Skip to Content

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer

Het is nu hartje winter, misschien ben je al bezig met te bedenken waar je volgend jaar naar toe wil gaan. Afgelopen zomer mocht ik een persreis maken naar Dalarna in Zweden; het land van honderd tinten groen, een zee dat van vrij vlak en glooiend uitmondt in de bergen.

Uitgestrekte meren die schitteren in het zonlicht, een glooiend landschap. Waar iedere bocht je weer een nieuwe verrassing brengt en je niet gaat vervelen.

Hier kun je onderweg zomaar een eland zien of een vos die de weg oversteekt. En de zon die niet onder lijkt te gaan in de zomer. Maar ook die van de overvloed van sleurhutten die genieten van een grenzeloos bestaan terwijl je op andere stukken een half uur kan rijden zonder een andere weggebruiker tegen te komen.

Tussen al het groen vallen de houten rode huisjes extra goed op. Deze zijn geschilderd in de kleur ‘Falurood’, het pigment van deze verf werd namelijk gewonnen uit het ertsafval uit de kopermijn in Falun.

Als je op vakantie gaat naar Dalarna komen al deze verwachtingen uit, hier kun je namelijk genieten van het ultieme Zweden ook zonder een rondreis Zweden te maken. En meer! De meeste mensen verblijven bij Orsa Gronklitt drie / vier nachten, maar zelfs een week vond ik nog aan de korte kant.

Er is hier zoveel te zien, te doen en te ontdekken dat je hier rustig een paar weken zou kunnen blijven. Er is namelijk zoveel te zien en doen hier in de omgeving dat je al snel tijd te kort komt. 

Met kinderen naar Dalarna in Zweden?

Zweden is echt een heerlijk vakantieland met kinderen, ja de afstanden zijn groter dan je in Nederland gewend bent. Dus zal dat ook voor kinderen even zoeken zijn naar hoe je je moet vermaken. Het is hier echt genieten van de rust en de natuur, als je hier bent val je vanzelf in een ritme van slow living. Lekker relaxed in de ochtend genieten van warme broodjes en jus, genieten van wat Dalarna heeft te bieden om vervolgens af te koelen bij een strandje of in een zwembad.

Het blijft langer licht waardoor je vanzelf ook iets langer opblijft en de kinderen in de ochtend ook 1 tot 2 uur langer blijven slapen! De provincie Dalarna vind je rondom het Siljanmeer in het midwesten van Zweden. Vanaf Stockholm is het circa 3,5 uur rijden en vanaf de boot bij Gotenburg 6 uur.

Zelfs als je geen grote uitstapjes wilt maken is het genieten in Dalarna. Neem een duik in het water, maak een wandeling door het bos, de kinderen kunnen bloemen plukken voor in een geïmproviseerde vaas of gooien stenen in een kabbelend beekje. Waar ze thuis nogal snel om ‘filmpjes’ vragen merk ik dat dat hier een stuk minder is. Ze weten zichzelf prima te vermaken.

Het voordeel van dat er veel Nederlandse en Belgische gezinnen komen is dat ze ook in no time nieuwe vriendinnen hebben gemaakt. Als je met meerdere kinderen gaat kunnen ze nog samen spelen, maar omdat ze alleen was merk ik dat ze daar soms wel behoefte aan had. Al hoeft de taal geen barrière te zijn als je samen zandkastelen gaat bouwen.

Wat me ook opvalt is de grote diversiteit aan leeftijden. Van stelletjes zonder kinderen tot en met gezinnen met jonge kinderen en baby’s maar ook met puberende tieners. Je komt hier vanalles tegen en iedereen lijkt zich hier prima te vermaken. Het aanbod van activiteiten is heel divers zodat het voor alle leeftijden geschikt is. Daarnaast is het ook heel erg afhankelijk van je budget; je kan de natuur intrekken of genieten van gratis uitstapjes maar er zijn ook activiteiten waarvoor je goed moet betalen.

Elandensafari

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Elanden zijn de grootste herten die er rondlopen. In de buurt van Grönklitt kun je ze in de schemer tegenkomen terwijl je door de bossen rijdt. Vanaf Orsa Grönklitt gaat er twee keer per week een safari waarbij je in een busje rondjes rijdt door de omgeving. Afhankelijk van de weersomstandigheden, bij warm weer blijven ze langer in het dichte bos zie je er meer of minder.

