij te veel lucht binnen en dat doet zeer. Andere kleintjes raken overweldigd door hun omgeving en dat veroorzaakt buikpijn.

En wat te denken van het overstappen van borst- naar flesvoeding? Ook daar kunnen krampjes van komen, omdat de samenstelling anders is. Daar moet je kindje aan wennen en dat heeft even tijd nodig.

Tot slot zijn er nog de darmkrampjes die voortkomen uit borstvoeding: wanneer de moeder kool eet, citrusvruchten of chocolade, kan dit effect hebben op het kindje. Probeer daar dus aan te denken wanneer je kiest voor borstvoeding.

De enige situatie waarop je alert moet zijn is de koemelkallergie.

Darmkrampjes voorkomen en tips wat kan je er tegen doen?

  • Zorg voor een boertje. Als ze via het mondje al wat lucht kwijtraken, dan scheelt dat allicht. Je zou dit ook tussendoor kunnen doen: als ze van borst wisselen of halverwege de fles. Zo kan je bovendien voorkomen dat je baby al in slaap valt voor hij/zij echt verzadigd is.
  • Warmte verlicht. Dat doet het bij ons, maar bij baby’s net zo goed. Denk bijvoorbeeld aan een lekker behaaglijk badje of een warme kruik.
  • Als de krampjes verergerd worden door overprikkeling, kan inbakeren een fijne oplossing zijn. Laat je daarover goed voorlichten en gebruik de juiste materialen.
  • Huid-op-huidcontact kan heel prettig zijn. Dat geeft een gevoel van veiligheid en, net als bij de kruik, je lichaam geeft warmte af. Heel prettig hulpmiddel hierbij is de draagdoek, waardoor je zelf ook bewegingsvrijheid hebt. Ook zingen schijnt ontspannend te werken – al kan ik me zo voorstellen dat wanneer je klinkt zoals ik, dit juist eerder het tegenovergestelde bereikt ?
  • Je baby dragen; als je baby ligt heeft het vaak sneller last van darmkrampjes dan als het rechtop zit. Daarom zitten baby’s met reflux vaak ook wat langer in autostoeltjes of in een zithouding. Dat voorkomt dat ze last krijgen. Als je baby veel huilt en last heeft van darmkrampjes, is het dragen van je baby in een draagdoek of draagzak ideaal, heb je ook af en toe je handen vrij.
  • Op je hand bungelen; deze houding is een tip die we kregen van de kraamverzorgster. Door je hand uit te steken en je vingers uit te strekken en de baby daar op zijn buik op te laten liggen wordt hij al snel rustiger. Je kan je hand ook gewoon tegen je aan houden, dan kan je met de andere hand je baby troosten en strelen.
  • Kies een goede babyfles. En wat dan precies de juiste fles is, kan ik helaas niet vertellen. De ene baby ‘zweert’ bij Difrax en de ander kan niet zonder zijn Tommee Tippee. Het is soms ook gewoon een kwestie van uitproberen wat het beste werkt. Zorg in elk geval dat de speen goed vol zit.
  • Babymassage (op de buik) kan verlichting bieden net als ‘fietsen’ met de beentjes. Wat ik zelf in die tijd vaak deed was June op mijn onderarm leggen, op haar buik. Ik draaide dan cirkels met mijn warme hand op haar rug en daarvan ontspande ze heerlijk.
    Raadpleeg de lactatiekundige wanneer je denkt dat je te veel of te weinig melk produceert.
  • En tot slot! Vraag hulp als je het even niet meer aankan. Een huilende baby kan veel energie van je vergen, zeker wanneer jouw pogingen hem of haar te helpen niets lijken te doen. Misschien wil opa of oma wel een uurtje met je kindje uit wandelen gaan, zodat jij even kan bijkomen. Je bent echt niet de eerste die het even niet meer ziet zitten. En liever dat dan dat je andere grenzen overgaat.

Middelen tegen darmkrampjes

Sommige ouders gaan langs de apotheek en halen daar een (homeopathisch) middeltje tegen krampjes, zoals VSM of Infacol. De werking is niet onomstotelijk bewezen, maar ik ken meerdere ouders die het naar eigen zeggen succesvol gebruikten. Ditzelfde geldt trouwens voor de osteopaat: ook voor deze behandelingen is geen wetenschappelijk bewijs gevonden, maar sommigen zweren erbij.

Cinababy VSM

12 Tips tegen darmkrampjes baby; van natuurlijke middelen tot druppels - Mamaliefde

Cinababy druppels is een homeopathisch geneesmiddel, speciaal ontwikkeld voor kinderen vanaf 0 jaar. Vanwege wetgeving staat er niet op de verpakking waarvoor het product bedoeld is.

Het lichaam van je kindje heeft van nature een groot zelfherstellend vermogen. Het lichaam kan dus heel veel zelf! Homeopathie is een geneeswijze die het zelfherstellend vermogen van het lichaam stimuleert.

Het kinderlichaam zit vol energie om te groeien en zich te ontwikkelen. Bovendien is het nog puur en weinig blootgesteld aan invloeden van buitenaf. De ervaring is dat het kinderlichaam daarom extra gevoelig is voor de stimulans van een homeopathisch geneesmiddel.

