Na de reis door Zweden van dochterlief en mij, en de logeerpartij van man- en zoonlief op Texel, was het nodig om even bij te komen. Al was het maar omdat we zo laat thuiskwamen. Daarom was het een extreem rustige week, en dus ook een kort weekoverzichtje ;-)

Maandag; helemaal niets

Vandaag hebben we gewoon helemaal niets gedaan, na een week veel buiten, bleven we vandaag binnen. Ik heb boven heel hard gewerkt aan de blogs over Zweden zodat ik die niet vooruit ga schuiven. Dat duurde iets langer dan verwacht, maar ja wat wil je met 2500 foto’s in een week… Ik was heel blij toen de dagboekjes online stonden. De kinderen hebben ook helemaal niets gedaan, althans op de bank gehangen en een tv-marathonsessie gehouden. Even inhalen van de afgelopen week ;-)

Dinsdag; klimmen en klauteren

Vandaag stond er ook niets op het programma, maar we hadden nog een paar dagen abonnement op de binnenspeeltuin én het regende buiten, dus hebben de kinderen zich daar prima vermaakt. Ik had mijn laptop mee dus heb me ook prima vermaakt en we zijn er uiteindelijk meer dan 5 uur gebleven! En nog protesteren toen we naar huis gingen. Ik heb nog even getwijfeld of ik abonnement moet verlengen, maar binnenkort opent er een nieuwe binnenspeeltuin waar je naar binnen kan met een strippenkaart. Ik wacht dus even tot die open is.

Manlief was die dag even alleen thuis en heeft die avond gekookt. Toch wel voordeel dat hij vrij was.

Woensdag; tuincentrumdag

Wist je dat een tuincentrum ook veel leuke activiteiten organiseert? Manlief kreeg visite dus leek het mij handig om er even uit te gaan. Toevallig zag ik die avond ervoor op Facebook voorbij komen dat er iets leuks was. Daarom zijn we naar een tuincentrum geweest waar er één keer per maand door Studio Springboon wordt voorgelezen. Dit keer in een zomerthema, en toevallig het favoriete boek van zoonlief dat hij graag iedere avond wil horen van Boer van der Pluim. Er blijkt ook nog een tweede verhaal van te zijn.

Daarna mochten ze spelen en bij de diertjes kijken, zo’n konijntje is toch wel heel erg fluffy! Ook kon je knutselen, er waren diverse opties om uit te kiezen en ze gingen voor een kameleon. Zoonlief was het na een paar krassen al zat dus wilde hij dat ik hem ging helpen. De onderkant heeft hij vervolgens wel zelf gedaan.

Nadat we thuis even een boterham en ijsje hebben gegeten, zijn we nog naar een ander tuincentrum geweest waar ze ook iets leuks hadden. Namelijk de dierentuinweken. Bij de ingang staat een zuil met speurtochten. Door het centrum staan allemaal dieren met multiple choicevragen. Als je de antwoorden goed hebt komt daar een woord uit. Ze vonden het erg leuk en renden van het één naar het ander. Onderweg was er ook een minigolfbaan met tijgers en kon je een apenmasker knutselen. Bij het inleveren kregen ze een bellenblaas en kortingsbonnen, onder andere voor Avifauna waar ik nog een keer met ze heen wil gaan.

Vlak daarbij in de buurt is een strandje met waterspeeltuin, meer dan water en zand hebben kinderen niet nodig. Tot ze dorst kregen en het water gingen drinken, omdat ik het water niet vertrouwde, gingen we terug naar huis. We zagen bij de auto een aantal vaders oefenen met fietsen dus dat wilden zij ook.

Thuis kwam er een pakketje die we samen hebben uitgepakt, met onder andere spelletjes voor onderweg en straks voor school! Ook hebben ze even lekker geverfd. Maar daarover binnenkort meer!

Donderdag; inpakken

Nadat we vorige week los van elkaar op pad zijn geweest gaan we ook nog een weekje met zijn viertjes als gezin weg op vakantie. Dit keer reizen we naar het zuiden en gaan naar Frankrijk. Mont Saint Michel staat al even op mijn wensenlijstje om te bezoeken en nu gaat het er dan toch van komen. We verblijven namelijk op twee Flower Campings; eerst drie nachten in Normandië en vervolgens vijf nachten in Bretagne. Woensdagavond heb ik een lijstje gemaakt met dingen die we kunnen doen. Dus vandaag was het inpakken; ik begin dan altijd met de was opruimen. Zodat ik vervolgens genoeg keuze heb en niet die ene broek toevallig in de was zit. Manlief heeft ondertussen de kinderen vermaakt en meegenomen op een speeltuintjestocht. Er is namelijk een nieuw speeltuintje in de wijk. Daarna deed ik nog even wat boodschappen bij de Action en alvast wat eten en drinken voor onderweg en de eerste dagen. Dan hoeven we ons daar in ieder geval geen zorgen over te maken.