Het blijven wilde dieren dus er kan geen garantie worden gegeven. Als je ze echter ziet is dat heel indrukwekkend en de gids blijft net zo lang doorgaan tot je er minimaal drie hebt gezien. Onderweg stop je bij een houtzagerij in het midden van het bos voor een koffiepauze.

Lees ook: Elandensafari in Zweden

Fryksås

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde
Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde
Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Vlakbij Orsa Grönklitt vind je het dorpje Fryksås, ongeveer 5 km wandelen (of 5 minuten met de auto). Dit dorpje begon als weidegrond en de oudste huisjes staan er al sinds de 16de eeuw. In de zomer leefden hier mannen om te zorgen voor genoeg voorraad door zowel landbouw als veeteelt. De huisjes hier zijn niet roodgeverfd, maar nog echt van hout.

Het is nu een soort van openluchtmuseum waar je doorheen kan lopen, bij het begin moet je de auto parkeren. Het is echt schitterend om hier doorheen te lopen en te genieten van de uitzichten tussen de huisjes door. Aanraders zijn onder andere een lunch of diner bij het Fryksås Hotell (hier) met schitterend uitzicht over het Orsasjön meer. Ook het uitzicht vanaf de Smidgården (hier) is de moeite waard, naast een restaurant en café is er hier ook een spa voor als je wilt ontspannen.

Helvetes Waterval

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

25 kmten noorden van Orsa, vlakbij het vliegveld, vind je een waterval in de rivier Ämån die vroeger werd gebruikt om boomstammen te vervoeren. Je volgt de weg met veel keien tot je niet meer verder kan. Daar parkeer je de auto en is het even zoeken naar het bord en het pijltje naar het pad dat je naar de waterval brengt.

Het is ongeveer driehonderd meter, maar wel een avontuurlijke weg. Er zijn twee trappen en verder loop je over de boomwortels en klim je over de rotsen. Het is soms flink klauteren geblazen over grote rotsblokken of even zoeken naar een alternatief die minder steil is, maar nog zeer avontuurlijk. Met een wandelwagen is het dus helemaal niet te doen, en ook met de draagzak kan het een flinke onderneming zijn vanwege je evenwicht.

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Onderweg kom je een kabbelend beekje tegen met heel schoon water en een bordje dat aangeeft dat je dit kan drinken. Het was echt lekker koel water! Wij waren hier rond vijf uur in juli en dan schijnt de zon echt supermooi door de bomen en zorgt voor een mooie verlichting en mooie zonnestralen door het bos.

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Uiteindelijk kom je dan bij de canyon met aan beide zijden 30m hoge rotsen en de brug over de waterval. Je ziet de waterval niet in zijn geheel, toch is het hier echt even genieten. Je kan over de brug naar het eilandje zodat je de kloof goed kan zien. Ik kan me goed voorstellen dat het hier in het voorjaar als het goed geregend heeft of de sneeuw aan het smelten is, nog indrukwekkender is en ook aan de andere kant van het ‘eilandje’ een razende rivier kolkt.

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Vlakbij deze waterval vind je een eindje verderop Storstupet; dit is ook een canyon waar een treinbrug overheen rijdt. Je kan aan beide zijden van de rivier lopen die hier over een kunstmatig aangelegde glijbaan verloopt om alle boomstammen te vervoeren. Een andere waterval in de buurt van Rattvik is de Styggforsonwaterval. Waar je ook naar boven kan klimmen.

Mora

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Mora is één van de grotere steden in deze omgeving. Hier vind je ook een goede verbinding met het openbaar vervoer. Helaas is er maar één doorgaande weg zodat het hier op bepaalde tijdstippen erg druk kan zijn en er filevorming ontstaat. Het is zeker de moeite waard om aan dit dorpje een bezoekje te brengen.

Strand

Aan de oostkant van Mora, vlak voor de brug vind je een zacht aflopend strandje met een uitgebreide speeltuin erbij. Hier is ook een grote parkeerplaats waar je gratis kan parkeren.

Winkelcentrum

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

In het centrum van Mora, min of meer parallel aan de kade, vind je de grootste winkelstraat Kyrkogatan met een divers aanbod aan winkeltjes. Wil je dus even shoppen, dan moet je hier zijn! In het midden van deze straat stopt er een toeristentreintje waarmee je een rondje kan rijden door de stad.