Meer informatie vind je hier.

Infacol

12 Tips tegen darmkrampjes baby; van natuurlijke middelen tot druppels - Mamaliefde

Infacol is klinisch bewezen effectief bij buik- en darmkrampjes en kan vanaf de geboorte en voor onbepaalde tijd gebruikt worden. Bij langdurig gebruik van Infacol kan het zelfs de krampen helpen voorkomen.

Infacol wordt niet in het lichaam opgenomen, maar zorgt ervoor dat de kleine afzonderlijke lucht of gasbellen worden samengevoegd tot grote bellen die gemakkelijk door de baby als lucht kunnen worden afgevoerd.

Meer informatie vind je hier.

Sab Simplex

Sab Simplex is een middel wat tegen darmkrampjes bij baby’s wordt gebruikt. Of het ook werkelijk helpt is niet zo 1, 2, 3 te zeggen. Als consultatiebureaus, huisartsen en verloskundigen dit middel aanraden, zou je denken dat het ook echt werkt.

Toch verschillen de meningen enorm. Nu is het vrij normaal dat het ene kind anders op iets reageert dan een ander kind, dus misschien is het gewoon een kwestie van eens uitproberen.

Omdat het middel bij veel apotheken ontbreekt, zal je waarschijnlijk via internet het middel moeten bestellen. Hoewel er bijvoorbeeld ook verloskundigen zijn die het middel zelf verkopen. Maar wat is Sab Simplex nu eigenlijk?

Sab Simplex is een vloeistof, wat o.a. bestaat uit Simeticon (wat gasophoping in het darmkanaal kan oplossen). Je geeft je kindje voor elke borstvoeding het benodigd aantal druppels (zie de bijsluiter).

Bij flesvoeding doe je dit op dezelfde manier of je doet het door de flesvoeding heen. Er zijn geen bijwerkingen van bekend.

Venkelthee; schadelijk voor baby

Van oudsher gebruiken mensen ook wel venkelthee bij darmkrampjes van de baby. Venkelthee kan ook zeker pijnstillend werken. Het wordt echter afgeraden, o.a. door het Voedingscentrum, om dit te geven aan je baby. Dit omdat in de thee een stof zit (estragol) die giftig is en schadelijk kan zijn voor je kind.

Kleine baby’s halen namelijk vrij snel meer allylalkoxybenzenen uit venkel en anijs dan goed voor ze is, stelt het Voedingscentrum op hun website.

Daarnaast valt venkelthee onder bijvoeding en zijn de darmen van je baby nog niet ingesteld op bijvoeding. Tijdens de zwangerschap kan je wel venkelthee (of rooibosthee) drinken, maar dan wel met mate.

Osteopaat

Wanneer ga je met je kindje naar een osteopaat? In sommige landen wordt er na (vrijwel) iedere geboorte een bezoek wordt gebracht aan de osteopaat. Dit is een preventieve controle, welke hier in Nederland nog niet is geïntegreerd.

Wanneer er sprake is van een normale zwangerschap en een probleemloze geboorte èn je kindje vertoont geen onrust, overmatig huilen en is alert, dan kun je ervan uitgaan dat het ook daadwerkelijk goed gaat.

Mochten er zoals eerder beschreven problemen zich hebben voorgedaan, of ben je zelf niet helemaal gerust, dan is het verstandig om een afspraak bij de osteopaat te maken.

Het advies is om pas op zijn vroegst twee weken na de geboorte te komen (uitzonderingen daargelaten). Het kindje laten wennen aan zijn nieuwe omgeving, dat is al een hele klus op zich.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Normaliter verdwijnen de krampjes vanzelf. Of het nu is aan voedingsstoffen of de wereld buiten de baarmoeder, je baby moet ook gewoon wennen.

Maar in sommige gevallen ga je misschien toch twijfelen. Denk maar aan een kindje dat niet stopt met huilen en heftig reageert op zijn voeding. Liever te vaak laten kijken dan te weinig, denk ik altijd maar.

De huisarts kan makkelijker vaststellen of het hier gaat om normale darmkrampjes of dat er misschien toch iets meer aan de hand is. Ook kan je je vragen stellen aan het consultatiebureau.

Je hoeft daarvoor niet te wachten tot de afspraak, maar kan ook tussendoor terecht. Soms krijgt de baby al last van krampjes tijdens de kraamweek; dan kan de kraamverzorgster of verloskundige je van tips voorzien.

Een aantal belangrijke symptomen die kunnen wijzen op meer dan krampjes:

  • Constant kreunen of zwak huilen, ook tijdens het drinken
  • Doordringend huilen met een hoge stem
  • Opvallend weinig aankomen of zelfs afvallen in gewicht
  • Doordringend huilen met een hoge stem
  • Veranderingen in de ontlasting (kleur, hoeveelheid, bloed, slijm)
  • De gehele dag door huilen
  • Regelmatig spugen (meer dan vijf keer per dag of projectielbraken) of wanneer de kleur geel/groen is of bloed bevat
12 Tips tegen darmkrampjes baby; van natuurlijke middelen tot druppels - Mamaliefde
Linda van Aken