Als je een baby in huis hebt zal je regelmatig het woord dagritme voorbij horen komen. In een boek dat je toevallig leest, als je met andere jonge mama’s praat of op het consultatiebureau. Iedereen heeft er een mening over wat goed of niet goed voor het kind is. Het begint al tijdens de kraamweek als het gaat om voedingen. Hoe vaak geef je een voeding en doe je dit op verzoek; dus als de baby dorst heeft. Of om de twee uur, op de klok. Ongeacht hoeveel er op dat moment in gaat. Voor beide opties zijn afwegingen te maken, met voor- en nadelen. Dit is ook heel sterk afhankelijk van het kind zelf.

Nu onze zoon bijna een jaar is vond ik het leuk om terug te blikken om het dagritme. Het voordeel is dat hij een oudere zus heeft. En dus al snel min of meer meedraait in haar dagritme. Met ontbijt, lunch en avondeten, tijden dat ze naar de peuterspeelzaal gaat etc. Hier in huis hebben we er voor gekozen om zoveel mogelijk een kindvolgend dagritme te hanteren. Niet alleen ieder kind is anders, maar ook iedere dag is anders. De ene dag heb je meer slaap nodig dan de volgende en ga zo maar door.

Kindvolgend dagritme

Bij baby’s kijk ik heel erg naar wat ze zelf aangeven. Als jonge baby heb je veel dutjes en slaapjes nodig. In principe is dat in een eigen bedje boven. Als er echter slaap is gevat in de box of wandelwagen haal ik er geen baby uit. Rust is dan het belangrijkste. Als je baby wat ouder wordt zijn er vanzelf minder slaapjes nodig. Rond de drie maanden zijn twee slaapjes voldoende. Het is erg afhankelijk van de nacht hoe lang die slaapjes zijn. Onze dochter was tien maanden toen ze overging naar een lang slaapje per dag en ook bij onze zoon begin ik nu een omslagmoment mee te maken. Het kan best voorkomen dat hij in de ochtend lekker vrolijk aan het spelen is en pas rond half twaalf moe wordt. Dan is een lang slaapje van vier uur geen uitzondering. En ligt hij ook tussen zes en zeven uur al op bed om tot de volgende ochtend door te slapen. Er zijn ook dagen dat hij rond half elf al moe is. Dan worden het vaak twee slaapjes waardoor hij ‘s-avonds ook later naar bed gaat. Ondanks dat we niet op de klok kijken hanteren we wel een vast ritme, of beter gezegd volgorde. Als doordeweeks grote zus naar de peuterspeelzaal gaat, gaan we om 8.15 al de deur uit. Terwijl we in het weekend proberen zo lang mogelijk te blijven liggen. Vaak lukt dit ook nog!

Op de klok

Voor onze dochter hanteren we wel min of meer een ritme op de klok. Er zijn vaste tijden waarop gegeten wordt, drinken gebeurd in principe ook tijdens vaste tafelmomenten. En ‘s-avonds is er een bedtijd. Voor het middagslaapje kan dit heel sterk wisselen. Als ze erg moe is ligt ze rond twaalf uur, direct na haar middagboterham op bed. Als ze lekker aan het spelen is, of naar de peuterspeelzaal gaat is het rustig twee uur voor ze op bed ligt. We laten haar dan ook net zo lang liggen tot ze zelf wakker wordt. Zelfs als dat een slaap van ruim twee of soms zelfs drie uur is. Om zeven uur is het echter wel weer bedtijd, en gaat ze gelukkig over het algemeen zonder problemen naar bed. Dat hoor je ook wel eens andere verhalen over.

Huisregels

Huisregels klinkt misschien een beetje zwart / wit, maar de uitgangspunten die we proberen te hanteren zijn;

  • We dwingen niet met eten, maar stimuleren het wel om een paar hapjes te nemen. Min of meer een hapje per levensjaar.
  • Drinken ‘moet’ wel.
  • Als je in je ogen wrijft ben je moe en ga je naar bed.
  • Zeven uur is bedtijd (voor onze zoon zijn we hier wel makkelijk in)
  • Als je slaapt wordt je (in principe) niet wakker gemaakt.

Hoe gaan jullie om met het dagritme van je baby?

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)