Boulevard

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Het is zeker een aanrader om hier over de boulevard langs het meer te slenteren. Je loopt een stukje langs de haven en op het land zijn er diverse monumenten. Waaronder een gigantisch drie meter hoog Dalahäst dat uitgehakt is door Torbjörn Lindgren, en een locomotief. Ook hier zijn er diverse speeltuintjes.

Hockey arena

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

IJshockey is een populaire sport hier in Zweden. Mora en een nabijgelegen dorpje strijden al jaren om een plaats in de hoogste league. Dit jaar is het gelukt om in een derby het nabijgelegen dorp te verslaan zodat zij nu op het hoogste level spelen en het andere team is gedegradeerd.

Kerk

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

In het centrum vind je ook een kerk. Los van deze kerk staat een houten toren, dit is de klokkentoren van de kerk. En best heel bijzonder.

Korsnäsgården

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Korsnasgarden restaurant ligt langs de doorgaande weg in Mora en vlakbij het water. Vooraan heb je een grote tuin waar de kinderen zich prima kunnen vermaken. Er is buiten een terras met dekens voor als de wind opsteekt, of je kan rustig binnen zitten. We hebben hier geluncht, ze hebben een aantal kindergerechten zoals lasagne die er erg goed uitzag al was het niet de gestapelde bladerdeegpasta zoals je zou verwachten. Zelf ging ik voor de Ceasarsalad. Iets anders dan je in Nederland gewend bent maar ook erg lekker.

IJsboot

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Aan het einde van de boulevard vind je de ijsboot, in de zomer herkenbaar aan de twee springkussens en wat kleine speeltoestellen die voor de deur staan. Voor de ouders staan er relaxte zitjes klaar. Op de boot kan je koffie en thee halen of een ijsje kopen, zowel waterijs als hoorntjes. Op de boot kan je ook naar boven.

Meer informatie vind je hier.

Valasoppet museum

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Mora is bekend geworden vanwege de Valasoppet. Dit is een langlaufrace van 90 km die nu een kleine 100 jaar wordt georganiseerd ter herinnering aan de vlucht van Koning Gustav Vasa 400 jaar geleden toen de Denen Zweden hadden veroverd. Hij riep de boeren van Dalarna op om hem te steunen in een opstand, maar ze hadden geen oor daarnaar dus probeerde hij te vluchten naar Noorwegen.

Gelukkig kwamen de boeren tot inkeer en stuurden de snelste racers om hem terug te halen. Vandaar de race die Mora op de kaart heeft gezet en een grote bron van inkomsten is. Het is de oudste en langste race ter wereld op ski’s.

De race heeft diverse afstanden en doelgroepen. Ook is er een zomereditie in augustus waarbij er lopend en met de fiets deze toer wordt afgelegd. Het museum is gratis te bezoeken en bestaat uit een filmzaal en in de kelder een expositieruimte met veel beeldend materiaal en voorwerpen voorzien van Zweedse uitleg. Dit museum staat naast de finish en de berg met standbeeld van de koning ter herinnering van dit evenement. Bij de kerk in Rattvik vind je ook een monument die hieraan herinnert.

Meer informatie vind je hier.

Zorn Museum

In Mora staat het huis waar de bekende Zweedse schilder Zorn heeft geleefd. Zijn vrouw heeft na zijn overlijden van het huis en de tuin een museum gemaakt. Dit staat nu in een modern gebouw ernaast. Voor dit museum moet je wel entree betalen. In het dorpje vind je op een klein pleintje ook zijn standbeeld.

Meer informatie vind je hier.

Zwembad

Vlakbij de Mora-camping vind je de simhall; dat is een overdekt zwembad wat heerlijk is bij slecht weer en voorzien is van een waterglijbaan. Er is hier ook een uitgebreide spa en er zijn schoonheidsbehandelingen te vinden.

Meer informatie vind je hier.

Leksand

In het zuidelijkste puntje van het Siljanmeer vind je het plaatsje Leksand. Wij reden hier doorheen toen we vanaf het Naturum Dalarna vertrokken richting Arlanda airport. We hebben even een klein rondje gedaan door het centrum wat er erg gezelig uitzag met veel terrassen. Je komt daar via een brug.

Sommarland

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Net buiten Leksand aan het water vind je het Sommerland. Dit is een Scandinavisch pretpark met onder andere een reuzenrad, achtbaan, trampolines, speelhal, klimhal en kartbaan Je vindt hier heel voornamelijk heel veel soorten glijbanen. Van familieglijbanen tot en met snelle en steile glijbanen en met banden zoals in de wave glijbaan. Voor de kleintjes is er ook een spettergedeelte en bootjes waar ze in kunnen.