Toen ik terug kwam was er een pakketje binnen gekomen van Playmobil; er is namelijk een nieuw winkelcentrum. Vanwege de deadline in de vakantie was het even spannend en moesten we er direct mee aan de slag. Dat is toch wel één van de voordelen van dit werk; dat je speelgoed mag testen en er nog voor betaald krijgt ook! Het was in ieder geval een groot succes. Om het ’s avonds niet te moeilijk te maken en ik ook nog wat administratie moest doen, hebben we lekker makkelijk pizza gegeten. De auto is ook ingepakt. Dus morgen kunnen we als we wakker zijn meteen op pad!

Vrijdag; naar Frankrijk

We hadden bewust geen wekker gezet en werden rond acht uur wakker door de kinderen. Rustig pakten we nog de laatste dingetjes in en stapten toen in de auto voor onze reis naar Frankrijk. Het zou ongeveer 6 uur rijden zijn maar we besloten om voor de toeristische route te gaan en tolwegen te vermijden. Nu had ik eerlijk gezegd verwacht om via alternatieve snelwegen te rijden, maar dat waren voornamelijk provinciale wegen waar je soms achter een vrachtwagen met moeite 60 kon rijden. Toch was het absoluut de moeite waard! De omgeving was namelijk schitterend! Toen we de vele vakwerkhuizen en grote tuinen zagen had ik zelfs een beetje het gevoel in Engeland te zitten.

We maakten een aantal stops, om even de benen te strekken en te wisselen van chauffeur. Langs de snelweg, maar ook ergens waar we een friteskraampje zagen en daar een heel ‘tuin van Eden’ achter lag verstopt. Konden de kinderen na het eten nog even heerlijk rondrennen en een kijkje nemen in deze tuin. Zo kom je onverwachte pareltjes tegen. De laatste stop was bij de Lidl om wat vers brood te halen, wat zuivelproducten en een fles wijn! Dat hoort er natuurlijk bij in Frankrijk!

Rond vijf uur kwamen we uiteindelijk aan. Nadat de auto was uitgeladen en de kinderen zich prima vermaakten met de hangmat (of schommelstoel volgens hen), werd het tijd om te koken en daarna de bedden opmaken terwijl de afwas gedaan werd. Aan de ene kant bekroop mij het echte kampeergevoel met het koken op een gasfles en het afwassen bij het sanitairgebouw, aan de andere kant hebben we wel gewoon wifi, overal verlichting en normale bedden. Nadat de klusjes waren gedaan hielden we de kinderen niet meer tegen om naar het zwembad te gaan. Vanaf het moment dat we de camping opreden wilden ze niets liever. Na een half uurtje vonden we het echter wel prima en werd het tijd om naar bed te gaan. Nu is dat wel even wennen in een tent met wanden van doek zodat je alles hoort, en dat tot aardig ver in de nacht doorging.

Zaterdag; in de voetsporen van Jeanne d’Arc

Omdat het vandaag wel warm, maar ook zeer bewolkt zou worden en af en toe zou kunnen regenen en zondag de zon zou doorbreken hebben we vandaag een ‘stedendagje’ op het programma staan en morgen een ‘strand- en kliffenprogramma’. In de ochtend deden we heerlijk rustig aan en vertrokken na het ontbijt richting Rouen. Dit is de hoofdstad van Normandië, en ook de stad waar Jeanne d’Arc op de brandstapel is beland wegens ketterij. Via Google had ik een parkeerplaats gevonden onder het Hotel de Ville (stadhuis) redelijk dicht in het centrum voor een fijne dagprijs en een Belgische stadswandeling die langs de hoogtepunten van de stad voerde. Meer nog dan ik zelf al had gevonden.