Meer informatie vind je hier.

In het centrum van Leksand, vlakbij de kerk vind je ook een hembygdsgårdarna. Vroeger was dit een grote boerderij, tegenworodig dient het als een soort van openluchtmuseum en kun je één van de huisjes bezoeken die nog op een traditionele wijze is ingericht. Deze huisjes bestaan traditioneel gezien uit twee kamers, waarvan er één verwarmd was en waar dus geleefd werd. Er lopen ook vrijwilligers rond in klederdracht.

Meer informatie vind je hier.

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

In Leksand staat ook de fabriek van het beroemde knäckebröd. Deze valt goed op in het groene landschap. De fabriek is niet toegankelijk voor bezoek, maar verspreid over het dorpje vind je diverse shops. Bij het ontbijt in Orsa Gronklitt kregen we ook een aantal pizzapuntvormige ‘koekjes’ in plaats van de bekende ronde vormen. Het Sammilsdal in Leksand is een natuurlijk gevormd amfitheater. Hier vindt iedere zomer een groots midzomerfeest plaats.

Meer informatie vind je hier.

Nusnäs

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Nusnäs is één van de traditionele dorpjes rondom het Siljanmeer met de karakteristieke rode huisjes met witte accenten en een midzomerboom in het midden van het dorpje. Hier komen de originele Dalahäst (Dalapaardjes) vandaan. Deze werden honderden jaren geleden gemaakt door jagers die tijdens hun verblijf in de bossen deze paardjes uitsneden als cadeautjes voor de kinderen. De kunst werd verfijnd met bloemrijke patronen die op de paardjes werden geschilderd.

Omdat mensen steeds minder leefden van de jacht en gingen verhuizen werd de kunst algemeen bekend in Zweden. Dankzij de Wereld Tentoonstelling in New York aan het begin van de 20ste eeuw waar een reusachtig 3 meter hoog paard de entree vormde kreeg het internationaal faam. En werd het een nationaal symbool voor Zweden.

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde
Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde
Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Omdat ze hier oorspronkelijk vandaan komen vind je hier nu een aantal werkplaatsen met boetiekjes waar je deze paardjes en alle andere varianten daarvan kan kopen. Dit levert een constante stroom van toeristen op. Naast kopen kan je ook een kijkje kan nemen in de werkplaats waar je stap voor stap het proces kan volgen. Van het uittekenen van het silhouet, naar het uitzagen, het karven met een scherp mes, het dopen in de verf, het met de hand beschilderen van de paardjes en tot slot de vernislaag. Het werk gaat aan de lopende band door.

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Wat heel leuk is is dat je hier ook zelf je eigen Dalapaardje kan verven. Bij de kassa betaal je daarvoor en vervolgens laat je bij de dame die aan het schilderen is je bon zien en krijg je een plekje aan de tafel. Aan de hand van de zeven stap-voor-stap-voorbeelden kan je het paardje exact na te maken of zelf iets bedenken. Zie je dat niet zitten en wil je toch iets unieks; je kan er ook voor kiezen om je naam te laten schilderen op twee paardjes die je in de winkel kan uitzoeken.

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Buiten vind je een paar grotere dieren, waar je op kan klimmen. Maar ook een kip en een varken in dezelfde stijl. Er staan ook twee wipkippen. Naast de grote parkeerplaats is er een afdakje waaronder één van de vier overgebleven kerkboten ligt. Deze zijn maar liefst 200 jaar oud! Omdat de weg naar de kerken rondom het meer niet altijd even toegankelijk was, werden de bezoekers met een boot gebracht waar 80 personen in pasten. Van de vijf zijn er nog vier over, een andere is te zien bij Rättvik.

Orsa

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Het is ongeveer een kwartier rijden van Grönklitt naar Orsa. Heel groot is dit dorpje niet, er is een enkel spoor met een treinstation wat ook het centrum is van het dorpje.

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Op vrijdag vind je hier een vlooienmarkt en op woensdag is er een muziekfestival. Waarbij als de trein aankomt de gasten muzikaal worden onthaald.

Orsa Camping

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Bij Orsa camping vind je een strand. Je kan hier parkeren op de parkeerplaats en dan gewoon de camping oplopen. Bij het strand zijn ook een aantal speeltuintjes met een schitterend uitzicht.

Meer informatie vind je hier.

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Ook kan je hier zwemmen en van de glijbaan (je moet hier wel voor betalen, ook als je op de camping zit) en is er een 18-holes minigolfbaan die er heel erg sprookjesachtig uitziet. Er worden regelmatig evenementen georganiseerd zoals een kermis en een groot muziekspektakel dat ook op tv wordt uitgezonden.

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde
Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Aan het water, op het puntje van de camping naast de pier in het water,vind je een restaurant waar je prima kan lunchen en genieten van het uitzicht op het uitgestrekte meer.

Vogelplatform & Uitkijktoren

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Als je de weg volgt richting Lisselhed kom je bij een natuurgebied waar veel vogels broeden. Daarom vind je hier onder andere een vogelplatform. Ook staan er bordjes naar een uitkijktoren.

Orsa Rovdjurspark

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Vroeger werd het Rovdjurs park het Björnenpark genoemd, als je dat tegenkomt op de bordjes gaat het dus om hetzelfde park. Echter hebben ze nu niet alleen beren, maar ook andere roofdieren. Daarom dat de naam is veranderd. Het is het grootste roofdierenpark van Europa. Dit park is niet heel goedkoop, maar wel een absolute aanrader.

Het ligt schitterend tegen de berg op, je moet dus een stukje klimmen. De dieren hebben grote verblijven, maar doordat je er van verschillende kanten langs kan lopen kan je ze eigenlijk altijd wel spotten. Regelmatig komen ze ook heel dichtbij, zeker als het een beetje bewolkt is. Zowel dochterlief als ik vonden dit heel indrukwekkend.

Meer informatie vind je hier.

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Wat het extra speciaal maakte was de Engelstalige rondleiding die we deden. Omdat we de enige waren die hiervoor hadden gereserveerd werd het een privé rondleiding door een gids die echt heel veel wist van dieren en ook van deze dieren. Omdat we maar met zijn tweeën waren liet ze ons onder andere heel dicht bij de ijsberen en de bruine beren die net eten kregen. De ijsberen hier hebben het grootste verblijf ter wereld.

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Naast de dieren is ook het uitzicht absoluut de moeite waard. Er zijn plateaus, zodat je de dieren ook van boven kan spotten. Maar je hebt vanaf hier ook een schitterend panorama uitzicht. Met name vanaf de luipaarden kan je bijna helemaal rond je heen kijken.

Lees ook: Orsa Roofdierenpark

Rättvik

Ook Rättvik is een van de grotere dorpen langs het Siljanmeer. Het heeft wel wat weg van een badplaats. Dat komt onder andere vanwege het populaire strand en de camping die ook hier aan het water en het strand ligt. In dit dorpje kan je prima een paar uurtjes doorbrengen, al is het maar omdat je 20 minuten in de rij staat voor een ijsje.

Langbryggan

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde
Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

In Rättvik vind je een pier van maar liefst 628 meter. Deze pier is aangelegd aan het eind van de 18de eeuw in de tijd dat er nog stoomboten voeren op dit meer naar Leksand. Nadat hij in verval was geraakt werd er geld ingezameld door planken te verkopen die in 1992 werd geopend. Als de zon ondergaat heb je hier een schitterend uitzicht. Als het donker is, wordt de pier ook mooi verlicht. Op de pier staan een aantal bankjes en trappen naar vlonders naast de pier waarvandaan je zo het water in kan springen. In de zomer vertrekt er hier een boot om een rondje te varen over het meer.

Strand

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Bij de Langbryggan vind je ook het strand, dit is een zeer uitgestrekt strand dat grenst aan de camping. Er zijn hier parkeerplaatsen, maar het is een vrij populaire bestemming dus het kan er zeer druk zijn. Zeker als de zon schijnt. Het fijne van dit strand is dat het water tot honderden meters vanaf de kust nog ondiep is, dat wil zeggen dat je er als volwassene kan lopen en misschien tot je middel in het water komt. Ideaal dus als je met kinderen bent.

Kerkboot

Net als in Nusnas vind je ook hier een van de vier kerkboten die meer dan honderd jaar geleden werd gebruikt om gelovigen naar de kerk te brengen.