Natuurlijk waren we het zebrapad nog niet overgestoken of zoonlief zette zijn peuterpuberhoed op en weigerde verder te lopen. Dat beloofde niet veel goeds. Gelukkig wisselden we bezienswaardigheden zoals de toren van het kasteel waarin ze gevangen had gezeten, de gros horloge en de kathedraal af met een keer van de glijbaan, een ritje met de draaimolen. Of uiteindelijk vier. Ze hebben namelijk een soort van rad waar tijdens de rit aan wordt gedraaid, en als die stopt bij het dier waar een kind op zit krijgt dat kind een wit kaartje en mag nog een keer. Nu hadden we al vier kaartjes gekocht; voor beide kinderen twee keer. Maar zoonlief kreeg het voor elkaar om drie!!! keer achter elkaar een ander dier uit te kiezen waar het rad op stopte. Na de vierde keer hebben we maar gezegd dat ze niet meer moest draaien ;-)

We lunchten met crêpes bij de kerk van Jeanne d’Arc waar manlief ook nog wat pokemons ving. Natuurlijk haalden we ook een ijsje, toen ze een paar meter verder een enorme toren van macarons ontdekten en macaronijs!!! Het was een erg indrukwekkende stad waarbij je je bij sommige steegjes weer in de Middeleeuwen waande. Na ongeveer drie uur hadden we de stad wel gezien, of in ieder geval waren de kinderen er klaar mee en waren we terug bij de auto.

Nu had ik de tip gelezen dat het erg mooi is om de kronkels van de Seine, die door een natuurgebied gaan, te volgen, en langs diverse abdijen voert. Maar we wilden ook nog naar Hornfleur, het stadje bij de monding van de Seine in de Atlantische Oceaan. Tijdtechnisch was beide niet haalbaar, dus lieten we die omweg vallen. Onderweg kwamen we nog wel door het dorpje Pont Audemer. Dat volgens de boekjes ook wel het Venetië van Frankrijk wordt genoemd. Nu viel dat wel heel erg tegen, ja er zijn twee beekjes die er doorheen gaan en er zijn wel wat bruggetjes waarbij je begrijpt waar de verwijzing vandaan komt, maar dat is het ook. De kinderen sliepen, dus op een fotostop reden we gewoon lekker door.

Bij Hornfleur had ik een parkeerplaats gevonden midden in het stadscentrum, lekker dichtbij de dingen die we wilden zien zoals de oude haven. Dat was nog best even spannend met veel toeristen op de weg, maar het kwam goed. En zowaar was er ook nog een parkeerplaats vrij, waarbij we wel echt met twee cm aan beide kanten tussen twee auto’s moesten. Gelukkig was bij het weggaan de auto die halverwege de weg stond, waardoor de doorgang zo smal was, weg. We liepen een rondje om de oude haven langs de vele terrassen en kwamen bij de brug net op het moment dat die open ging en het ging regenen… Snel schuilen dus, althans zoonlief vond de bootjes veels te interessant dus bleef ik bij hem staan in de regen. Aan de overkant was een draaimolen waar de kinderen heel graag heen wilden. Nadat er vier jachten de haven waren binnengevaren ging de brug weer naar beneden. Gelukkig was de regenbui van korte duur en scheen er daarna weer een fel zonnetje dus waren we zo weer droog.

Er zou ook een kerkje staan dat geïnspireerd is op de Scandinavische bouwkunsten maar het kerkje dat we dachten te zien bleek een maritiem museum. Via wat steegjes en een binnenhofje liepen we weer terug over de brug en vonden dit keer wel de kerk. Achter het kasteeltje (of wat het ook is) waar we hadden geschuild. De houten klokkentoren apart van het hoofdgebouw was een bekend beeld na onze vakantie in Zweden ;-) We konden ook even de houten kerk in, waar twee schepen parallel aan elkaar lopen, het lijken dus eigenlijk twee kerkjes. Vanaf hier was het nog twee minuten naar de auto, maar niet zonder nog een croissantje te hebben gekocht voor de heren die erg trek hadden.

We deden nog even wat boodschappen bij de Lidl en gingen vervolgens over de Ponte Normandië, een enorme brug over de Seine. Ook al vermijden we zoveel mogelijk tolwegen (dat tikt nogal snel aan, plus de alternatieve routes zijn vaak veel mooier) was het ook wel fijn om nu zo snel mogelijk terug te gaan naar de camping. Daar was het hetzelfde riedeltje als de eerste avond; koken, spelen, eten en daarna nog even zwemmen. Dit keer dook ik met de kinderen mee in het water en dat was, toen ik er doorheen was, best lekker. De kinderen vonden het ook super om telkens naar mij te zwemmen.