Zomerrodelbaan

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde
Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Als je van een beetje actie houdt is de zomerrodelbaan een echte aanrader. Deze ligt tegen de berg aan met een schitterend uitzicht over de stad Rättvik en natuurlijk het meer. Je wordt zelfs achteruit omhoog getrokken zodat je optimaal kan genieten. Eenmaal boven stap je even af en neem je plaats op een van de twee rodelbanen.

Het is best wel moeilijk; wil je lekker snel en genieten van het rodelen of juist meer genieten van het uitzicht. Wel zitten er een aantal oneffenheden in de baan bij de lasnaden tussen de delen in. Kinderen vanaf 125 cm mogen alleen naar beneden, daaronder zijn er speciale toestellen voor ouder & kind. Ook kan je hier segway’s huren voor een tour of paintballen in het bos. Het uitzicht van de camping mag er ook zijn.

Meer informatie vind je hier.

Vidablick

Op dezelfde bergketen als de zomerrodelbaan vind je de uitkijktoren Vidablick. Deze toren is 28 meter hoog en is gelegen op Hedsåsberget. De toren werd in 1898 gebouwd en is al meer dan 100 jaar oud. Vanaf boven heb je een schitterend uitzicht, daar moet je wel entree voor betalen.. Beneden is er een kleine shop.

Dalhalla amfitheater

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Vanaf hier rijd je eenvoudig naar het openluchttheater Dalhalla. Toen wij daar gingen kijken was er een enorme file van campers die wilden parkeren. Er was dus blijkbaar een voorstelling, ook reden er diverse bussen die kant op en was er een enorme bedrijvigheid. Het is mogelijk om het theater te bezoeken, daarvoor worden er overdag meerdere rondleidingen gegeven onder leiding van een gids.

Meer informatie vind je hier.

Nittsjo keramiek

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Nittsjo keramiek ligt vlak buiten de stad Rattvik. Het staat goed aangegeven met bordjes. Hier vind je een handwerkplaats waar je kan zien hoe het keramiek gemaakt wordt. Toen wij er waren was het net gesloten.

Meer informatie vind je hier.

Siljanmeer

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Het Siljanmeer is één van de grootste meren van Scandinavië, om precies te zijn het op zes na grootste (volgens wikipedia). Dit meer is 360 miljoen jaar geleden ontstaan door een meteorietinslag waardoor rotsen, stenen en aarde in een ronde kring werden verplaatst. Naast het grote Siljanmeer met onder andere de steden Rättvik, Leksand en Mora staat het in het noorden in verbinding met het Orsjasonmeer.

Daarnaast vind je langs het meer een aantal karakteristieke dorpjes met veel roodgeverfde huisjes. De kleur rood van deze huisjes is echter Ferlunrood, een plaatsje dat een honderd kilometer verderop ligt. Aan de westkant van het meer loopt de E45, maar je kan ook dichter langs het water rijden en er vervolgens helemaal rondom rijden.

Siljansnäs

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde
Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde
Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde
Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde
Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde
Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde
Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde
Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde
Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde
Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

In het dorpje Siljansnäs helemaal in het zuiden van het Siljanmeer vind je onder andere het Naturum Dalarna. Dit is een natuurcentrum waar je op een leuke en actieve manier meer te weten komt over het ontstaan van het meer en de provincie. Het natuurcentrum ligt bovenop een berg wat zorgt voor schitterende uitzichten. Dat begint al vanaf het moment dat je hebt geparkeerd. Vooraan vind je een restaurant en een handwerkshop.

Als je het pad tussen de vlaggen door volgt, zie je een collectie aan rotsen liggen met een bordje uit welk tijdperk het komt. Ieder uit een andere grondlaag, met een andere leeftijd zodat je als het ware een reis door de tijd maakt. Dan kom je uit bij het educatief centrum. Hier vind je diverse tentoonstellingen voorzien van informatiepanelen (in het Zweeds, Engelse uitleg is aanwezig), variërend van een vlinderfototentoonstelling, tot en met opgezette dieren, het ontstaan van de Siljanringen met de meteorietinslag en een labotatoriumopstelling.

Je kan hier een speurtocht meekrijgen waarmee je buiten op pad kan gaan, dit is het Lila Naturstigenpad. Ook loopt er een wandeling van 1,3 km. Door de vlindertuin, langs diverse opdrachten zoals ‘hoe ver kan jij springen’ tot en met een bijenkast en natuurlijk ook hier weer de schitterende uitzichten. Sommige paadjes zijn heel smal en niet te doen met een kinderwagen.

Meer informatie vind je hier.

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Als je vanaf het dorp Siljansnas richting Leksand rijdt kom je bij een brug. Vlak daarvoor vindt je een pier met een klein strandje. Ook vanaf hier heb je weer een schitterend uitzicht over het meer en zie je aan de overkant het Sommarland.

Sollerön eiland

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

In het westen van het Siljanmeer vind je het Sollerön eiland. Deze kun je bereiken via een brug / dam vanaf de dorpjes Gesunda en Isunda. Vanaf Gesunda zit er tussen de twee bruggen een eilandje met een haventje, hier heb je een mooi uitzicht over de baai. Je kan een bezoek aan dit eiland prima combineren na een bezoek aan Tomteland.

Op het eiland ligt een camping en twee dorpjes. Het eiland Sollerön wordt al eeuwen bevolkt, onder andere in de ijstijd en ook later door de Vikkingen. Vandaar dat je in het wapen van dit stadje ook een snek en een zonnetje ziet. Op dit eiland werd namelijk de zon aanbeden.

Sollerön is nu vooral bekend vanwege de vikinggraven. Deze vind je bij de Hembygdsgård, een soort openluchtmuseum. Je kan hier parkeren en een rondje lopen langs de huisjes. Als je naar de wc moet waan je je weer jaren terug in de geschiedenis. In één van de hutten is er een tentoonstelling met vondsten uit de vikkinggraven. Waaronder een aantal zwaarden. Er heeft ook een tijdje een snek (vikingschip) gestaan.

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde
Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde
Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde
Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde
Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Vanaf dit openluchtmuseum kan je een wandeling maken van 3,1 km, deze is goed te doen ook met een rolstoel (dan wel stukje ingekort). Langs de route vind je een aantal informatiepanelen. Bij het begin vind je echter een aantal bussen met onder andere engels- en duitstalige beschrijvingen. Deze kun je meenemen en later terugleggen.

In het veld zie je diverse stapels met stenen, de een groter dan de andere. Dit zijn de vikinggraven die honderden jaren oud zijn. Dit is echter pas sinds het begin van de 19de eeuw bekend geworden toen er vondsten werden gedaan en men erachter kwam dat het niet puur stapels met stenen waren die uit het weiland waren geruimd.

Dochterlief had echter meer oog voor de schaapjes die graag met je meelopen. Verderop kom je ook langs een zilvermijn uit de 19de eeuw, de restanten van waar een kapel heeft gestaan naast een heilige bron die in de zomer nooit opdroogt en in de winter nooit bevriest, als je daar een koperen muntje in gooit zou dat geluk brengen, en het huis van Karl Lärka. Het is een mooie wandeling, zelfs, of misschien juist, als het een beetje grauw weer is. Dat zorgt voor een extra mystiek sfeertje.

Meer informatie vind je hier.

Skraddar Djurberga fabod

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Net als de andere fabods is Skraddar Djurberga een oude boerderij die er al een paar eeuwen is. Hier werden in de zomer de dieren naar toe gebracht. En dat gebeurd nog steeds. Vanaf midzomer tot halverwege augustus kan je hier dan ook niet alleen de huizen bekijken maar ook dieren aaien. Een soort enorme kinderboerderij.

Tomteland (Gesunda)

Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde
Dalarna met kinderen; rondreis autovakantie in de zomer - Mamaliefde

Dit is het land waar fantasy en realiteit elkaar ontmoeten. Je kan hier persoonlijk je verlanglijstje overhandigen aan de Kerstman, voelen hoe het is om in de magische slee te zitten of de rendieren te ontmoeten die deze kar vooruit trekken. Als je geluk hebt kom je de Kerstman zelf tegen!

Ook is dit het land van de trollen die een deel van de schat uit de mijnen van de Kerstman hebben gestolen en in hun huis hebben verstopt. De elfjes die werken in de grotten en de kabouters die hun eigen dorpje hebben. Er zijn diverse speelgelegenheden en een leuk parcours met spelelementen in het bos. De hele dag door worden er ook diverse voorstellingen en activiteiten georganiseerd. Weliswaar in het Zweeds. Voor kinderen tot een jaar of 8 / 9 is dit echt een heel leuk park.

Tomteland ligt tegen de Gesundaberget aan, dit is een skigebied waar je ook goed naar boven kan wandelen en waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt op het Siljanmeer.