Na het zwemmen was het bedtijd en reed ik tegen zonsondergang nog even richting de kust om foto’s te maken van de zonsondergang. Was het tijdens het eten nog zo hard aan het regenen zodat we binnen gingen zitten, was de lucht nu aardig opgeklaard en waren er wat roze tinten te zien. Helaas was de binnenstad helemaal afgezet dus pakte ik een klein achterafweggetje bergopwaarts om vanaf de bovenkant van de krijtrotsen foto’s te maken. Dat uitzicht was echt schitterend, zeker zo met die zogenaamde ‘golden hours’. Ik had alleen de auto geparkeerd op een grindweggetje door het weiland, op een steile helling. Toen ik weg reed kwam ik er echter achter dat er net voorbij de bocht een hek stond en ik dus niet door kon rijden weer naar beneden. En toen ik in de achteruit ging rolde ik gewoon door naar beneden. Dat was best even schrikken. Ik de auto uit, situatie observeren en besloot nog een keer te proberen en anders te wachten op een paar andere voorbijgangers om te vragen of er niet een man (ja niet heel feministisch ik weet het) de auto achteruit konden rijden tot waar ik hem kon keren. Gelukkig ging die tweede poging wel goed en kon ik een poging doen om te keren. Toen kreeg ik echter last van slippende banden vanwege al het grind en de helling waarop ik probeerde te keren… Uiteindelijk kwam ik toch een half uurtje nadat ik was vertrokken weer veilig op de camping. Al schoot de adrenaline nog flink door mijn lichaam!!!

Zondag; krijtrotsen

Vandaag was het gelukkig beter weer, althans in de ochtend nog niet maar in de loop van de dag kwam de blauwe lucht tevoorschijn. Helaas waaide er nog wel een heel harde wind waardoor een bezoek aan het strand niet heel veilig was. We begonnen in het zuiden bij Etretat en reden zo naar boven en bezochten een aantal plaatsen langs de kust in Normandië die bekend staan om de karakteristieke witte krijtrotsen.

De klif in Etretat met de naam ‘olifantenslurf’ is het meest bekend, dit is een boog die in het water staat. We begonnen bij het kapelletje zodat je een goed uitzicht hebt over het dorpje, het strand en natuurlijk de kliffen. Het waaide hier erg hard dus de kinderen wilden snel weg. Zoonlief had een pad gevonden en wilde naar beneden lopen, dochterlief koos voor de auto. Daarom splitsten we op en spraken we een plek af op de boulevard. Ik liep met zoonlief mee en dat ging verbazingwekkend goed, zeker gezien toen we er beneden achterkwamen dat zijn laarsjes verkeerd om zaten. Bij de oranje parasols waar we hadden afgesproken en vanaf boven een parkeerplaats hadden gespot bleek een speeltuin te zitten. Helemaal goud dus! Helaas ging het minder goed met het vinden van een parkeerplek van manlief.

We hadden echter gezien dat je vanaf hier ook met een treintje en velotrain kan. Die rijdt maar een paar keer per dag dus besloten we het strand te skippen. Het ritje met de trein was erg leuk, hij ging erg langzaam en duurde bijna een half uur voor de heenrit naar Les Loges waar we een klein half uurtje hadden om rond te kijken bij andere oude treinen en mooie stenen te zoeken. We zwaaiden ook wat velotrains uit, maar besloten dat dat met twee kleine kinderen toch iets teveel van het goede was. Dus kochten we kaartjes voor de terugweg en kwamen er achter dat de raampjes aan een kant open konden.

Zoonlief wilde graag bananen dus stopten we even bij de camping en reden toen door naar Les Petites Dalles. Dit was het strand waar keizerin Sisi graag kwam. We reden onderweg ook langs het gigantische buitenpaleis dat nu dienst doet als hotel. Bij het strand zou het heel rustig zijn en dat was het gelukkig ook, er was hier meer dan genoeg parkeerplaats en we liepen even heen en weer op het kiezelstrand. Er staan ook heel veel badhuisjes en een deel van het strand is afgesloten vanwege instortingen. Ook hier was een speeltuin en ijsjes!

De laatste stop was in Fecamp. Hier kon je ook vanaf boven op de kliffen naar beneden kijken. Er staat een abdij en een semafoor, daarachter bleken ook nog diverse bunkers te zitten omdat je vanaf hier echt een ver uitzicht hebt over de kust. Dit leverde schitterende uitzichtspunten op, net als een klim door de duinen en bunkers waar je ook in of op kon. Helaas was de kiosk waarvan we overal aanplakbiljetten zagen gesloten.

We hadden een zeer late lunch op de camping met een patatje. Daarna wilden de kinderen graag zwemmen. Dit keer gingen we voor het eten zwemmen, anders zou het wel twee keer heel snel achter elkaar zijn. Na het eten hebben we alvast ingepakt, want na drie dagen Normandië gaan we morgen verder naar Bretagne! Waarbij we een kleine omweg maken.

We zitten nu ook al op de helft van de vakantie, de eerste drie weken voorbij en nog drie te gaan. Wat vliegt de tijd toch weer!

Linda van Aken