Lees ook: Tomteland; een bezoekje aan de kerstman

Absolute aanraders!

Als je hier drie dagen bent tijdens je rondreis door Zweden zul je keuzes moeten maken wat te zien en doen, onder afhankelijk van de overige vakantieplannen op andere verblijven van je vakantie en de leeftijd van de kinderen. Een aantal activiteiten op het terrein van Grönklitt of in de omgeving kan je prima met elkaar combineren. De persoonlijke top zes (we konden niet kiezen) van mijn dochter en mij (in willekeurige volgorde):

 • De tocht naar de Helveteswaterval, wij deden dit in een uurtje maar je kan hier ook de tijd voor nemen en combineren met een picknick.
 • Orsa Predator Parc; ongelofelijk hoe dicht je bij de dieren komt. Dat heeft echt veel indruk gemaakt en kom je nergens anders tegen.
 • Kanoën op een meer; in Griekenland zag ik dit nog niet zo zitten (vanwege de golven) maar hier heb ik er echt van genoten.
 • Rodelen op de zomerrodelbaan in Rattvik. Zeker als je naar boven wordt getrokken is het uitzicht fantastisch, om vervolgens in volle vaart naar beneden te roetsjen.
 • Naturum Dalarna; het uitzicht vanaf hier is echt geweldig. Daarnaast vind ik het erg bijzonder om te zien hoe ze natuureducatie op een leuke manier weten te brengen.
 • Het bezoek aan Tomteland was ook echt heel bijzonder en leuk voor de kinderen; wie wil er nu niet zelf zijn verlanglijstje inleveren bij de Kerstman?

Overnachten in Dalarna met kinderen

Of je nu op zoek bent naar een fijn hotel, appartement of een vakantiehuis om met kinderen te overnachten maar dan wel met de nodige privacy. Of ben je meer van het kamperen en ben je op zoek naar een kampeerplek voor je camper, caravan of tent voor tijdens je rondreis. Ook een aanrader zijn de unieke accommodaties zoals een boomhut of een cruise of rondvaartboot. Je hebt hier alle kanten op.

 • TUI; Op zoek naar een voordelige vakantie in een hotel of appartement? TUI doet er alles aan om reizigers een onvergetelijke vakantie te bezorgen en de verwachtingen te overtreffen. De belofte is niet voor niets; discover your smile.  Het aanbod vind je hier.
 • Prijsvrij; Ideaal voor als je op zoek bent naar een fijne pakketreis in combinatie met vlucht, transfer en accommodatie in een hotel en appartement. Je weet hier zeker dat je nooit teveel betaald. Het aanbod vind je hier.
 • Vakantiediscounter; Of je nu gaat voor de typische strandvakantie of toch liever een stedentrip. Bij Vakantiediscounter vindt je voordelige aanbiedingen. Inclusief fijne last-minute reizen. Het aanbod vind je hier.
 • De Jong Intra Vakanties; Voor als je op zoek bent naar populaire autoreizen of pakketreizen, ook in combinatie met een cruise of een busreis. Het aanbod vind je hier.
 • Belvilla; Voor een onvergetelijke vakantie is er altijd een Belvilla: Belvilla heeft een verrassend en breed aanbod aan unieke vakantiehuizen met typische streekkenmerken op prachtige locaties. Het aanbod vind je hier.
 • Campspace; Een aanrader voor als je op zoek bent naar een betaalbare en unieke accommodatie van boomhut, prive tent, glamping lodge of toch een eigen villa of vakantiehuis? . Het aanbod vind je hier.
 • ASCI Eurocampings; ASCI is de campingspecialist van Europa. Of je nu wilt gaan kamperen met een eigen tent, camper of caravan. Maar ook als je op zoek bent naar een glamping of chalet voor een vakantie in een huuraccommodatie. Het aanbod vind je hier.
 • Natuurhuisje; Heerlijk ontspannen in een natuurlijke omgeving? Kies dan voor een natuurhuisje, deze vind je zowel op de natuurlijke bestemming als buiten de gebaande paden. Het aanbod vind je hier.
 • SNP- Actief en avontuurlijk; Ideaal voor als je van actieve en avontuurlijke vakantie houdt en graag wandelt. Het aanbod bestaat uit zowel groepsreizen als individuele rondreizen met een aanbod van campings of hotels. Het aanbod vind je hier.
Linda van Aken